Kurzu Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Problem polega na tym, że mam dostęp do internetu, wszystko działa prawidłowo, oprócz niektórych programów. Otóż, nie jestem w stanie uruchomić żadnej gry poprzez multiplayer, steam również nie łączy się z internetem, nie mogę również pobierać nic za pomocą torrentów. We wszystkich tych przypadkach pojawia się komunikat, że nie mam dostępu do internetu, a przecież takowy mam. Przeglądarki internetowe działają, skype, gadu gadu również. Miałem Avasta i gdzieś wyczytałem, że to on robi problemy więc go odinstalowałem i zainstalowałem AVG. Wykrył on kilka trojanów i usunął, lecz problem wciąż istnieje. Nie mam już pomysłów co może być tego przyczyną, także proszę o pomoc. Z niewiadomych mi przyczyn nie byłem w stanie wykonać skanu GMER'em. Przy \Device\HarddiskVolumeShadowCopy4 program przestaje działać. *Program emulujący wirtualne napędy został odinstalowany. **Dorzucam pre-skana z GMER'u: http://wklej.org/id/695702/ Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Nie zostało podane "zainstalowałem AVG. Wykrył on kilka trojanów i usunął" = w czym (jakie pliki / ścieżki dostępu), by można było ocenić co to w ogóle było. *Program emulujący wirtualne napędy został odinstalowany. Na pewno? Deinstalacja programu nie usuwa sterownika SPTD, musi być usunięty indywidualnie. I objawy wskazują, że: Z niewiadomych mi przyczyn nie byłem w stanie wykonać skanu GMER'em. Nie przygotowałeś systemu do uruchomienia GMER (KLIK). W OTL widzę czynny sterownik emulacji napędów wirtualnych: DRV - [2009-07-08 22:39:47 | 000,721,904 | ---- | M] () [Kernel | Boot | Running] -- C:\Windows\System32\Drivers\sptd.sys -- (sptd) Owszem potwierdzam infekcję, widzę wpis tego typu(proces czynny) w postaci sfałszowanego rundll, poza tym są odpadki po usuniętych trojanach i śmieci sponsoringowe (w tym rekonfiguracje StartSearch z winy wtyczek LiveVDO / vShare). Również system nie ma pliku HOSTS. 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL O4 - HKLM..\Run: [run32d] C:\Windows\system\run32dll.exe () O4 - HKLM..\Run: [1] c:\avmon.com File not found O4 - HKLM..\Run: [lsass.exe] C:\Windows\lsass.exe File not found O4 - HKLM..\Run: [WinampAgent] "C:\Program Files\Winamp\winampa.exe" File not found O4 - HKU\S-1-5-21-3812926025-1807230701-1176693485-1000..\Run: [{2132-3423-1421}] C:\Program Files\temp\usrdata32.exe File not found O2 - BHO: (MediaBar) - {c2d64ff7-0ab8-4263-89c9-ea3b0f8f050c} - C:\PROGRA~1\BEARSH~1\MediaBar\ToolBar\bsdtxmltbpi.dll File not found O3 - HKLM\..\Toolbar: (MediaBar) - {c2d64ff7-0ab8-4263-89c9-ea3b0f8f050c} - C:\PROGRA~1\BEARSH~1\MediaBar\ToolBar\bsdtxmltbpi.dll File not found O2 - BHO: (IE5BarLauncherBHO Class) - {78F3A323-798E-4AEA-9A57-88F4B05FD5DD} - C:\Program Files\StartSearch plugin\ssBarLcher.dll (StartSearch Inc.) O3 - HKLM\..\Toolbar: (StartSearchToolBar) - {7AC3E13B-3BCA-4158-B330-F66DBB03C1B5} - C:\Program Files\StartSearch plugin\ssBarLcher.dll (StartSearch Inc.) O3 - HKU\S-1-5-21-3812926025-1807230701-1176693485-1000\..\Toolbar\WebBrowser: (StartSearchToolBar) - {7AC3E13B-3BCA-4158-B330-F66DBB03C1B5} - C:\Program Files\StartSearch plugin\ssBarLcher.dll (StartSearch Inc.) O3 - HKLM\..\Toolbar: (no name) - 10 - No CLSID value found. IE - HKU\S-1-5-21-3812926025-1807230701-1176693485-1000\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings: "ProxyEnable" = 0 IE - HKU\S-1-5-21-3812926025-1807230701-1176693485-1000\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings: "ProxyOverride" = *.local;127.0.0.1:9421; FF - prefs.js..browser.search.defaultengine: "Web Search" FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "Web Search" FF - prefs.js..browser.search.defaultthis.engineName: "OnRPG Customized Web Search" FF - prefs.js..browser.search.defaulturl: "http://search.conduit.com/ResultsExt.aspx?ctid=CT2090540&SearchSource=3&q={searchTerms}" FF - prefs.js..browser.search.order.1: "Web Search" FF - prefs.js..keyword.URL: "http://search.bearshare.com/web?src=ffb&systemid=2&q=" :Files C:\Windows\rcx.ini C:\Windows\rcx.dat C:\Users\Mati\AppData\Roaming\rcx.dat C:\Users\Mati\AppData\Roaming\rcx.ini C:\Users\Mati\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\1olsig9g.default\searchplugins\BearShareWebSearch.xml C:\Users\Mati\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\1olsig9g.default\searchplugins\conduit.xml C:\Users\Mati\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\1olsig9g.default\searchplugins\daemon-search.xml C:\Users\Mati\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\1olsig9g.default\searchplugins\startsear.xml C:\Users\Mati\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\1olsig9g.default\searchplugins\web-search.xml C:\Users\Mati\AppData\Local\Temp*.html C:\Program Files\mozilla firefox\searchplugins\BearShareWebSearch.xml C:\Program Files\StartSearch plugin netsh advfirewall reset /C :Reg [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" :Commands [emptytemp] Rozpocznij usuwanie przyciskiem Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany i otrzymasz log z wynikami. 2. Deinstalacje sponsorów: - W menedżerze rozszerzeń Firefox odinstaluj: OnRPG Community Toolbar, DAEMON Tools Toolbar, vShare Toolbar. - Przejdź do Panelu sterowania i usuń: Ask Toolbar, DAEMON Tools Toolbar. Możesz też odinstalować zbędny Akamai NetSession Interface Service. 3. Wykonaj nowe logi: OTL z opcji Skanuj, GMER (tym razem prawidłowy po usunięciu sterownika SPTD) oraz AdwCleaner z opcji Search. Dołącz też log z wynikami usuwania pozyskany w punkcie 1. . Odnośnik do komentarza
Kurzu Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Wszystko według poleceń. Proszę : ) OTL.Txt AdwCleaner.txt wyniki usuwania1.txt GMER log.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Nie wypowiadasz się na temat objawów aktualnie notowanych w systemie po podjęciu czyszczenia. Zadanie skryptowe pomyślnie przetworzone. Kolejne czynności do wykonania: 1. Poprawki. Uruchom OTL, w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL SRV - File not found [Auto | Stopped] -- -- (NeroRegInCDSrv) DRV - File not found [Kernel | Boot | Running] -- -- (sptd) FF - prefs.js..extensions.enabledItems: DTToolbar@toolbarnet.com:1.1.2.0185 FF - prefs.js..extensions.enabledItems: vshare@toolbar:1.0.0 FF - prefs.js..extensions.enabledItems: {E9A1DEE0-C623-4439-8932-001E7D17607D}:2.1.0.5 O3 - HKCU\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {32099AAC-C132-4136-9E9A-4E364A424E17} - No CLSID value found. O4 - HKCU..\Run: [Akamai NetSession Interface] "C:\Users\Mati\AppData\Local\Akamai\netsession_win.exe" File not found Klik w Wykonaj skrypt. Następnie w AdwCleaner uruchom opcję Delete. 2. Odtwórz brakujący plik HOSTS. Włącz pokazywanie rozszerzeń w Windows Explorer > Organizuj > Opcje folderów i wyszukiwania > Widok > odznacz "Ukrywaj rozszerzenia dla znanych typów plików". Otwórz Notatnik i wklej w nim: 127.0.0.1 localhost ::1 localhost Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz pod nazwą hosts bez żadnego rozszerzenia Plik wstaw do folderu C:\Windows\System32\drivers\etc. 3. Przedstaw nowe logi z OTL z opcji Skanuj oraz AdwCleaner z opcji Search. . Odnośnik do komentarza
Kurzu Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Wciąż bez zmian. Powoli zaczynam się zastanawiać, czy to przypadkiem nie jest wina samego łącza, aniżeli jakiegoś syfu w komputerze. OTL.Txt AdwCleaner3.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Skoro bez zmian, to może to nie jest związane wcale z infekcją. Pod tym kątem załóż nowy temat w dziale Sieci z raportem z Net-Log (logi z OTL niepotrzebne, gdyż są tu do wglądu), ja zaś w aktualnym temacie kończę wątek zabrudzenia systemu: 1. Porządki po narzędziach: w OTL uruchom Sprzątanie + w AdwCleaner Uninstall. 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 3. Wykonaj na wszelki wypadek skan za pomocą Malwarebytes Anti-Malware. Przedstaw raport, o ile coś zostanie wykryte. . Odnośnik do komentarza
Kurzu Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Nie zostało nic wykryte. Dzisiaj dla sprawdzenia sieci, podłączyłem laptop znajomego i o dziwo, jest ten sam problem, więc teraz już wiem, że 100% jest to wina sieci. Problem polega na tym, że nie mam pojęcia co to jest. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Jak mówię: załóż nowy temat w dziale Sieci z raportem Net-log. Tu temat ukończony, jeszcze sobie porównaj co wymaga aktualizacji (KLIK), zamykam wątek. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi