Nella Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Witam Swój system miałam zainstalowany jakieś 3 lata temu, lecz od pewnego czasu bardzo spowolnił niektóre operacje Podczas odpalenia katalogu z obrazkami zawieszał się na kilka minut, nawet tak, ze potrzeba było zrobić restart Zawieszenie powtarzało się tak często, nawet podczas odpalenie Total Commander, gdzie katalogi otwierały się w identyczny sposób Kiedy sytuacja pogarszała się i po każdym odpaleniu na nowym systemie pokazywało się już nawet na samym początku niebieski ekran gdzie następowało sprawdzanie plików z opisem - Jeden z dysków wymaga sprawdzanie spójności danych CHKDSK ..itd.. Sprawdzany był dysk C jeden raz n a następnie partycje D, H i J Posiadam dwa dyski podzielone na partycje Sprawdzanie spójności danych odbywało się za każdym razem łączenia komputera. Za każdym razem czekałam cierpliwie aż skanowanie się skończy - nigdy nie przerywałam Zdecydowałam się na format Zrobiłam szybki format Po zainstalowaniu od nowa systemu wszystko wróciło do poprzedniej uciążliwej sytuacji, czyli zawieszenie katalogów, oraz niebieski ekran - dziś mija tydzień Pomyślałam, że popełniłam błąd decydując i się na szybki format, więc po dwóch dniach zaś zrobiłam format systemu na dysku C, lecz tym razem już normalnie, czyli nie na szybki Niestety wszystko wróciło do poprzedniego stanu Czasem podczas takiego zamrożenia terkocze mi w skrzynce Czasem coś trzeszczy a innym razem słychać tokowanie, jakby szukał płyty w nagrywarce Ale kiedy ukazuje mi się taki komunikat to dyski zaczynają znikać i konieczny wtedy restart, lub dłuższy odpoczynek. Podczas zapisywania pliku z JPG na PNG zapisuje mi się pól obrazka Kiedy odpuszcza .... wszystkie ułożone ikony na pulpicie zmieniają miejsce i układają się według porządku w pionie Od czasu do czasu ..do kolejnego restartu - podczas usuwania z kosza mam komunikat - w załączniku Wyczyściłam skrzynkę, przedmuchałam sprężonym powietrzem odkurzyłam wszyściutko Wiatraki działają Temperatura z 19 podnosi się do 39 w ciągu paru minut Jestem otwarta na wszelką pomoc Mogę podać namiary na gadu oraz wejście przez Team Viwer Nie jestem już młodą osóbką i być może nie podołam w udzielanych poradach, proszę więc o wyrozumiałość. Nie wszystkie nazwy komputerowe pojmuje Jak tu czytam o wymyślnej terminologii to aż strach się bać odpowiedzi - czy będę w stanie odnaleźć dane polecenie i dany program Nie mogłam tu na forum znaleźć i pobrać programu OTL ..chyba oślepłam Wyszukiwarką na traxter znalazłam OTLPEStd i wysyłam wgląd, bo nie wiem co dalej - pisało że to program > OTL Nie mniej poświęciłam dzisiaj całą nockę i znalazłam na hotfix.pl > OTL Gdzie avast też zaszalał i pokazał mi odpowiedni komunikat Zrobiłam logi według opisu Picasso, oraz porobiłam kilka screnów - przepraszam że w załączniku, na wklej.org paczka w rarze nie weszła ..a może też oślepłam Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie. Do pobrania http://www.mediafire.com/?dtbmtlxaxq3gn36 Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Nella Czasem coś trzeszczy a innym razem słychać tokowanie, jakby szukał płyty w nagrywarce Ale kiedy ukazuje mi się taki komunikat to dyski zaczynają znikać i konieczny wtedy restart, lub dłuższy odpoczynek. Wykonaj test poprawności działania procesora - Hot CPU Tester . Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 (edytowane) Nella - absolutnie żadnego testera do "wypalania" cpu na razie nie próbuj, ten człowiek (Karolek) nie wie co pisze, [CIACH]. Najpierw poczekaj co zadecyduje moderator tego działu, potem ewentualnie przeniesie temat do innego działu. Edytowane 6 Marca 2012 przez driven Odnośnik do komentarza
Nella Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 nio... pospieszyłam się Ale już będę uważać i cierpliwie poczekam Nie klikałam na OK...Hot CPU Tester Pro wyłączyłam poprzez Menadżera zadań Do pobrania wynik http://www.mediafire...lfd1oneadtiagcm Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 @Nella Raportowałem ten temat do działu Hardware. Z Twojego linka i danych w OTL wynika podstawowy problem. Pokaż obrazek z Menadżera Urządzeń (Komputer - PPM - Właściwości - i chyba Menadżer Urządzeń - nie pamiętam dokładnie) oraz z zarządzania dyskami - (Panel sterowania - Narzędzia Administracyjne) Po pokazaniu obrazków działania poniżej. Obrazki wklej na www.wklej.org. Zacznij od instalacji SP3 do XP + wszystkie poprawki po instalacji SP3. Zaktualizuj IE do wersji IE8 (tak być musi niezależnie od wykorzystywanej przeglądarki). Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 wieslaw531, alo kolezanka posze Kiedy sytuacja pogarszała się i po każdym odpaleniu na nowym systemie pokazywało się już nawet na samym początku niebieski ekran gdzie następowało sprawdzanie plików z opisem - Jeden z dysków wymaga sprawdzanie spójności danych CHKDSK ..itd..Sprawdzany był dysk C jeden raz n a następnie partycje D, H i J Sprawdzanie spójności danych odbywało się za każdym razem łączenia komputera. Za każdym razem czekałam cierpliwie aż skanowanie się skończy - nigdy nie przerywałam Pomyślałam, że popełniłam błąd decydując i się na szybki format, więc po dwóch dniach zaś zrobiłam format systemu na dysku C, lecz tym razem już normalnie, czyli nie na szybki Niestety wszystko wróciło do poprzedniego stanu Czasem podczas takiego zamrożenia terkocze mi w skrzynce Czasem coś trzeszczy a innym razem słychać tokowanie, jakby szukał płyty w nagrywarce Ale kiedy ukazuje mi się taki komunikat to dyski zaczynają znikać i konieczny wtedy restart, lub dłuższy odpoczynek. Kierunek pomocy wydaje mi sie nastepujacy; - dane techniczne wszystkich podzespolow, ale na nie startujacym systemie to problem spisz zatem oznaczenia plyty glownej, dyskow, oraz zasilacza - sprawdzenie polaczen dyskow z plyta - PATA / SATA ? - sprawdzenie polaczen z zasilaczem czyli kabli - test dyskow czyli na poczatek SMART przynajmniej Tu troche info jak co odnalesc; jesli wiedzialas to przepraszam http://imageshack.us/photo/my-images/535/wnetrzepc.jpg/ Po ustaleniu tych danych powiemy co robic dalej, oczywiscie jesli moderator nie znajdzie innych przyczyn problemow. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 MarekB Wiem, że tu jest problem Hard (głównie). Dlatego poprosiłem o minimum danych na początek. Tam widać masakrę na dyskach. Nie wiadomo co jesy czym. Stąd prośba o obrazek. A poniważ Pani pisze, że nie jest nastolatką i nie wszystkie sformułowania są dala Niej jasne to trzeba delikatnie. Dziadek to rozumie. @Nella Tak jak pisałem wyżej. Pokaż obrazki a dalsze działania później. Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 marekW Nella - absolutnie żadnego testera do "wypalania" cpu na razie nie próbuj, ten człowiek (Karolek) nie wie co pisze Śmieszny jesteś, forumowy znawco. PS. Nella - to jedynie tester. Odnośnik do komentarza
Nella Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Tak już Wiesiu skarbie ..ramole się do Ciebie w pierwszej kolejności Ociupinkę mi zeszło bo błyskotliwość u mnie już nie tak jak to było na przedwojennej uczelni Zrzut z Menadżera i zarządzanie dyskami poszedł jak masełko Serwice Pack3, chyba sam się zaktualizował bo mam ustawione Konfigurowanie aktualizacji automatycznych, więc moja winda XP Home sama się aktualizuje, nawet po restarcie Gorzej jest z zainstalowaniem IE 8 Zapisałam instalke - odpaliłam program i samoistny restart Tak było 4-krotnie Za 5 -tym razem dałam uruchom bez zapisywania …niby cos się zapisywało i kolejny restart komputera No nie idzie i już, a mam wersje 6, hmm..może trza po kolei czyli najpierw zainstalować wersje 7 a potem 8 ? Wiesiu na Wklej.org pokazuje mi ze jestem spamerem i za chiny nie umiem zapodać tam żadnego pliku-co trza nacisnąć aby wczytać ? Wstawiam linki i wybacz http://img21.otofotk...nie-dyskami.JPG http://img21.otofotk...adzer-zadan.JPG http://img21.otofotk...ki/uq832_SP.JPG http://img21.otofotk...43_Serwice3.JPG A teraz poczytam co tu napisane od Mareczka do mnie Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 (edytowane) Brakuje Menadżera Urządzeń - jest M Zadań. Na wklej.org musisz wcześniej postawić ptaszka w okienku Prywatne. Kiedy instalowałaś SP3 - po złożeniu posta czy przed (raczej po bo OTL pokazywał SP2). Edytowane 3 Marca 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Nella Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Service Pack 3 zdążył mi się doinstalować jak już porobiłam screny, czyli dokończył się - dziś w nocy na chwilkę przed aktualizacją Zapodałam to na zrzucie co mi się dzieje nawet podczas aktualizacji Zle zrozumiałam już wysyłam M Urządzeń http://img21.otofotk...q654_sprzet.JPG Odnośnik do komentarza
Nella Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Nie dajem rady wysłać obrazek na Wklej.org Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 (edytowane) Czy po instalacji SP3 aktualizowałaś wszystkie dodatkowe poprawki? Myślę, że nie. A to powinnaś teraz zrobić aby nie komplikować problemu. Po tym fakcie: Teraz pobierasz Crystal Disk Info KLIK i pokazujesz obrazki SMART dla obu dysków. Nastepnie pobierasz HWINFO i pokazujesz dwa obrazki: System Summary oraz Sensors (tak aby było widać napięcia i temperatury). EDYTA Mój błąd. Obrazki na www.wstaw.org Przepraszam popieprzyło mi się. Edytowane 3 Marca 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Widzę że temat się rozwinął. powtórzę z MarkiemB. Taśmy i dyski do sprawdzenia. Koniecznie. Moim zdaniem tu leży głowna przyczyna o czym mówi dziennik zdarzeń. Aż się prosi o diagnostykę MHDD i sprawdzenie w jakich trybach pracują dyski. http://www.fixitpc.p...o-skanu/unread/ [ System Events ] Error - 2012-03-02 17:02:53 | Computer Name = XX | Source = Disk | ID = 262155 Description = Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Harddisk1\D. Error - 2012-03-02 17:03:48 | Computer Name = XX | Source = atapi | ID = 262159 Description = Urządzenie \Device\Ide\IdePort3 nie jest jeszcze przygotowane do dostępu. Error - 2012-03-02 17:03:48 | Computer Name = XX | Source = Disk | ID = 262155 Description = Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Harddisk1\D. Error - 2012-03-02 17:07:16 | Computer Name = XX | Source = atapi | ID = 262153 Description = Urządzenie \Device\Ide\IdePort3 nie odpowiedziało w ramach ustalonego limitu czasu. Service Pack 3 zdążył mi się doinstalować jak już porobiłam screny, czyli dokończył się - dziś w nocy na chwilkę przed aktualizacją Nic sie nie pobrało bo nie mogło sie pobrać. Obecnie masz SP2. Windows XP Home Edition Dodatek Service Pack 2 (Version = 5.1.2600) - Type = NTWorkstation Internet Explorer (Version = 6.0.2900.2180) Locale: 00000415 | Country: Polska | Language: PLK | Date Format: yyyy-MM-dd Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 (edytowane) Nie dajem rady wysłać obrazek na Wklej.org Bo to nie jest serwis na wklejanie obrazków...chyba Wrzuć na http://imageshack.us/ sorki za 2 posty. Prosze admina o połaczenie Edytowane 3 Marca 2012 przez Belfegor Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 @Belfegor Oczywiscie masz rację. Wiem o tych błędach. Dlatego wstępnie poprosiłem o SMART z Crystala. Ale myślę, że tak jak pisałem wyżej konieczna jest aktualizacja wszystkich poprawek po SP3. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 a tu: http://www.sendspace.pl/ się wrzuca pliki byle jakie i obrazkowe i tekstowe. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Ale myślę, że tak jak pisałem wyżej konieczna jest aktualizacja wszystkich poprawek po SP3. Wiesiu, ja myśle, że aktualizacja nic nie zmieni póki nie bedzie jasnej diagnozy na temat dysków, trybu ich pracy i taśm. Moim zdaniem to problem czysto sprzetowy. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Wiesiu, ja myśle, że aktualizacja nic nie zmieni Tego nie jestem pewien. A dodatkowo SMART powinien pokazać wstępne problemy. Potem MHDD, memtest i inne takie włącznie ze sprawdzaniem kabli, zasilacza itp. Tylko myślę, że skoro Nella pisze o swojej niedoskonałości (kompy) to róbmy porady z zachowaniem kolejności działań. Nie wszystko na raz. Ja nie twierdzę, że moje porady są najlepsze. Pomagajmy wspólnie. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 odwołuje linka do serwisu hostingowego www.sendspace.pl serwis każe sobie płacić za możliwość pobrania, omijać sszeeeeeeeeeeeerokim łukiem. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Tylko myślę, że skoro Nella pisze o swojej niedoskonałości (kompy) to róbmy porady z zachowaniem kolejności działań. Nie wszystko na raz.Ja nie twierdzę, że moje porady są najlepsze. Pomagajmy wspólnie. Ależ oczywiście. Nic na temat twoich porad nie powiedziałem. Uważam, że Nelka ma świetnych doradców i jeszcze jeden Belfegorek nie jest tu potrzebny. Odnośnik do komentarza
Nella Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 OK Zaczynam poprawić i doinstalowywać SP3 Po pobraniu z tej strony > http://www.microsoft...08-1E1555D4F3D4 Mam to samo co przy pobraniu IE w wersji 8 http://www.sendspace...952a20a392b9359 Jedyne szczęście, że nie robi samoistnego restartu Szlak...czy mam wyłączyć avasta ? ..czy cóś ? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Szlak...czy mam wyłączyć avasta ? ..czy cóś ? Spróbuj instalacji SP3 w trybie awaryjnym Windows. jak to nie pomoze Avast do usuniecia. Nie bój nic, bez antywirusa przez chwile przezyjesz. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Nie chcę być źle zrozumianym ale ten wpis: Tylko myślę, że skoro Nella pisze o swojej niedoskonałości (kompy) to róbmy porady z zachowaniem kolejności działań. Nie wszystko na raz.Ja nie twierdzę, że moje porady są najlepsze. Pomagajmy wspólnie. absolutnie nie dotyczył tylko @Belfegora. Wydaje mi się, że tak można było to odebrać. Szczególnie to: Pomagajmy wspólnie. Przepraszam. Odnośnik do komentarza
Nella Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 No wiec tak Pomimo, że Awast teraz ma opcje wyłączenia się całkowicie (nawet po restarcie ta opcja jest aktywna) to i tak musiałam go odinstalować Weszłam w stan awaryjny. SP3 nadal nie dało się zainstalować bo otrzymałam taki komunikat http://img21.otofotk.../jc22_admin.jpg Belfegor - dzięki za radę Więc weszłam w Aktualizacje automatyczne i ustawiłam na równą godzinę, która zbliżała się za 4 minuty Jak można było przewidzieć nastąpiła aktualizacja ..sporo jej było, bo restartował się kilkakrotnie W między czasie udało mi się doinstalować nowszą wersje przeglądarki IE do wersji 8 ..ufff.. http://img21.otofotk...zki/ve600_8.JPG Tak długo mi zeszło bo aktualizacja pojawiała się za aktualizacją http://img21.otofotk.../bo89_aktua.JPG Co teraz zauważyłam .. Restart w szybkim tempie. Kompik odpala się błyskawicznie …ale .. Obecnie zamiast niebieskiego ekranu z napisem - Sprawdzanie spójności danych ..mam czarny ekran,który trwa od 1 min do 1.5 min. Pojawia się logo windusia i muzyczka plum … plum > tu czarny ekran ....potem - ZAPRASZAMY Terkotanie i zamrażanie nie minęło, tak warczy, że mam wrażenie iż mój kompiczek spali się żywcem Zaraz zabieram się za dalsze instrukcje - zamontuje Crystal Disk Info i HWINFO Wiesławie, myślę, że tu jest zachowany porządek - każdy z panów stara się podpowiedzieć i każdy sugeruje co innego, a myśleć głośno wielce wskazane ..nie nerwujsia, ja jestem Ci bardzo posłuszna bo w Ciebie wierzę Staram się wszystko po kolei robić jakie mam wskazówki i cieszy mnie fakt, że sporo osób chce mi tu pomóc, bo wiele się naczytałam jak traktuje się nieudolnie pytających Karolek i co z tego testera wywnioskowałeś ? Dzięki Mareczkowi za fotkę na taśmy i dyski …postaram się tam zakukać jutro Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi