siwy3461 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Mam sobie swoją sieć bezprzewodową w domu, chwilowo mam też lapka z XP SP3, no i właśnie tu się pojawiają problemy. Uprzedze tylko, że w google jest milion tematów na temat, ale 90% nie ma rozwiązania, a te 10 u mnie nie skutkuje. Więc: -Inne urządzenia łączą się bez problemu z moim routerem. -DHCP na 100% włączone -router na 100% nie włączone filtrowanie adresów MAC -AV ani firewall nie przeszkadza, bo go nie ma. -Sterownik do WLAN'u zainstalowany ponownie -W opcjach TCP/IP ustawione, żeby pobierał wszystko automatycznie. -Problem pojawia się wtedy gdy w oknie gdzie mogę wybrać, z którą siecią chce się połączyć, wybieram moją, wpisuje hasło, no i koniec "pobieranie adresu sieciowego" widnieje w nieskończoność po paru minutach rozłącza się sam i próbuje ponownie. W między czasie pojawia się komunikat o ograniczeniu łączności bądź jego braku. -Ustawienie IP i reszty na sztywno skutkuje tylko tym, że wprawdzie uzyskuje status połączono, ale nic z tego nie wynika, przeglądarki nic, ping nic, żadne programy aktualizować się nie chcą. -Brak wirusów(sprawdzane przy pomocy MBAM'a) -Na kablu jest wszystko ok. -we właściwościach sieci bezprzewodowych próbowałem usuwać moją sięć z sieci preferowanych - też bez skutku -ipconfig /renew i ipconfig /release - zwraca błąd w postaci tego, że nie można skontaktować się z serwerem DHCP i upłynął limit czasu żądania - to zwraca /renew /release zwraca to, że IP i maska to 0.0.0.0, a bramy nie ma. -Te same zera i MAC widnieją w właściwościach sieci bezprzewodowej(w zakładce obsługa) -Funkcja "napraw" też nie działa, zatrzymuje się na kroku "odnawianie adresu IP" -Ipconfig /all w sekcji połączenia sieci bezprzewodowej pokazuje, że MAC'a, informuje, że DHCP i auto konfiguracja jest włączona, IP i maska wynosi 0.0.0.0, bramy nie ma, a serwer DHCP to 255.255.255.255. -Na laptopie(tu mamy do czynienia z Win 7), który działa z moją siecią wygląda to tak: IP: 192.168.1.4 Maska: 255.255.255.240(taką sobie w routerze ustawiłem) Brama: 192.168.1.1 DNS: 192.168.1.1 -Kiedy próbowałem ustawiać wszystko na sztywno, próbowałem też dać inne adresy DNS(opendnsy) - również bez skutku. Inne urządzenia w sieci (Telewizor, PS3, komp z win 7 - po kablu, Win 7 x86, Win 7 x64, telefon po przez wifi)działają prawidłowo. Czy ktoś ma jakąś propozycje, co można jeszcze wymyślić? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Dwie rzeczy, które od razu przychodzą mi na myśl: https://www.fixitpc.pl/topic/4745-internet-i-sieci-faq/page__p__35108#entry35108 o uszkodzeniu stosu TCP/IP: https://www.fixitpc.pl/topic/4745-internet-i-sieci-faq/page__view__findpost__p__34814 Odnośnik do komentarza
ichito Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Mówi się, "jak już wszystkie metody przestają działać, czas przeczytać instrukcje obsługi...lub włączyć do prądu" (w zależności od wersji). Może to głupie, co napiszę, ale zarazem spotykane - rozumiem, że masz komputer pdpiety do kabla, a inny chcesz połączyć na wi-fi...to czy na tym drugim (to laptok adaje się)przypadkiem nie wyłączyłeś sobie połączenia z siecią takim małym dinksem, który jest pewnie gdzieś z boku albo jako przycisk/sensor powyżej klawiszy? To się zdarza przy otwieraniu/zamykaniu laptoka, podczas czyszczenia ekranu czy klawiszy... Odnośnik do komentarza
siwy3461 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Kiedy próbuje wykonać krok: "W karcie Logowanie ma być ustawione Logowanie jako: To konto: Usługa lokalna i podane hasło konta" Wyskakuje błąd: http://www3.zippyshare.com/thumb/10145370/file.html Reszta wszystko się zgadza i jest tak jak być powinno. A problem dalej nie rozwiązany. Stos TCP/IP również zresetowany. Tak się zastanawiam, bo po kablu system również korzysta z DHCP przecież... i tam wszystko działa sprawnie. PS. Dziwne, w awaryjnym na wbudowanym koncie administratora wyskakuje od razu "brak połączenia" a na koncie użytkownika "pobieranie adresu sieciowego" Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Co to za karta Wi-Fi? Odnośnik do komentarza
siwy3461 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 To karta Broadcom(opisywana przez menedżer urządzeń jako Broadcom 802.11g - czyli nie wiele:P) wbudowana w laptopa Acer Extensa 5220. Jakby się znalazł jakiś alternatywny program do zarządzania sieciami WiFi byłoby dobrze. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Pobierz i zainstaluj nowe sterowniki: http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/ex_5220.html Wykonaj log: https://www.fixitpc.pl/topic/2394-diagnostyka-ogolny-raport-konfiguracji-sieci/ Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Cz WiFi w tym lapku kiedykolwiek działało ? Chodzi mi o inną niż twoja sieć. Odnośnik do komentarza
siwy3461 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Sterowniki najnowsze zainstalowane, po uprzednim usunięciu starych. WiFi podobno działało, ale ostatnio lapek był na kablu. Raport z netloga w załączniku. Poprawka, przez Wifi też działał ostatnio. net-log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Komputer nie jest stary, więc nie powinno być problemu ze zgodnością z zabezpieczeniami sieci Wi-Fi. Spróbowałbym sprawdzić, czy problem występuje przy niezabezpieczonej sieci bezprzewodowej oraz co się dzieje przy starcie komputera z jakiegoś linuksowego LiveCD (polecam Ubuntu lub Knoppix). Odnośnik do komentarza
siwy3461 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 OMG, OMG możecie mi bić brawo i składać pokłony, zawracam wszystkim głowę od wczoraj a tu się okazało, że pomyłem jedną literkę w haśle do sieci zamiast dużego "L" wklepywałem małe...coś mnie podkusiło i sprawdziłem w konfiguracje routera różnica była tylko w tym jednym "L". Jakby nie mogło być komunikatu, że wpisałem błędne hasło... dlaczego? - zresztą mniejsza o to, problem rozwiązany. Dziękuje wszystkim za zaangażowanie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi