Skocz do zawartości

Przekierowania na abnow - rootkit ZeroAccess

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pierwszy post, a już z problemem ;) Ale do rzeczy:

Objawy takie, że po wyszukiwaniu wszelakich haseł w google, wszystkie odnośniki były przekierowywane na jakąś stronę "abnow". Podobny temat tutaj: http://www.fixitpc.p...oblem-z-zapora/

Nie zdążyłem mieć problemów z firewallem. Dokładnie nie pamiętam, ale na dwa dni przed problemem z "abnow" z jakiegoś powodu wyłączyłem lub wystąpił błąd pakietu COMODO. Z grubsza to już nieważne ;) Problem się pojawił i względnie niby został usunięty. Niby? Już tłumaczę dlaczego. Po wystąpieniu problemu z przekierowaniem zacząłem skanować antivirem COMODO. W trakcie przerwałem z dwóch powodów: 1. Mam trochę dysków, wiec na pełen skan czekałbym z tydzień (chciałem przełączyć tylko na skanowanie dysku C), 2. Chciałem doinstalować jeszcze Norton Internet Sec. (trial 30 dniowy - może nawet w końcu kupię to ;) ). Wykonałem najpierw punkt 2 i zaczęły się jazdy... instalacja wymusiła restart systemu, który już się nie uruchomił....? :/ Przy próbie "x" automatycznej naprawy systemu, potem po "x" próbach przywrócenia systemu udało się...Co się okazało? Problem z przekierowaniem "abnow" zniknął. Przywróciłem system mniej więcej na dwa-trzy dni przed pojawieniem się problemu oraz wyłączeniem antivira i firewalla COMODO. Następnie pełne skany COMODO'em i Nortonem pozwoliły coś tam pousuwać. Na chwilę obecną nie mam żadnych problemów z tym "abnow", ale czy ktoś byłby tak miły popatrzeć na logi? Ja się na tym raczej kompletnie nie znam :P

Na koniec dodam, że nie miałem odwagi użyć ComboFix'a ;) Jeśli to będzie wymagane to poproszę o dokładne instrukcje. (czytałem http://www.fixitpc.p...edzie-combofix/ ).

Logi są zrobione już po kilku skanowaniach między innymi Nortonem, COMODO, nawet mks vir on-line ( :D)

PS. log z gmer taki krótki? :|

PS 2. Teraz wyczytałem, że gmer nie jest przeznaczony na systemy 64 bit...jednakże nie wykazywał żadnych problemów z działaniem jakby co ;)

OTL.Txt

Extras.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Log z HijackThis oraz Gmer niepotrzebny i usuwam. HijackThis to przestarzałe narzędzie i również nie nadaje się na system 64-bitowy podobnie jak Gmer. Obydwa programy możesz usunąć z dysku.

Jeśli chodzi o logi to aktywnej infekcji tutaj nie ma. Pozostał jedynie pusty folder:

[2012-03-14 20:37:53 | 000,000,000 | -HSD | C] -- C:\Users\suntzu\AppData\Local\cc26d584

Folder jest ukryty więc przestaw opcje widoku w opcjach folderów w panelu sterowania i usuń go ręcznie.

Zaktualizuj sobie Jave i Firefoxa do najnowszych wersji: KLIK

Bardzo dziękuję za odpisanie i poświęcony czas :) cieszy mnie również informacja, że nie zostało za dużo syfu po tej infekcji. Przy okazji jeśli mogę spytać, w jakiej sytuacji można sobie narobić "ała" takim dziadostwem? W moim przypadku nie przypominam sobie jakiś działań o podwyższony ryzyku, czy odwiedzin niepewnych stron www...

Edytowane przez Landuss
Poza odwiedzeniem nieprawidłowej strony www to mogło też wejść razem z pobieraniem jakiegos pliku z niezaufanego źródła. Temat zamykam //Landuss
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...