m3mx Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Czy istnieje możliwość nadania sobie praw takich samych jak posiada wbudowane konto administratora, tak żebym miał święty spokój z komunikatami "brak uprawnień" i "odmowa dostępu", wyłączenie UAC czy przejmowanie na własność folderów (łączenie z podfolderami i plikami) jest bezużyteczne, i tak nie mogę edytować plików tekstowych w katalogach 'program files' czy nawet utworzyć nowego (nie mam takiej opcji w menu kontekstowym), przenieść do tej lokalizacji czy usunąć z niej plik mogę, w tym przypadku jest to dla mnie całkowity brak logiki tego "zabezpieczenia". Mógłbym oczywiście przenieść się na konto administratora ale nie wiem czy jeśli przeniosę pliki i foldery z "C:\Users\Michal" do "C:\Users\Administrator" to wszystko będzie działać. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 (edytowane) Jaki masz obecnie typ konta? Panel sterowania -> Konta użytkowników - Swoje konto -> Zmień typ konta - Wybierz Administrator. To jest konto Usera z prawami administratora. Inny temat to ustawienie UAC. To jest inne konto niż Administrator. Czy masz spersonalizowane konto Administratora? To warto zrobić. Bo na tym koncie zawsze masz pełny dostęp do wszystkiego ale nie należy na nim pracować. Edytowane 31 Marca 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Przy założeniu, że Twoje konto ma uprawnienia administracyjne (pytania wieslaw531), widzę tu jakieś dziwne "komplikacje": wyłączenie UAC czy przejmowanie na własność folderów (łączenie z podfolderami i plikami) jest bezużyteczne (...) i tak nie mogę edytować plików tekstowych w katalogach 'program files' czy nawet utworzyć nowego (nie mam takiej opcji w menu kontekstowym), przenieść do tej lokalizacji czy usunąć z niej plik mogę, w tym przypadku jest to dla mnie całkowity brak logiki tego "zabezpieczenia" To w jaki sposób to wyłączasz? Po wyłączeniu UAC: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System] "EnableLUA"=dword:00000000 ... da się przeprowadzić wymieniane operacje "z palca" bez elewacji uprawnień, a menu kontekstowe Nowy root dysku systemowego oraz Program Files rozszerza zestaw m.in. o pozycję tworzenia plików tekstowych: Bez wyłączania UAC: wystarczy zastartować Notatnik przez Uruchom jako Administrator, wtedy zapis plików w chronionych katalogach jest możliwy bezpośrednio, a także w tak otworzonym Notatniku można otwierać pliki do edycji i zapisać zmiany. . Odnośnik do komentarza
m3mx Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Przy założeniu, że Twoje konto ma uprawnienia administracyjne (pytania wieslaw531), widzę tu jakieś dziwne "komplikacje" Widocznie były komplikacje, bo teraz wszystko działa tak jak na wbudowanym koncie administratora, a w sumie nic nie zmieniałem. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 A może ... nie zresetowałeś systemu po tej modyfikacji? Przestawienie stanu UAC wymaga restartu. Odnośnik do komentarza
m3mx Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 UAC miałem wyłączony od samego początku tak samo jak posiadałem konto administratora. A co do resetowania to wczoraj były problemy, dzisiaj włączyłem komputer i po problemie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi