Skocz do zawartości

Antivirus protection 2012

Rekomendowane odpowiedzi

Od wczoraj walcze z czymś co nazywa się " Antyvirus protektion 2012" i wydaje się że wreszcie mi się udało wykasować to "Coś" z komputera. Ale skutkiem ubocznym działania tego programu (tak mi się wydaje) jest to że system informuje mnie o Alercie zabezpieczeń systemu windows. Gdy próbuje włączyć "Centrum Zabezpieczeń" wyskakuje komunikat "Nie można uruchomić usługi Centrum zabezpieczeń"

Posiadam system Windows Vista Home Premium 32-bit

System przeskanowany:

Malwarebytes Anti-Malware

Dr.WEB CureIt!

Załączam logi z OTL i GMER.

OTL.Txt

txt.txt

Extras.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Infekcja nie jest wyczyszczona do końca (wpis startowy Ocgvvxpe + szczątki folderowe Antivirus Protection 2012). Poza tym, wpuściłeś sobie przez instalację wtyczki vShare adware (przejęte preferencje przeglądarek przez startsear.ch).

1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:OTL
O4 - HKCU..\Run: []  File not found
O4 - HKCU..\Run: [Ocgvvxpe] C:\Users\Mariusz\AppData\Roaming\KBDIRZ.dll ()
[2012-03-29 20:49:38 | 000,000,023 | ---- | M] () -- C:\Users\Mariusz\AppData\Roaming\4A4522.dat
[2012-03-30 10:24:09 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Users\Mariusz\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Antivirus Protection 2012
[2012-03-30 10:24:08 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Users\Mariusz\AppData\Roaming\Antivirus Protection 2012
[2010-09-28 22:39:14 | 000,002,333 | ---- | M] () -- C:\Users\Mariusz\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\suozdbjz.default\searchplugins\askcom.xml
[2012-03-29 19:26:51 | 000,001,210 | ---- | M] () -- C:\Users\Mariusz\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\suozdbjz.default\searchplugins\search.xml
[2011-07-11 20:04:02 | 000,000,633 | ---- | M] () -- C:\Users\Mariusz\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\suozdbjz.default\searchplugins\startsear.xml
[2011-07-31 17:04:21 | 000,001,565 | ---- | M] () -- C:\Users\Mariusz\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\suozdbjz.default\searchplugins\web-search.xml
FF - prefs.js..browser.search.defaultengine: "Web Search"
FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "Web Search"
FF - prefs.js..browser.search.order.1: "Web Search"
FF - prefs.js..keyword.URL: "http://startsear.ch/?aff=1&q="

:Reg
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main]
"Start Page"="about:blank"
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{6A1806CD-94D4-4689-BA73-E35EA1EA9990}]
[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{171DEBEB-C3D4-40b7-AC73-056A5EBA4A7E}]

:Commands
[emptytemp]

Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany i otrzymasz log z wynikami usuwania.

2. System jest pozbawiony pliku HOSTS:

Hosts file not found

Włącz pokazywanie rozszerzeń: w Windows Explorer > Organizuj > Opcje folderów i wyszukiwania > Widok > odznacz Ukrywaj rozszerzenia znanych typów. Otwórz Notatnik i wklej w nim:

127.0.0.1	   localhost

::1 localhost

Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz pod nazwą hosts bez żadnego rozszerzenia

Plik wstaw do folderu C:\Windows\System32\drivers\etc.

3. Odinstaluj vShare, w dwóch miejscach: menedżer rozszerzeń Firefox + Panel sterowania Windows.

4. Wykonaj nowe logi: OTL z opcji Skanuj (już bez Extras) + AdwCleaner z opcji Search + Farbar Service Scanner (wszystkie opcje zaznacz do skanu).

.

Widzę tu użyty ComboFix, nie było jego składników wcześniej na dysku, a ja nie podawałam żadnych instrukcji z użyciem tego narzędzia. Co to ma znaczyć? Skrzyżowałeś instrukcje, takich rzeczy się nie robi. Proszę pokaż co on robił, tzn. czy jest log z niego z wczorajszego uruchomienia. Następnie, co wstawiałeś w pliku HOSTS? Podawałam domyślną postać dla Vista, czyli dwie linie korespondujące odpowiednio do protokołu IPv4 oraz IPv6:

127.0.0.1	   localhost
::1		   localhost

A logu z OTL widzę tylko jedną linię IPv4:

O1 HOSTS File: ([2012-03-30 19:18:39 | 000,000,027 | ---- | M]) - C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts

O1 - Hosts: 127.0.0.1 localhost

I czy Centrum wróciło do normy po użyciu skryptu OTL? Log z Farbar Service Scanner nie wykazuje naruszeń tej usługi.

.

Faktycznie użyłem ComboFix, nie miałem pojęcia że ma to znaczenie, przepraszam mam nieduże pojęcie o kompie, logi dołączam.

Jeśli chodzi o plik hosts to zrobiłem jak pisałaś i dziś sprawdzałem są obie linie.

Alert zabezpieczeń systemu zniknął, Zapora systemu też działa, ale nie mogę wejść w Windows Defender bo wyskakuje komunikat "Nie można zainicjować aplikacji: 0x800106ba. Usługa tego programu została zatrzymana z powodu wystąpienia problemu."

jeśli chodzi o Windows Defender już jest wszystko ok.

ComboFix.txt

Tak jak mówiłam, niewdzięcznie skrzyżowałeś akcje ComboFix z OTL i zaburzyłeś ciąg zdarzeń. ComboFix usuwał te same obiekty, które ja zadałam w skrypcie OTL. Naruszył też omyłkowo deinstalatory słownika oraz e-Deklaracji:

(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((   Usunięto   )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

.

c:\windows\IsUn0415.exe

c:\users\Mariusz\AppData\Local\unins000.exe

- - - - USUNIĘTO PUSTE WPISY - - - -

AddRemove-Poznaj angielski z SuperMemo - poziom podstawowy - c:\windows\IsUn0415.exe

AddRemove-{81BF6353-3C5B-4E6E-A566-7E162A00BF72}_is1 - c:\users\Mariusz\AppData\Local\unins000.exe

Dla porównania z wcześniejszego OTL Extras czemu odpowiada identyfikator {81BF6353-3C5B-4E6E-A566-7E162A00BF72}_is1:

========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ==========

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]

"{81BF6353-3C5B-4E6E-A566-7E162A00BF72}_is1" = Wtyczka e-Deklaracje

"Poznaj angielski z SuperMemo - poziom podstawowy" = Poznaj angielski z SuperMemo - poziom podstawowy

Czyż nie jest napisane w przyklejonym co to znaczy użycie ComboFix, dlaczego tego się nie używa na własną rękę i co się może stać? A już zwłaszcza, gdy "mam nieduże pojęcie o kompie". Wytoczyłeś potężne działa na wpisy mierne, łatwe do usunięcia na X innych sposobów. Co nagle to po diable. Tu wszystko można było rozwiązać w nieinwazyjny sposób bez ComboFix...

nie mogę wejść w Windows Defender bo wyskakuje komunikat "Nie można zainicjować aplikacji: 0x800106ba. Usługa tego programu została zatrzymana z powodu wystąpienia problemu."

Log z Farbar Service Scanner nie wykazuje modyfikacji szkodliwej, a w ostatnim dostarczonym OTL usługa na chodzie:

SRV - [2008-01-18 23:38:26 | 000,272,952 | ---- | M] (Microsoft Corporation) [On_Demand | Running] -- C:\Program Files\Windows Defender\MpSvc.dll -- (WinDefend)

Czy na pewno to nie Avira blokuje Windows Defender? Antywirusy, by zapobiec konfliktowi, blokują systemowego Defendera.

EDIT: do uzupełniania wypowiedzi, gdy nikt jeszcze nie odpisał, służy opcja Edytuj. Posty łączę. Apropos dodanego wpisu: "jeśli chodzi o Windows Defender już jest wszystko ok." = czyli?

Do wykonania jeszcze:

1. AdwCleaner widzi drobnostki. Zastosuj w nim Delete, a następnie Uninstall.

2. Odinstaluj w prawidłowy sposób ComboFix, co wyczyści też foldery Przywracania systemu. Klawisz z flagą Windows + R i w Uruchom wklej komendę:

C:\Users\Mariusz\Desktop\ComboFix.exe /uninstall

Po tym możesz użyć Sprzątanie w OTL. I przez SHIFT+DEL skasuj katalog C:\Users\Mariusz\DoctorWeb.

3. Wprawdzie już skanowałeś MBAM, ale na wszelki wypadek zrób skan ponownie i podaj mi rezultaty czy coś jest wykrywane.

.

Na koniec wykonaj sobie jeszcze drobne aktualizacje produktów Adobe: KLIK. Tu na liście Twoje wersje:

========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ==========

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]

"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-AA1000000001}" = Adobe Reader X (10.1.0) - Polish

"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 10 ActiveX

"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin

"Adobe Shockwave Player" = Adobe Shockwave Player 11.6

"Gadu-Gadu" = Gadu-Gadu 7.7

Osobna sprawa to GG7, program archaiczny, nie obsługujący nawet własnej sieci i nie mający szyfrowania. Proponuję przeglądnąć mój artykuł Darmowe komunikatory pod kątem doboru alternatywy. Program liczące się na dziś to: WTW, Kadu, Miranda i AQQ. Pogrubiony jest polecany (portable, brak reklam, szybki w działaniu, obsługa protokołu GG10 i istotnych cech Gadu, wtyczki rozszerzające funkcje).

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...