grzegorny Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Witam Mam problem z instalacją windows 7 mianowicie w procesie Kończenie instalacji komputer ma się uruchomić ponownie a gdy mi się uruchamia jest czarny ekran.Ładuje się i pisze Trwa uruchamianie komputera ale po tym nic niema tylko czarny ekran co robić ? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Co robić? 1. Wyłączyć Bolda. 2. Podać info zgodnie z zasadami działu a przynajmniej to czy to jest komputer czy laptop czy jeszcze coś innego. Odnośnik do komentarza
grzegorny Opublikowano 28 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Sorka jestem tu nowy Jest to komputer stacjonarny a jego cofing to procesor AMD Phenom 9850 Quad-Core Processor (4 CPUs), ~2.5GHz pamięć 4gb ram system operacyjny windows vista home basic Sorka jeśli znowu zrobiłęm coś złego Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 1. Jaki dysk(i) i jaki podział na partycje - przeznaczenie? 2. Czy próbujesz instalować na Vistę i która wersja W7? 3. Czy partycja na nowy system była formatowana przed rozpoczęciem instalacji? 4. Czy w BIOS w sekcji BOOT jako drugie urządzenie występuje ten dysk na którym instalujesz W7? Bardzo oszczędne te informacje o sprzęcie. Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 grzegorny Trwa uruchamianie komputera ale po tym nic niema tylko czarny ekran co robić ? Sprawdzić "zmienić" podłączenie monitora do karty grafiki. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Sprawdzić "zmienić" podłączenie monitora do karty grafiki. Bardzo profesjonalne podejście do tematu. :lol: Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 marekW Bardzo profesjonalne podejście do tematu Może podłączył komputer do telewizora (kompatabilność rozdzielczości ekranu). PS. Jesteś takim samym "samoukiem" jak większość na tym forum, więc nie udaj "wszechwiedzacego". Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 grzegorny nie podałeś parametrów sprzętowych grafiki, a to może być ten przypadek: KB978226. Odnośnik do komentarza
grzegorny Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Naprawdę przepraszam ,że się nie odzywałem moje parametry to Typ karty :Nvidia GeForce 9800 GTX/9800 GTX + Typ konwertera DAC: Integrated RAMDAC Ciąg karty : GeForce 9800 GTX/9800 GTX + Informacje o systemie BIOS: Version 62.92.62.0.10 Całkowita dostępna pamięć graficzna: 2559 MB Dedykowana pamięć wideo : 1024 MB Systemowa pamięć wideo: 0MB Udostępniona pamięć systemowa: 1535 wieslaw531 1)Jeśli chodzi ci na którym dysku instaluje to powiem ci ,że na C a mam 4 patrycje 2) Teraz próbowałem na viste i nic a wcześniej nie na viste a moja wersja windows 7 to Windows 7 Home Premium 64bit 3)Była 4)Nie występuje jako pierwsze urządzenie Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 (edytowane) Czy ten komp nadal w jakiś sposób działa? Czy piszesz z innego? Pytając o podział na partycje miałem na myśli głównie jaka jest wielkość partycji systemowej a nie ile ich jest. Czy to jest jedyny dysk fizyczny w kompie? Edytowane 31 Marca 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
grzegorny Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Komp działa i tak aktualnie pisze z niego a patrycja systemowa ma 166 GB Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Domyślam się, że nadal działa Vista. I system nie został uszkodzony przy instalacji W7? Uruchom - diskmgmt.msc - Enter i pokaż obrazek z Zarządzania dyskami. W jaki sposób uruchamiałeś instalację W7? Odnośnik do komentarza
grzegorny Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Tak vista działa System nie został uszkodzony Wkładam płytę Windows 7 uruchamiam ponownie komputer i pisze żebym nacisną dowolny przycisk i naciskam i instaluje Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Co masz na partycji D: ? Bo ta jest aktywna. Wogóle to dziwny układ partycji - końcowe sektory dysku zawsze mają najgorsze parametry. Odnośnik do komentarza
grzegorny Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Na patrycji D mam 3 lub 4 gry i Windowsa 7 który nie chce dokończyć instalacji Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 A wcześniej pisałeś, że ta partycja była formatowana! Obawiam się, że bruździ tu zainstalowana Vista na partycji C:. Tak czy inaczej po zainstalowaniu systemu musisz od nowa zainstalować cały soft. 1. W BIOS w sekcji BOOT ustaw kolejność 1 - CD, 2 - HDD. 2. Z partycji C: i D: przenieś wszystkie istotne dane na partycje E: i F:. 3. Ponieważ domyślną partycję dla systemu C: masz na końcu dysku (najgorsze parametry) i tam jest pewnie Vista wraz z plikami rozruchowymi to należy ją usunąć. 4. Aby to zrobić (po wykonaniu p. 1, 2 i 3) odpalasz płytę z W7. 5. Wybierasz opcję Niestandardowa i dalej Opcje dysku (Zaawansowane). 6. Klikasz partycję C: (166 GB) i ją usuń. 7. Następnie klikasz partycję D: (100 GB) i wybierasz Formatuj (pełne formatowanie NTFS). Ewentualnie przypisujesz jej literę C:. 8. Dalej i kontynuujesz instalację. 9. Po instalacji i wszystkich potrzebach związanych z aktualizacjami tworzysz nową partycję na miejscu tej usuniętej. P. 6 i 7 najkorzystniej byłoby zrobić podpinając ten dysk do innego działającego kompa z Vistą lub W7. Jeśli coś nie jest jasne - pytaj. Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 W katalogu windows/panther tworzy się log instalacji oraz ew. logi błędów setupact.log i setuperr.log, jeżeli ten drugi jest większy od zera to setup napotyka błąd który jest wpisany do loga, jeżeli jest zerowy możesz zobaczyć w tym pierwszym na jakim etapie znajduje się instalacja (czyli co może produkować problem). Dodatkowo w katalogu tworzy się szczegółowy log setup.etl, co prawda jest to plik binarny ale łatwo można go przekonwertować na postać bardziej zjadliwą: tracerpt setup.etl -o "ścieżka do pliku\logfile.csv" Czy na tym "czarnym" ekranie setup jest reagentny (tzn. czy można uruchomić konsolę przez SHIFT + F10). Często setup zatrzymuje się kiedy do komputera podpięty jest drugi wyświetlacz (zwłaszcza przez HDMI), czasami problem sprawiają też urządzenia massstorage USB (widzę na screen-ie, że masz czytnik kart, spróbuj na czas instalacji go odłączyć/dezaktywować). pzdr Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi