piotreek Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 No to jest jak najbardziej OK. Tak myślę może warto by było pomierzyć napięcia zasilacza pod obciążeniem. Ja wiem że markowy ale nóż widelec. Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 zero7 Po prostu komputer się zawiesza, dźwięk zaczyna buczeć, czarny ekran i trzeba resetować "na chama"... Zainstaluj Sapphire Trixx i pokaż sreeny z sekcji Overclocking. PS. Karta jest fabrycznie za bardzo podkręcona. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 @Zero7 sprawdź kartę u kogoś innego jak będą takie same objawy reklamuj. Odnośnik do komentarza
zero7 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 zero7 Zainstaluj Sapphire Trixx i pokaż sreeny z sekcji Overclocking. PS. Karta jest fabrycznie za bardzo podkręcona. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Tryb PCI-E1.1 dla kart serii 7xxx w tym najmocniejszych 7970 markowych producentów jest trybem normalnym w Idle i jest dynamicznie zmieniany. Sprawdzałem na różnych stronach z testami. Tak sobie pewnie wymyślili oszczędzanie energii. Problem musi tkwić w czymś innym. Najlepiej skoro możesz sprawdzić kartę na innym kompie to zrób to i zainstaluj sterowniki. Jeżeli będzie OK to problem jest w Twoim kompie (sprzęt, system). Oczywiście nie zapomnij wyczyścić tamtego kompa. Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 zero7 Wczytaj poprawnie kartę do uzyskania wartości w sekcjach Core Clock & Memory Clock. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 @Zero7 nie słuchaj Karolka..nie wiem co on chce wczytywać ale to się może źle skończyć, Overclocking to ostatnia rzecz jaką będziemy uskuteczniać w twoim przypadku. Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 piotreek nie wiem co on chce wczytywać ale to się może źle skończyć, Bez przesady. Overclocking to ostatnia rzecz jaką będziemy uskuteczniać w twoim przypadku. Tak, bo powinien zmniejszyć taktowanie rdzenia karty. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 @Karolek Jeżeli producent sprzedaje kartę z wyższymi taktowaniami niż referencja to daje na to gwarancje bo stosuje lepsze pamięci etc.. Jeśli to nie działa karta jest do reklamacji. Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 piotreek Jeżeli producent sprzedaje kartę z wyższymi taktowaniami niż referencja to daje na to gwarancje bo stosuje lepsze pamięci etc.. Dlatego później wychodzą aktualizacje BIOS-u. Jeśli to nie działa karta jest do reklamacji Fakt. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 TriXX nie jest softem do wszystkich kart. Na stronie sapphire jest pełna informacja nt obsługiwanych konkretnych modeli kart wg numeru. Obecna wersja TriXX obsługuje tylko 7970 (z serii 7xxx). Dlatego brak tam wartości. Ewentualnie zobacz co pokazuje zakładka Info. Generalnie radzę zrobić to co pisałem w poście #30. Odnośnik do komentarza
zero7 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Witam ponownie. Zamieniłem się ze znajomym kartami. Ja dałem mu swoją, on użyczył mi GF 460 GTX od Gainwarda. Zarówno u niego jak i u mnie działa wszystko bez zarzutów, więc teraz to już totalnie zwariowałem... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Należy z tego wnioskować, że karta jest sprawna a problem jest z Twoim sprzętem, softem lub systemem. Czy kolega zainstalował sterowniki bez problemu i którą wersję. Jaka różnica w systemach? Domyślam się, że zamiana jest tylko chwilowa. Odnośnik do komentarza
zero7 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Tak, zamiana jest chwilowa. Zainstalował sterowniki z płyty, czyli najnowsze - 12.3 - bez problemu, oboje mamy te same systemy. Moim zdaniem gdyby był problem ze sprzętem/softem/systemem, to u mnie nie działałaby karta znajomego... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Mylisz się to całkowicie inna karta i inne sterowniki. W takim razie czyszczenie sterowników i instalacja. Jaka to dokładnie wersja systemu? Odnośnik do komentarza
zero7 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 WIN 7 x64 PRO SP1 Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Instaluj z tej samej płyty. Znikam na trochę. Testowo na czas instalacji zamień z nim nagrywarkę. Czy próbowałeś odpalić drivery 12.3 przez PPM - Uruchom jako administrator? Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
zero7 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Domyślnie się tak odpalają... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Co znaczy domyślnie i co się odpala? Jaka jest obecnie sytuacja? Odnośnik do komentarza
zero7 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Domyślnie sterowniki odpalają się jako administrator, więc tak zostały zainstalowane. Aktualnie w kompie siedzi GTX 460 i ZERO problemów. U Znajomego moja karta i również ZERO zwiechów... Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 zero7 Zarówno u niego jak i u mnie działa wszystko bez zarzutów, więc teraz to już totalnie zwariowałem... Posiadacie inne konfiguracje sprzętowe. Tak, zamiana jest chwilowa Zmniejszaj taktowanie rdzenia karty co 10MHz i testuj. Do zmiany możesz użyć narzędzia ATI Overdrive znajdującego się w panelu sterowania Catalyst Control Center - @wieslaw531 Testowo na czas instalacji zamień z nim nagrywarkę Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 @Karolek co ci da zmniejszanie taktowania skoro u kolegi karta chodzi bez zarzutu?? Widzisz gdzieś logikę swojego postępowania?? @Zero7 DriveSweeperem po odinstalowaniu sterowników potraktuj system . Dodatkowo aktualizacja sterów od płyty,audio etc.. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) Domyślnie sterowniki odpalają się jako administrator, więc tak zostały zainstalowane. Skąd taki wniosek? Jaki masz typ konta na kompie? Pokaż zawartość wiersza Computer Name: z loga OTL.txt. Nie kombinuj z obniżaniem częstotliwości taktowania co 10 MHz bo tu nie ma co obniżać. Karta chodzi na 300 MHz. Masz problem ze sterownikiem atikmpag.sys. Nie został poprawnie zainstalowany. Jeżeli będziesz instalował sterowniki z płyty to testowo podmień nagrywarkę. Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 piotreek & wieslaw531 co ci da zmniejszanie taktowania skoro u kolegi karta chodzi bez zarzutu?? Kolega najprawdopodobnie posiada inną konfigurację sprzętową i nic nie wiadomo czy - gra w te same gry ma lepsze chłodzenie zagląda częściej do wnętrza obudowy itd. Widzisz gdzieś logikę swojego postępowania?? Pilnuj swojej logiki. Nie kombinuj z obniżaniem częstotliwości taktowania co 10 MHz bo tu nie ma co obniżać. Karta chodzi na 300 MHz. W spoczynku, a w stesie dochodzi do 1000 MHz. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 @Karolek karta Nvidii o zbliżonych parametrach działa poprawnie. Po za tym temperatury są w normie na GPU. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi