sirtepek Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Szacuneczek! Od jakiegoś czasu nie mogę włączyć Centrum zabezpieczeń systemu Windows. W trayu widnieje ikonka o tym problemie. Przy próbie włączenia Centrum zabezpieczeń systemu Windows wyświetla się błąd o treści "Nie można uruchomić usługi Centrum zabezpieczeń systemu Windows ". Po pojawieniu się błędu zainstalowałem Malwarebytes Anti-Malware, który wykrył 3 zagrożenia, które usunąłem( log z antywirusa w załączniku). Mam Windowsa 7 Utlimate 32-bit. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam sirtepek EDIT: Właśnie odkryłem, że przy wyszukiwaniu dowolnej informacji na www.google.pl( np. stronka chomikuj.pl) i kliknięciu w tą informacje otwiera się podejrzana stronka www, dopiero za drugim razem otwiera się się stronka z chomika, gdy cofam sie do googla i wybieram drugi raz stronkę z chomiku. Wcześniej nie miałem takich sytuacji, podejrzewam że wina leży po stronie owego robaka. A stronka, która się otwiera ma adres: http://klpfind.com/cgi-bin/click.cgi?terms=waiting+out+the+storm]&pid=98500800-6202078875&data=1&rid=4f4924ff1cff2&manual=1 gdzie waiting out the storm to jest nazwa albumu, którego szukałem na chomikuj. LOGI: Security Check: Results of screen317's Security Check version 0.99.31 Windows 7 x86 (UAC is disabled!) Internet Explorer 8 Out of date! `````````````````````````````` Antivirus/Firewall Check: Windows Security Center service is not running! This report may not be accurate! WMI entry may not exist for antivirus; attempting automatic update. ``````````````````````````````` Anti-malware/Other Utilities Check: Java™ 6 Update 22 Java version out of date! Adobe Flash Player 11.1.102.62 Mozilla Firefox (3.6.17) Firefox out of Date! ```````````````````````````````` Process Check: objlist.exe by Laurent Malwarebytes' Anti-Malware mbamservice.exe ``````````End of Log```````````` Extras.Txt OTL.Txt mbam-log-2012-02-25 (17-46-48).txt GMER.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Masz infekcję, która między innymi sprawia problemu właśnie z Centrum zabezpieczeń. Dopóki infekcja jest aktywna - nie uruchomisz centrum. 1. Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst: :Files C:\Windows\tasks\MCZIMF.job C:\Windows\System32\NOISEJ.dll :Services Crypkey License :OTL FF - prefs.js..keyword.URL: "http://vshare.toolbarhome.com/search.aspx?srch=ku&q=" :Commands [emptytemp] Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera. 2. Napraw wyłączone przez infekcję funkcje: Start > w polu szukania wklep services.msc > z prawokliku Uruchom jako Administrator. Na liście dwuklik w usługę Centrum zabezpieczeń i Typ uruchomienia przestaw na Automatycznie (opóźnione uruchomienie), usługę zastartuj przyciskiem. Przywracanie systemu: Panel sterowania > System i zabezpieczenia > System > Ochrona systemu > zaznacz dysk z Windows i Konfiguruj > zaznacz "Przywróć ustawienia systemu oraz poprzednie wersje plików". 3. Następnie uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Skanuj. Pokazujesz nowe logi z OTL. Odnośnik do komentarza
sirtepek Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 ok, dzięki, centrum zabezpieczeń już działa. Następne logi: Extras.Txt OTL.Txt log po skończonym czyszczeniu.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Wszystko poszło jak należy. Na koniec parę rzeczy do wykonania. 1. Użyj opcji Sprzątanie z OTL. 2. Wykonaj aktualizację systemu do Service Pack1 oraz pozostałe wymienione oprogramowanie: Ultimate Edition (Version = 6.1.7600) - Type = NTWorkstation Internet Explorer (Version = 8.0.7600.16385) "{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216010FF}" = Java 6 Update 22 "Mozilla Firefox (3.6.17)" = Mozilla Firefox (3.6.17) Szczegóły aktualizacyjne: KLIK 3. Opróżnij folder przywracania systemu: KLIK Odnośnik do komentarza
sirtepek Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 dzięki wielkie za pomoc, temat uważam za zamknięty. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi