lonialomax Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Witam. Jak w temacie- Kaspersky Rescue Disk usunął z folderu Widows/Microsoft Help dwa trojany, ale system zachowuje się niestabilnie, szczególnie explorer miewa zawiszenia. Kaspersky'ego uruchomiłem po stwierdzeniu w podglądzie Avasta występującego łączenia się aplikacji Microsoft Help Center z internetem. Usługi tej wcześniej nie widziałem więc ją wyłączyłem. Prośzę o sprawdzenie logów. log Gmer.txt OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 W logach generalnie brak śladu aktywnej infekcji jedynie szczątek po infekcji, którą usuwał Kaspersky i zrobił to niedokładnie. Więc trzeba zastosować poprawkę. Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst: :OTL SRV - File not found [Disabled | Stopped] -- C:\WINDOWS\Microsoft Help\MsHelpCenter.exe -- (Microsoft Help Center) :Commands [emptytemp] Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera. Następnie uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Skanuj. Pokazujesz nowe logi z OTL. Co do spowalniania systemu to trudno tu o jednoznaczną przyczynę. Sprawdź czy np. w trybie awaryjnym problem też występuje. Odnośnik do komentarza
lonialomax Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Dzięki za szybką pomoc. Jednak coś chyba było na rzeczy, bo przy quick scan Avastem folderu Widows/Microsoft Help wymieniony przez jakąś chwilę się zastanawiał. Teraz jest poprawa. Podaje logi. log Gmer.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 No i usunięte, ale miałeś jeszcze sprawdzić kwestię spowolnienia. Odnośnik do komentarza
lonialomax Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Przed usuwaniem z OTL menedżer zadań uruchamiał się około 3 do 5 sek. ateraz jest normalnie. Menu Start potrafiło się otworzyć, ale już zamknąć niekoniecznie. Jak narazie wszystko wróciło do normy. Swoją drogą co to za usługa Microsoft Help Center, jakaś nowa i od razu z trojanami? Jeszcze raz podziękowania. PS. Zaglądnąłem do usług i nie widzę już jej nie widzę. Czyli ta usługa to był trojan? Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Tak to był trojan a nie żadna usługa Microsoftu. W takim razie użyj na koniec opcji Sprzątanie z OTL oraz opróżnij folder przywracania systemu: KLIK Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi