Kurzu Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Problem polega na tym, że aplikacje takie jak: Steam, uTorrent itp. Nie łączą się z internetem. Skype oraz GG działają prawidłowo. Do tego dochodzi jeszcze niemożność grania w gry online. Podczas próby łączenia się z serwerem, czy to poprzez steam, czy jakąś grę online, wyskakuje komunikat informujący o tym, że nie jestem podłączony do internetu, choć jestem. Infekcja systemu została wykluczona. net-log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 O jakich grach mówisz? Wymagają przekierowywania portów? W uTorrent masz funkcję "Dodaj wyjątek Zapory". Musisz tego użyć, zwłaszcza, że dostałeś polecenie resetowania Zapory systemu Windows w dziale wirusowym (siedzi w skrypcie do OTL), co wywaliło z niej wszystkie wyjątki. Steam wymaga połączenia, więc sytuacja jest analogiczna, ale ponieważ z niego nie korzystam, to nie powiem, jak dokładnie ustawić. Masz jakiś inny firewall / zaporę? Wejdź z uprawieniami admina w Wiersz poleceń, wpisz: netsh int ip reset reset.log Po wykonaniu się komendy uruchom ponownie komputer. Odnośnik do komentarza
Kurzu Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Sprawa wygląda tak, że mam teraz nowy komputer, a problem nadal jest. Nie mam żadnego innego firewalla/zapory. Aktualnie mam "goły" windows. Gry jakie próbowałem odpalić to: Battlefield 3, Call of Duty MW 3, Counter-strike ( poprzez steam ). Problem pojawia się na każdym komputerze podłączonym do mojej sieci. Nie ważne czy jest to połączenie przez kabel czy wifi. Nie znam się na tym, ale może mam poblokowane jakieś porty, czy coś w ten deseń. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Mówię o Zaporze systemu Windows, ona jest wbudowana w system. Spróbuj ją wyłączyć na próbę: http://windows.microsoft.com/pl-PL/windows-vista/Turn-Windows-Firewall-on-or-off Odnośnik do komentarza
Kurzu Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Wyłączyłem i wciąż bez zmian. Na dobrą sprawę, jak teraz się tak zastanowię, to problem ten chyba zaistniał w momencie wdrożenia przez neostradę nowej usługi. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Masz dostęp do konfiguracji routera? Jaki to sprzęt jest? Odnośnik do komentarza
Kurzu Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Mam. Jest to livebox z Neostrady. Chyba jeden z gorszych sprzętów jakie świat widział. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Nowa czy stara wersja? Dobra, reszta pomocy jutro, muszę się przespać chwilkę. Odnośnik do komentarza
Kurzu Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Chyba ta najnowsza. Płaski, leżący, biały : d Dokładniej, jest to chyba Livebox 2.0 ZTE Mam do niego podłączone 2 komputery stacjonarne oraz tuner TV poprzez kabel, oraz laptop i telewizor via wifi. Okej : ) Mi tez to dobrze zrobi. Tracę już powoli cierpliwość do tego wszystkiego. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Musisz przekierowac porty na Liveboksie dla programow tego wymagajacych (uTorrent, eMule, gry on-line multiplayer): http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/obsluga_klienta/pomoc_tech/internet/modemy/livebox2/przek_portow/ Numer portu dla uTorrenta masz w jego ustawieniach. Odznacz losowanie numeru portu przy starcie, inaczej bedziesz musial za kazdym razem zmieniac regulke. Informacje, jakich portow potrzebujesz dla danych programow mozesz znalezc tutaj: http://portforward.com/cports.htm Hmm... ale to by wskazywalo, ze albo cos namieszales w ustawieniach, albo nowe Liveboksy nie obsluguja UPnP. To drugie jest standardem na domowych routerach od ladnych paru lat. Kolejny minus dla TP. Odnośnik do komentarza
Kurzu Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Był u mnie parę tygodni temu informatyk który coś się tam bawił, konfigurował internet w komputerach, telewizorze i dekoderze. Pewnie on coś tam namieszał, ustawiał coś na "stałe" z tego co pamiętam i w sumie to tak od tego czasu są problemy. Ciężko mi zdefiniować czy to po jego robótce czy po włączeniu usługi, bo to trochę na siebie naszło. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Niech przyjdzie i naprawi. Za darmo w ramach reklamacji, skoro sam zepsuł. Robiłeś to, co opisałem? Odnośnik do komentarza
Kurzu Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Właśnie przed chwilą to robiłem, i sam nie wiem. Nie zadziałało mi ani razu, ale nie wiem, czy ja coś źle robię, czy po prostu nie działa. Nie wiem zbytnio jak i co tam mam wpisywac. Niby patrzę na ta stronę niby coś tam wpisuje ale nie jestem pewien czy to jest dobrze. Mógłbyś to napisać dokładnie jak mam to wszystko tam powpisywac na przykładzie STEAM ? tak będzie najszybciej to sprawdzić czy działa. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Nie mam Liveboxa, nie opiszę tego krok po kroku se screenami. Na stronie TP (podałem link) jest wszystko. Zakresy portów dla Steama są tutaj: https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=8571-GLVN-8711 Odnośnik do komentarza
Kurzu Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Nie chodzi mi o pokazywanie krok po kroku. Tylko nie rozumiem, gdzie mam powpisywać te liczby. Przykładowo STEAM: "UDP 27000 to 27015 inclusive (Game client traffic)" I teraz, gdzie mam wpisać 27000 a gdzie 27015. Kompletnie nie rozumiem co do czego. Portem wewnętrznym będzie 27000 a zewnętrznym 27015 czy obojętnie jakie wartości wpiszę, ważne żeby były od 27000 do 27015. ? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Wszystkie porty z przedziału [27000; 27015] musisz przekierować. Wpisujesz w ten obrazek po kolei: 1. bez znaczenia, nazwa tylko dla Ciebie 2. 27000 3. 27015 4. UDP 5. wybierasz swojego kompa. Tam od Steama jest więcej portów w artykule. Odnośnik do komentarza
Kurzu Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 O to mi chodziło, wielkie dzięki. Po każdym takim dodaniu, musze wykonac restart routera tudzież komputera? czy to wchodzi z automatu? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Komputera na pewno nie, samego Steama. Livebox raczej wymaga restartu po wprowadzeniu danych i podnosi się (przynajmniej stare wersje) dosyć dłuuugo, więc jak po 5 minutach nie złapiesz jeszcze połączenia to nie panikuj. Po prostu czekaj... To sprzęt od TP jest, nie wymagajmy zbyt wiele Odnośnik do komentarza
Kurzu Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Dalej nic. Ciągle to samo. Chyba sprowadzę tego "fachowca" z powrotem bo to jest niemożliwe co się dzieje... Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Przekierowałeś wszystkie porty Steama + te, co chcesz do gier? Daj screen z konfiguracji Liveboxa. Odnośnik do komentarza
Kurzu Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Na razie nie daję do żadnych gier, gdyż jak wspominałem, mam "gołego" windowsa więc gier żadnych nie mam. Pobrałem steam'a i chcę go uruchomić, zeby sprawdzić czy juz to wszystko działa. Klikam na ikonke steam na pulpicie no i włącza mi sie elegancko od razu update. Tyle, że update w ogóle nie rusza. Wyłącza się po 20sekundach po czym pojawią się informacja, że musze mieć dostęp do internetu, który przecież mam. Nazwa komputera śmieszna, nie mam pojęcia dlaczego tak się nazywa, ale ip się zgadza. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Jeszcze to: Dedicated or Listen Servers TCP 27015 (SRCDS Rcon port) Steamworks P2P Networking and Steam Voice Chat UDP 3478 (Outbound) UDP 4379 (Outbound) UDP 4380 (Outbound) Twój komputer nazywa się Windows Media Player? Odnośnik do komentarza
Kurzu Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Też się dziwie. Ale mogę to zmienić w każdej chwili ^^ Okej, Tylko teraz mi powiedz, do czego sa te liczby? Bo jak w tamtym wiedziałem xxxxx do xxxxx tak tutaj coś tego mam za mało i nie wiem co do czego. Pewnie proste i banalne, ale ja na prawdę nie mam pojęcia gdzie to wstukać. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 W "port wewnętrzny" i "port zewnętrzny" wstawiasz te same numery portów. Przedział, który zawiera jeden element. [x;x]. Fajne, co nie? Odnośnik do komentarza
Kurzu Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Bardzo fajnie, co nie zmienia jednak faktu, że dalej nie działa ;d Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi