macius1 Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Witam. Mam problem. Przy zainstalowaniu programu, podpiął się adware, który włącza wyszukiwarkę V9. Nie mam pojęcia jak to wyłączyć, więc piszę tutaj, bo zaczyna mnie to już denerwować. Przy właczaniu Mozilli zamiast Interii, mam tą wyszukiwarkę. Prosze o pomoc w pozbyciu się tego. Z góry dzięki. Dołączam załączniki. Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 1. Przejdź w panel usuwania programów i odinstaluj stamtąd te zbędne pozycje: pdfforge Toolbar v5.1 / Akamai NetSession Interface Service / Facemoods Toolbar / vShare.tv plugin 1.3 Usuwanie popraw narzędziem AdwCleaner z opcji Delete 2. Pokazujesz nowe logi z OTL oraz log z AdwCleaner z opcji Search Odnośnik do komentarza
macius1 Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 No jak na razie cały czas wyszukiwarka jest. W załącznikach logi. AdwCleanerR3.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst: :Files C:\Program Files\v9Soft C:\Program Files\mozilla firefox\searchplugins\v9.xml C:\Documents and Settings\Maciek\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\AskToolbar :Reg [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Default_Page_URL"="about:blank" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{B5C7055E-7998-4180-8F2A-3D5817EC95AD}" [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Default_Page_URL"="about:blank" [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Secondary Start Pages"="about:blank" [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{B5C7055E-7998-4180-8F2A-3D5817EC95AD}" [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}] [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{AD22EBAF-0D18-4fc7-90CC-5EA0ABBE9EB8}] [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{EDFB5244-1A98-4E68-9B8F-411761F910F6}] :OTL O3 - HKLM\..\Toolbar: (no name) - {CCC7A320-B3CA-4199-B1A6-9F516DD69829} - No CLSID value found. O3 - HKCU\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {32099AAC-C132-4136-9E9A-4E364A424E17} - No CLSID value found. O4 - HKLM..\Run: [stmRst] C:\WINDOWS\StmClean.exe File not found :Commands [emptytemp] Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera. Następnie uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Skanuj. Pokazujesz nowe logi z OTL Odnośnik do komentarza
macius1 Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Nadal nie pomogło. OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Wcześniej przeoczyłem jedną rzecz - odinstaluj z panelu usuwania programów pozycję V9 HomeTool. Uruchom SystemLook, w oknie wklej poniższy tekst: :reg HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Clients\StartMenuInternet\FIREFOX.EXE\shell\open\command HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Clients\StartMenuInternet\Google Chrome\shell\open\command HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Clients\StartMenuInternet\IEXPLORE.EXE\shell\open\command Załącz raport z programu. Odnośnik do komentarza
macius1 Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Nadal nic. SystemLook.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Zapomniałem, że to jest 32 bitowy system i podałem klucze do 64 bitowego przez pomyłkę. Powtórz więc skrypt do SystemLook o tej zawartości: :reg HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\StartMenuInternet\FIREFOX.EXE\shell\open\command HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\StartMenuInternet\Google Chrome\shell\open\command HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\StartMenuInternet\IEXPLORE.EXE\shell\open\command Pokazujesz z niego raport. Z OTL nie pokazuj. Odnośnik do komentarza
macius1 Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Ok zrobione i nadal nic -.- SystemLook.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Wiem, że "nadal nic" bo przecież nie wykonujesz teraz żadnych czynności usuwających, ja tylko oglądam twoje logi. Jest nowa rzecz do usuwania i teraz będziesz to przeprowadzał. Wklej do notatnika systemowego ten tekst: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\StartMenuInternet\FIREFOX.EXE\shell\open\command] @="C:\\Program Files\\Mozilla Firefox\\firefox.exe" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\StartMenuInternet\IEXPLORE.EXE\shell\open\command] @="C:\\Program Files\\Internet Explorer\\iexplore.exe" Z menu Notatnika >>> Plik >>> Zapisz jako >>> Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki >>> Zapisz jako FIX.REG >>> uruchom ten plik Daj znać czy coś się zmieniło. Odnośnik do komentarza
macius1 Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 No wiesz, ja sie jakoś bardzo na tym nie znam. Ok pomogło, wreszcie jest z tym spokój. Dzięki ci wielkie Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 W takim razie użyj jeszcze opcji Sprzątanie z OTL. Opróżnij folder przywracania systemu: KLIK Możesz zaktualizować Jave i Adobe Readera do najnowszych wersji: KLIK Temat jako rozwiązany zamykam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi