jasiu146 Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Witam, chciałbym prosić o pomoc z tym wirusem. Od wczoraj mój antywirus (Microsoft Security Essentials) pokazuje alarmy o wirusie, oczywiście doradza oczyszczenie pliku co i robię ale to i tak nie pomaga bo wirus i tak się 'odradza'. Nie powiem że nie bez mojej winy został zainstalowany, ponieważ chciałem usunąć podejrzany plik lecz moja świetna wyrobiona myszka kliknęła aby otworzyć go. Proszę o pomoc, czytałem różne tematy tutaj i widziałem że potrzeba LOGI, lecz jestem kompletnie zielony w tych sprawach i nie wiem skąd to wziąć. Nie wiem już co robić. Powoli ogarnąłem logi i są już dwa pierwsze pliki, teraz skanuje się GMER co po zakończeniu dodam. OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Zacznij od zastosowania z trybu awaryjnego Windows narzędzia ComboFix i zaprezentuj wynikowy log. Po tej czynności wykonaj nowe logi z OTL i też załącz do posta. Gmera też możesz wykonać i załączyć dopiero po działaniu ComboFix. Odnośnik do komentarza
jasiu146 Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Ok logi zrobione, tylko nie jestem pewien czy aby dobrze zrobiłem z ComboFix'em ponieważ odpaliłem go w trybie awaryjnym ale potrzebował uruchomić ponownie komputer i reszta była robiona z normalnego profilu. Oto logi: GMER.txt OTL.Txt ComboFix.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Infekcja pomyślnie została usunięta. Teraz drobna poprawka. Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst: :Services mbr catchme Cardex MpKsl852775de :OTL IE - HKLM\..\SearchScopes\{EEE6C360-6118-11DC-9C72-001320C79847}: "URL" = http: //search.sweetim.com/search.asp?src=6&q={searchTerms} O3 - HKU\S-1-5-21-746137067-1715567821-725345543-1004\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {21FA44EF-376D-4D53-9B0F-8A89D3229068} - No CLSID value found. :Commands [emptytemp] Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera. Następnie uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Skanuj. Pokazujesz nowy log z OTL oraz z AdwCleaner z opcji Search. Odnośnik do komentarza
jasiu146 Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Przy dodawaniu skryptu po wszystkim wyświetlił się plik z rozszerzeniem .log i nie wiem co z nim zrobić, czy przenieść gdzieś. Proszę a oto logi: OTL.Txt AdwCleanerR1.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Log, który ci się wyświetlił to raport z usuwania. Opcjonalnie mogłeś go też pokazać zmieniając rozszerzenie na .txt ale już nie musisz bo wszystko się wykonało co widać w nowym logu. Na zakończenie ostatnie rzeczy do roboty: 1. W Start > Uruchom > wklej i wywołaj polecenie "C:\Documents and Settings\Janusz\Pulpit\ComboFix.exe" /uninstall 2. Użyj opcji Sprzątanie z OTL oraz opcji Delete z AdwCleaner. Potem możesz go odinstalować opcją Uninstall 3. Na wszelki wypadek zmień hasła logowania do serwisów. 4. Opróżnij folder przywracania systemu: KLIK 5. Na koniec zaktualizuj do najnowszych wersji wymienione oprogramowanie: "{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216030FF}" = Java 6 Update 30 "Mozilla Firefox 9.0.1 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 9.0.1 (x86 pl) Szczegóły aktualizacyjne: KLIK Odnośnik do komentarza
jasiu146 Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Wielkie dzięki za pomoc, sam na pewno bym sobie nie poradził. Jesteś wielki człowieku I mam pytanie czy mogę usunąć pliki z logami czy trzymać je na dysku? I czy może polecasz jakiś dobry antywirus który by powstrzymał takie 'ciężkie' wirusy przed zabawą w moim komputerze? Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Plików z logami nie ma sensu trzymać więc jeśli coś zostało to pousuwaj. W kwestii antywirusa to przy tej infekcji raczej ciężko jest o ochronę więc sam antywirus nie wystarczy. Po prostu musisz być ostrożny w sieci. Temat zamykam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi