wieslaw531 Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 (edytowane) Do zadania tego pytania sprowokował mnie inny post. Konto administratora jest utworzone i spersonalizowane ale nieaktywne. Czy istnieje wogóle możliwość zalogowania się w takiej sytuacji na konto administratora przy logowaniu? Czy jest w takiej sytuacji jakaś kombinacja klawiszy (obawiam się, że nie)? Czy jednak należy aktywować konto administratora a logować się na swoje? A może tylko przez start z płyty i przez cmd net user ........ Edytowane 31 Marca 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Dekakura Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Na pewno jest możliwe jest zalogowanie na konto administratora z poziomu Trybu Awaryjnego, ale co do reszty to niech się wypowie ktoś kto się lepiej na tym zna. Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Co rozumiesz pod pojęciem nieaktywne?Wyłaczone? - Jeśli tak to nie da się na niego logować czy wykonać jakiejkolwiek operacji z innego konta "uruchom jako" "nazwa wyłączonego konta".Co innego jeśli konto jest tak skonfigurowane że się nie pokazuje na ekranie logowania ale jest włączone - wtedy można wykonywać operacje z jego poziomu,jest też możliwość uruchomienia systemu z poziomu takiego konta np. tak skonfigurować opcje logowania aby nie pokazywały się nazwy użytkownika i wtedy można się zalogować na dowolne włączone konto wpisując jego nazwę i hasło... Na pewno jest możliwe jest zalogowanie na konto administratora z poziomu Trybu Awaryjnego, ale co do reszty to niech się wypowie ktoś kto się lepiej na tym zna. W Windows 7 domyślnie konto wbudowanego administratora jest wyłączone i nigdy nie dostaniesz się do niego w trybie awaryjnym! - to nie XP!Wbudowane konto admina w trybie awaryjnym może być tylko dostępne jeśli z jakiekolwiek powodu zostaną usunięte/uszkodzone wszystkie normalne konta administracyjne Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 @Flavius W stanie normalnym korzystam z konta własnego z uprawnieniami administratora. UAC odpowiednio ustawione. Chodzi o sytuację teoretyczną. Mam problem np. ze swoim kontem i muszę się dostać do kompa z poziomu administratora. Mam to konto utworzone i spersonalizowane ale jest wyłączone przez net user ..... Temat dotyczy tylko możliwości zalogowania na konto administratora w takiej sytuacji. Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 @Flavius W stanie normalnym korzystam z konta własnego z uprawnieniami administratora. UAC odpowiednio ustawione. Chodzi o sytuację teoretyczną. Mam problem np. ze swoim kontem i muszę się dostać do kompa z poziomu administratora. Mam to konto utworzone i spersonalizowane ale jest wyłączone przez net user ..... Temat dotyczy tylko możliwości zalogowania na konto administratora w takiej sytuacji. Jeśli to możliwe to po prostu włączyć na swoim koncie administr. tego wbudowanego net user Administrator /active:yes wylogować i konto jest dostępne.Jeśli z kontem jest tak źle że to niemożliwe do wykonania to można spróbować wbić w tryb awaryjnym by się przekonać czy pojawi się to wbudowane samoczynnie,no a jeżeli się ono nie pojawia to jest u nas na forum topik który opisuje jak to konto włączyć https://www.fixitpc.pl/topic/1231-zdegradowani-administratorzy/ - nawiasem mówiąc jest jeszcze więcej metod na włączenie wbudowanego admina niż tam opisane Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Ja nie mam problemów z kompem i kontami. Pytanie jest czysto hipotetyczne dla sytuacji awaryjnych. Start w trybie awaryjnym nawet z wierszem poleceń i tak wymaga hasła usera, które to konto jest np. uwalone. I jest potrzeba dostania się do kompa na poziomie admina aby np. utworzyć nowe konto. Chodzi o W7 x64. Czy w takim razie jedyne rozwiązanie to linkowany przez Ciebie temat? Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Ja nie mam problemów z kompem i kontami. Pytanie jest czysto hipotetyczne dla sytuacji awaryjnych. Start w trybie awaryjnym nawet z wierszem poleceń i tak wymaga hasła usera, które to konto jest np. uwalone. I jest potrzeba dostania się do kompa na poziomie admina aby np. utworzyć nowe konto. Chodzi o W7 x64. Czy w takim razie jedyne rozwiązanie to linkowany przez Ciebie temat? No to tylko metodami zewnętrznymi można to zrobić jak np metody przedstawione w linku.Inne metody to np Offline NT Password Recovery - narzędzie to też ma możliwość włączania/wyłączania kont w tym wbudowanego admina Inne sosoby: http://www.sevenforums.com/tutorials/56864-user-account-password-change-winre.html http://www.sevenforums.com/tutorials/85657-password-reset.html Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 No to tylko metodami zewnętrznymi można to zrobić jak np metody przedstawione w linku.Inne metody to np Offline NT Password Recovery - narzędzie to też ma możliwość włączania/wyłączania kont w tym wbudowanego admina Ja od siebie polecę programik "Password Renew" który - oprócz standardowych w tym przypadku opcji porównywalnych z "Offline NT Password Recovery" - chyba jako jedyny wśród rozwiązań darmowych pozwala założyć offline nowe konto z uprawnieniami administracyjnymi. pzdr Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Dziekuję za informacje. Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi