Vinohrad Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Witam. Mam problem przy starcie systemu Windows XP+sp2. Uruchamia się ociężale, tak jakby cały czas dogrywał jakieś dane(świeci się klapsydra)Trwa to ok. 3 min, zaczym system zacznie działać jak należy. Nie wiem, czy nie jest to spowodowane jakąś infekcją, czy może to błąd, więc zamieszczam ten temat wstępnie w tym dziale.Załączyłem logi z OTL-a. Uprzejmie proszę o analizę. Pozdrawiam. OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Windows XP+sp2. Ten trup ma krótkie nogi i jest zbanowany od systemu aktualizacji. Wymagana aktualizacja do statusu SP3 + IE8 + wszystkie aktualizacje wydane po: KLIK. Duuuużo tego będzie. uruchamia się ociężale, tak jakby cały czas dogrywał jakieś dane(świeci się klapsydra)Trwa to ok. 3 min, zaczym system zacznie działać jak należy. 1. W logu widzę oprogramowanie HP, toteż sprawdź czy nie ma tu typowej usterki z usługą HP CUE Device Discovery: KLIK. 2. Przy zdiagnozowaniu braku związku z HP sprawdź czy nie wadzi Ad-aware. 3. Ponadto, męczy takie błędy w Dzienniku zdarzeń: Error - 2012-03-04 08:27:21 | Computer Name = MIZIA-B8C489523 | Source = Disk | ID = 262151Description = W urządzeniu \Device\Harddisk0\D wystąpił zły blok. Na wszelki wypadek do wykonania diagnostyka dysku za pomocą MHDD. . Odnośnik do komentarza
Vinohrad Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Nie było mnie parę dni w domu.Dziękuje za instrukcję. Zrobię tak jak napisałaś i odezwę się jakie rezultaty. Odnośnik do komentarza
sam Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 No tak ale to może być jeszcze długa lista autostartu I tu przede wszystkim jeżeli masz antywirusa odpalającego się w pełni przy starcie pcta to z pół minuty dłużej wychodzi od razu. Do tego jeżeli nie defragmentowałeś dawno dysku tzn z rok to może najwyższa pora byłoby to zrobić bo to też zamula w końcu. I z tego co wiem to nie warto wszystkich aktualizacji robić bo potem system kilkanaście giga potrafi zajmować. Np i ponoć wyłączenie niektórych funkcji w xpeku np. hibernacji leciutko przyśpiesza kompa ale to i tak niezauważalne zmiany zazwyczaj No i przede wszystkim pani u góry zna się trochę bardziej więc na początek to co ona mówi a ja nie sprawdzałem logów więc nie wiem Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 sam może objaśnisz tę oto mętną wypowiedź: No tak ale to może być jeszcze długa lista autostartu W kontekście: ja nie sprawdzałem logów więc nie wiem Toteż właśnie. Nie sprawdzałeś logów. Racz je sprawdzić, to zobaczysz tę "długą listę autostartu". Po to właśnie są raporty, by nie wymyślać rzeczy nieistniejących. I z tego co wiem to nie warto wszystkich aktualizacji robić bo potem system kilkanaście giga potrafi zajmować. Jeżeli ktoś nie potrafi wyczyścić kopii / cache to tak. . Odnośnik do komentarza
sam Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 I z tego co wiem to nie warto wszystkich aktualizacji robić bo potem system kilkanaście giga potrafi zajmować. A z ilu aplikacji korzysta zwyczajny użytkownik że naprawdę potrzebne mu są aktualizacje większości nieużywanych programów? co do autoranu mojego to rzeczywiście nie ma go tam wiele już nic nie mówię Odnośnik do komentarza
Vinohrad Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Witam ponownie. Wszedłem do services.msc aby zmienić typ uruchamiania HP CUE, ale nie moge tego znaleźć w usługach. Czy to występuje pod tą samą nazwą?? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 A nie ma tego pod "U" = Usługa HP CUE ...? Odnośnik do komentarza
Vinohrad Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Z tego co widzę, nie ma tej usługi. Chyba że czegoś nie dopatrzyłem, albo źle otworzyłem. Wyślę Ci Screena. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Jest możliwe, że tej usługi wcale nie ma. Aczkolwiek na liście zainstalowanych widnieje zestaw HP. Na wszelki wypadek podaj listę usług z rejestru, uruchom OTL, wszystkie opcje ustaw na Brak + Żadne, z wyjątkiem sekcji Usługi przestawionej na Wszystko, klik w Skanuj. Odnośnik do komentarza
Vinohrad Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Załączam, to, o co prosiłaś. OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Zgadza się: nie ma. W zasadzie ... nie ma ani jednej usługi HP, a to trochę dziwne w obliczu widniejącego jako zainstalowanego softu HP. Czyli odpadła ta koncepcja, zostają punkty 2 + 3 i aktualizacje ... . Odnośnik do komentarza
Vinohrad Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Punkt nr 2. także odpada. To nie Ad-aware tu miesza. Próbuje teraz trzecią opcję. Odnośnik do komentarza
Vinohrad Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Zrobiłem analizę przez MHDD. Według opisu z instrukcji spisałem wyniki: <10ms : 185263 <50ms : 1869 W zakładce UNC był wynik : 1 A na dole w zakładce ERROR taki numer : 36655496 Na dole był też napis : Each block : 255 sectors NIe znam się na tym ) Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Masz jeden uszkodzony sektor UNC. Szkoda, że nie użyłeś klawisza F8 w Mhdd, który wyświetla SMART. Użyj np CrystalDiskInfo i pokaż obrazek ze SMART. Odnośnik do komentarza
Vinohrad Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Wysyłam SMART-a.. Zrobiłem scan jeszcze raz. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 11 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) Smart to potwierdza - Atryb 197. Wykonaj jeszcze dla porównania SMART przy pomocy CrystalDiskInfo i pokaż obrazek. Jest również sygnał o problemie z kablem sygnałowym ale go narazie nie ruszaj. Zrób powyższy test. Dodatkowo po zaproponowanych działaniach konieczne lepsze chłodzenie - dysk ma 48 st C. Ale wcześniej potrzebuję obrazek SMART. Pokaż również obrazek z Sensors z HWInfo. ============================================================ Ponieważ będę musiał zniknąć to proponuję wykonanie działań dokładnie tak: 1. Obowiązkowo pokaż obrazki o które proszę wyżej. 2. Wyłącz kompa również z odłączeniem zasilania. 3. Sprawdzasz kabel sygnałowy dysku metodą wypnij i wepnij z obu stron (dysk i płyta) lub ewentualnie wymień go. 4. Jeżeli to lapek (bo nie jestem pewien) sprawdzasz podłączenie dysku w gnieździe. 5. Sprawdzasz ewentualnie inne wtyki i karty. 6. Uruchamiasz kompa i cmd + Enter. 7. W oknie poleceń wklepujesz: chkdsk c: /f /r + Enter + restart. 8. Po restarcie pokazujesz skutki działania chkdsk korzystając z tutka @picasso KLIK (Gdzie są logi chkdiska). 9. Pokazujesz obrazek ze Smartem z Crystala do porównania. Jestem pewien, że ktoś to oceni. A dalsze działanie to obowiązkowo aktualizacja SP3 XP oraz IE8 + duuużo poprawek w ramach WU. Edytowane 11 Marca 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Vinohrad Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Załączam obrazki z Crystala i Sensors z HWinfo... Zaraz zajmę się resztą poleceń. Odnośnik do komentarza
Vinohrad Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Problem udało się rozwiązać.. Po sprawdzeniu przez chkdsk i podmienieniu uszkodzonych klastrów XP-ek zaczął pracować normalnie. Na twardziela założyłem dodatkowo solidny wentylator i będę monitorował temperaturę. Pozostaje aktualizacja tego staruszka i będzie raczej ok. Dzięki za wszelką pomoc ) Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Wymień baterię na płycie głównej. Trup. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi