ichito Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 No więc tak...miałem Macrium Reflecy Free na swoim komputerze i wciąż mam obraz zdrowego dysku systemowego przez niego utworzony, ale skusiłem się na Paragon Drive Backup 9 (też za free) i nie powiem żebym narzekał...obraz dysku stworzył się w miarę szybko i przy tym zupełnie bezboleśnie - mam ten program teraz na 2 laptokach. Niestety program Paragona po zainstalowaniu na komputerze stacjonarnym (Win7) nie zadziałał - podczas próby tworzenia obrazu mieli bez sensu przez ponad pół godziny bez żadnego postępu, a zużycie procesora sięga 100%. Na stacjonarnym był wcześniej Macrium Reflect (jest wciąż na nim obraz przez niego stworzony), a chcąc mieć wszystkie 3 komputery na jednym programie do backupu (to wygodniejsze ze względu na użycie jednego tylko pendraka rozruchowego) zacząłem się zastanawiać nad powrotem do Macrium Reflect i zainstalowaniem go na wszystkich komputerach u siebie. Ale mam zagwozdkę - jest również program firmy Easeus - TODO Backup o podobnych możliwościach. Easeus znam, bo jego Partition Master Free służył mi do podzielenie dysków na wszystkich domowych komputerach i zrobił to na najwyższym poziomie. Zarówno Macrium Reflect i TODO Backup na portalach, które uważam za miarodajne w opiniach o sofcie mają podobne opinie i oceny. Mam więc pytanie prośbę - macie jakieś uwagi, zastrzeżenia i własne lepsze czy gorsze doświadczenia w stosunku do któregoś z tych programów? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Macrium Reflect używam od bardzo dawna i przyznam szczerze, że alternatywy do niego nie szukałem. Skoro działa, robi, co ma robić, to jest wszystko dobrze. Kilkukrotnie przywracałem backupy - żadnych problemów. Bardzo przydatna jest możliwość podglądania obrazu ze środowiska działającego systemu - programik montuje go jako nową partycję. TODO Backup nie znam. Odnośnik do komentarza
zord Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 ichito a może chcesz licke na norton ghost 15 ? Odnośnik do komentarza
stivo Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 Ja korzystam z ToDo Backup i w pełni mi wystarcza. Kilka dni temu robiłem backup partycji systemowej - lekko ponad 40GB - i plik kopii zajmuje 17GB, więc ma dobrą kompresję. Szybko też przywraca się system, tylko szkoda, że nie można zrobić narzędzia odzyskującego na USB. I w przeciwieństwie do niektórych narzędzi nie wymaga by partycja docelowa na kopię, była minimalnie tego samego rozmiaru, co kopiowany dysk. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi