htw Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Witam Jak zawsze jeśli mam problem pisze do Was tym razem oczywiście robie tak somo Jak w temacie na komputerze jest troche kłopotów, stacjonarny antywirus problemów nie widzi ale chyba coś jest na rzeczy, jak zawsze podaje logi z załączniku : Gmer OTL+ OTL Extras System Widnwos XP ( połatany do końca ) bez firewall'a + antywirus od M$ ( ver 2.1 ) czekam na sugestie Gmer.txt OTL +OTL Extras.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 htw otwórz buzię szerzej i objaśnij to: "Problemy z uruchamianiem niektórych aplikacji + spowolnione odruchy". Dokładnie. Log z GMER zrobiony w złych warunkach (czynny emulator SPTD). DRV - [2008-04-20 21:29:57 | 000,717,296 | ---- | M] () [Kernel | Boot | Running] -- C:\WINDOWS\System32\Drivers\sptd.sys -- (sptd) A w logach nic ciekawego nie ma, tzn. brak dowodu na czynną infekcję. Z zakresu infekcji to tylko wpisy mapowania MountPoints2. I zwraca uwagę modyfikowany HOSTS jako pochodna Spybota. Nie pierwszy raz zwracam Ci na to uwagę (KLIK). Pod kątem tego drobny skrypt: 1. uruchom OTL i w sekcji własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Reg [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\mountpoints2] :OTL DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- -- (cpu) O3 - HKU\S-1-5-21-1659004503-1409082233-839522115-1003\..\Toolbar\WebBrowser: (&Google) - {2318C2B1-4965-11D4-9B18-009027A5CD4F} - Reg Error: Value error. File not found [2008-04-20 21:31:48 | 000,002,921 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\Maciek\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\lvza297l.default\searchplugins\daemon-search.xml [2012-03-01 10:00:00 | 000,000,312 | ---- | M] () -- C:\WINDOWS\tasks\Spybot - Search & Destroy - Scheduled Task.job :Commands [resethosts] [emptytemp] Klik w Wykonaj skrypt. 2. Do oceny wystarczy tylko log z usuwania. Nowe logi z OTL zbędne. . Odnośnik do komentarza
htw Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 uwielbiam Cie więc htw otwiera buzie szerzej, pisalem to w pospiechu dlatego tak skromnie na początek log z usuwanie ( stosunkowo mało tego więc daje na żywca ) All processes killed ========== REGISTRY ========== Registry key HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\mountpoints2\ deleted successfully. ========== OTL ========== Service cpu stopped successfully! Service cpu deleted successfully! Registry value HKEY_USERS\S-1-5-21-1659004503-1409082233-839522115-1003\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar\WebBrowser\\{2318C2B1-4965-11D4-9B18-009027A5CD4F} deleted successfully. Registry key HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{2318C2B1-4965-11D4-9B18-009027A5CD4F}\ deleted successfully. C:\Documents and Settings\Maciek\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\lvza297l.default\searchplugins\daemon-search.xml moved successfully. C:\WINDOWS\tasks\Spybot - Search & Destroy - Scheduled Task.job moved successfully. ========== COMMANDS ========== C:\WINDOWS\System32\drivers\etc\Hosts moved successfully. HOSTS file reset successfully [EMPTYTEMP] User: All Users User: Default User ->Temp folder emptied: 0 bytes ->Temporary Internet Files folder emptied: 0 bytes ->Flash cache emptied: 0 bytes User: LocalService ->Temp folder emptied: 0 bytes ->Temporary Internet Files folder emptied: 33237 bytes User: Maciek ->Temp folder emptied: 2757824 bytes ->Temporary Internet Files folder emptied: 26399637 bytes ->Java cache emptied: 0 bytes ->FireFox cache emptied: 38538718 bytes ->Google Chrome cache emptied: 97375813 bytes ->Flash cache emptied: 1326 bytes User: NetworkService ->Temp folder emptied: 26386 bytes ->Temporary Internet Files folder emptied: 33170 bytes User: UpdatusUser ->Temp folder emptied: 0 bytes ->Temporary Internet Files folder emptied: 0 bytes ->Flash cache emptied: 0 bytes %systemdrive% .tmp files removed: 0 bytes %systemroot% .tmp files removed: 0 bytes %systemroot%\System32 .tmp files removed: 0 bytes %systemroot%\System32\dllcache .tmp files removed: 0 bytes %systemroot%\System32\drivers .tmp files removed: 0 bytes Windows Temp folder emptied: 192209 bytes RecycleBin emptied: 1101644840 bytes Total Files Cleaned = 1 208,00 mb OTL by OldTimer - Version 3.2.35.1 log created on 03142012_111924 Files\Folders moved on Reboot... Registry entries deleted on Reboot... teraz wyjaśnienie : M% Security Essentials wykrył dwa problemy ( w historii problemów ) : Vir Tool:Win32/VBInject.gen!DO - porogram służy do tworzenia wirusów, robaków i innego złośliwego oprogramowania. PWS:Win32/Fereit.A - Ten program jest niebezpieczny i przechwytuje hasła użytkownika. wg opisów z Security Essentials generalnie wielokrotnie mnie zawiodły automatyczne antywirusy i wierzę bardziej ludzkiej intuicji niż stacjonarnym programom antywirusowym dlatego wolałem napisać i poprosić o ewentualną sprawadzenie. Do tego mialem wrażenie że okna sie pojawiają z opóźnieniem ( ale z tego wynika że to raczej moja sugestia raczej niż cokolwiek potencjalnie szkodliwego ) Dodatkowo o ile mi wiadomo komputer był skanowany Malwarebytes' Anti-Malware i coś tam powykrywał ale oczywiście skanu co i jak nie ma sprawa nie otwierania się programów chodziło głównie o Windows Movie Maker - programik działał do momentu jak nie przestał ( sam z siebie ) pomyslałem że ma to związek. Dzięki za szybką reakcję i przepraszam za późne odpisanie aha wyłączyłem usługę DNS ( sprawka spybot'a ) Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 teraz wyjaśnienie : M% Security Essentials wykrył dwa problemy ( w historii problemów ) : Vir Tool:Win32/VBInject.gen!DO - porogram służy do tworzenia wirusów, robaków i innego złośliwego oprogramowania. PWS:Win32/Fereit.A - Ten program jest niebezpieczny i przechwytuje hasła użytkownika. Ale nie podane tu w ogóle w czym (ścieżka dostępu do elementu). Na samych nazwach i opisach nie można w ogóle polegać. sprawa nie otwierania się programów chodziło głównie o Windows Movie Maker - programik działał do momentu jak nie przestał ( sam z siebie ) pomyslałem że ma to związek. No tak, ale nadal nie ma odpowiedzi na czym to polega, co się dzieje przy próbie jego uruchomienia. aha wyłączyłem usługę DNS ( sprawka spybot'a ) Tego nie rozumiem. Dałam w skrypcie plik HOSTS do resetu, a to oznacza, że usługa Klient DNS właśnie ma być czynna... . Odnośnik do komentarza
htw Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 myślałem że wyłączenie usługi DNS wyłączy przy okazji mozliwość kozystania z pliku host, ale chyba tak nie jest. Tak czy siak Twoje skrypciki pomogły !! Problem polegał na tym, że w momencie zgrywania materiału z taśmy ( stary zapisa VHS ) program nie zapisywał obrazka i sie zawieszał, gdzie zawsze działał bez problemowo, w sumie z tego co widziałem Twoje skrypciki były raczej kosmetyką ( ? ) no ale suma sumarum jak zwykle pomogłaś w zasadzie nie wiem gdzie był błąd ale po tych zabiegach ruszyło Dziekuje bardzo za szybką pomoc !! Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 W takim razie standardowo wykonaj na koniec: 1. Użyj opcji Sprzątanie z OTL. 2. Opróżnij folder przywracania systemu: KLIK 3. Zaktualizuj do najnowszych wersji Adobe Readera, Firefoxa i Thunderbirda: KLIK Temat jako rozwiązany zamykam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi