Salemka Opublikowano 1 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Witam Proszę o pomoc w odwirusowaniu komputera, dwa dni temu ściągnęłam jakiś plik, który zainfekował dysk, przykładowo przy otwieraniu stron www zamiast na żądaną witrynę przekierowywał na stronę Redirect. Dodatkowo zaczął pojawiać się komunikat o zagrożeniu dysku oraz w centrum akcji 2 monity, tj. Włącz usługę Centrum zabezpieczeń systemu Windows - której nie da się uruchomić oraz Install your multifunction printer driver. Przeskanowałam dyski Nod32 Antyvirus 5 - znalazł i wyleczył 3 infekcje, w tym jakiegoś konia trojańskiego. Redirect już nie pojawia, jednak reszta problemów pozostała:( Za radą forum ściągnęłam program OTL, wstawiam jego wyniki z ogromną prośbą o interpretacje i pomoc krok po kroku jak pozbyć się opisanego problemu. Z góry dziękuję. Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 1 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Według logów infekcji tutaj już nie ma więc w jakiś sposób musiała zostać usunięta. Czy na pewno Centrum nie da się uruchomić? Wykonaj poniższe czynności: Start > w polu szukania wklep services.msc > z prawokliku Uruchom jako Administrator. Na liście dwuklik w usługę Centrum zabezpieczeń i Typ uruchomienia przestaw na Automatycznie (opóźnione uruchomienie), usługę zastartuj przyciskiem. Przywracanie systemu: Panel sterowania > System i zabezpieczenia > System > Ochrona systemu > zaznacz dysk z Windows i Konfiguruj > zaznacz "Przywróć ustawienia systemu oraz poprzednie wersje plików". Odnośnik do komentarza
Salemka Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Sorki, że dopiero teraz odpisuję, ale mam bardzo absorbującego dwutygodniowego synka;) Bardzo dziękuję za szybką pomoc;) Tak więc zrobiłam to co napisałeś w pierwszej części instrukcji i to rozwiązało problem z komunikatami na fladze. W międzyczasie zapuściłam Malwarebytes Anti-Malware, które nic nie znalazło oraz Spyboot S&D który znalazł 5 plików zainfekowanych trojanem o nazwie P2P.MediaGet, początkowo udało się usunąć tylko 4, wg manuala z jakiejś anglojęzycznej strony usunęłam też wpisy dot. mediaget z rejestru, po kolejnym przeskanowaniu Spyboot jest wszystko ok. Co do info o zagrożeniu dysku, zapuściłam jeszcze program CrystalDiskInfo 4.2.0, no i z tego co pokazał wnioskuję, że lada moment padnie mi dysk:(więc nie wiem czy warto jeszcze robić przywracanie czy lepiej zgrać dane póki jeszcze dysk działa? W wyniku jest zaznaczone na czerwono i napisane ID - 05, Attribute Name - Ilość realokowanych sektorów, Bieżący -136, Najgorszy - 136, Próg - 140, Wartość RAW - 0000000001F9 oraz do góry na czerwono Status - Stan zły:( Mam jeszcze pytanko, jak zgrać wszystko (system, zainstalowane programy, dane, itd) tzn. tak jakby obraz, który możnaby później przenieść na nowy dysk?? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam;) Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Odniosę sie do kwestii dysku. Wykonaj skan MHDD i przedstaw fotki https://www.fixitpc.pl/topic/7334-film-instruktazowy-mhdd-od-plyty-iso-do-skanu/unread/ Wtedy bedzie mozna cos konkretnego powiedzieć. Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Jeśli chodzi o sprawy dysku to proszę napisać w dziale Hardware bo to nie jest temat na ten dział stosując się uprzednio do zasad tamtego działu. Tutaj temat zamykam. BTW: Spybota odinstaluj, przestarzały program i nie na obecne czasy. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi