PhatDerick Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Witam! Posiadam windows 7 Ultimate. Chciałbym zainstalować sobie XP na maszynie wirtualnej. Próbowałem już kiedyś, ale nie mogłem odpalić żadnego exeka. I tu moje pytanie, czy taki systemu da się normalnie używać? Czy coś źle robię, czy nie da się niczego instalować? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Da się, oczywiście, że się da. Mam VirtualBox na Win Vista, a w nim: XP, 98, MS-DOS i kilka innych (w tym pingwiny). Zainstaluj najnowszą (3.2.6) wersję VirtualBox, a potem utwórz maszynkę z XP'kiem - powinno wszystko działać. Odnośnik do komentarza
Eru Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 A tak ogólnie rzecz biorąc po co ci XP'ek ? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Wróć! A Win 7 w wersjach powyżej Prof. nie ma czasem Trybu XP? Więc po co Ci VirtualBox, skoro masz gotowe rozwiązanie od Microsoftu? Podobno były tam jakieś problemy z grafiką w XP Mode... (nie znam sprawy). Odnośnik do komentarza
deFco247 Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Żeby skojarzyć XP Mode z Virtualboksem trzeba doinstalować VMLite XP Mode Plugin: http://www.howtogeek...-vmlite-plugin/ Odnośnik do komentarza
PhatDerick Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 XP Mode? Nie spotkałem się z czymś takim, ale może to dlatego że mam jeszcze wersję RTM Odnośnik do komentarza
deFco247 Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 RTMRTM = Ready To Manufacturing, czyli nie różni się od wersji produkcyjnej.Poza tym żeby mieć tę wersję musisz być subskrybentem Technetu, MSDN lub beta-testerem. Jeśli nie, no to masz illegala... Tak czy siak i tak Windows XP Mode powinien działać. Odnośnik do komentarza
dejko Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Virtual Box to lepszy pomysł niż tryb XP (który z tego co pamiętam i tak trzeba pobrać). Nie wiem też jak jest z możliwością uruchomienia na tym pirackiego XP (były głosy, że trzeba mieć oryginalny klucz). VirtualBox to nie tylko XP. Można na tym zainstalować cokolwiek, dlatego jest lepszym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza
PhatDerick Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Hm... XP mam orginala. A 7 tak trochę mniej Wolał bym jednak właśnie VBoxa Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 XP z kluczem SLP da się zainstalować bez problemu, nowe wersje VBoxa mają w konfigu opcję DmiBIOSVendor w której można wpisać dowolnego producenta, oczywiście nie każdy zadziałaa (vide dell). Do kompletu potrzeba jeszcze plików oembios (sig ,dat, cat, bin) danego producenta a klucz podaje sam MS: Klucze SLP. Niestety wyższe wersje stanowią większy problem, nie da się podpiąć slic-a bo nie mamy dostępu do biosu, tutaj lepiej jest z vmware. w przypadku Vboxa istnieją wersje OSE do samodzielnej kompilacji z wprowadzonym patchem pozwalającym na podanie slica z pliku ale ja nie miałem z nimi styczności. pzdr Odnośnik do komentarza
PhatDerick Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Już postawiłem system na VBoxie, exeki faktycznie działają, nie wiem czemu wcześniej nie chciały. Tylko mam teraz problem, jak podpiąć pena? W sumie to tyle wystarczyło by mi do szczęścia... Odnośnik do komentarza
deFco247 Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Podłącz pendrive i z menu VBoxa u góry bądź dołu pulpitu udostępnij go maszynie wirtualnej. Odnośnik do komentarza
PhatDerick Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Czyli kliknąć na ikonę USB i wybrać pena? Próbowałem tak... Odnośnik do komentarza
deFco247 Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Oczywiście katalog główny pendrive jest katalogiem współdzielonym dla maszyny? Dokładne info: http://www.vista.pl/...virtualbox.html Odnośnik do komentarza
PhatDerick Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 O widzisz... Zrobię sobie katalog współdzielony na dysku i przez niego będę wymieniał dane, nie przez pen. Dzięki, pozdrawiam! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi