MasterZu Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Mam system windows xp. Użyłem combofixa i proszę o pomoc. A w przypadku zainstalowania konsoli odzyskiwania , to mam najpierw zainstalować service packa 2 ,a następnie konsoli do niego czy najpierw konsole do service packa 1? ComboFix.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Zasady działu: KLIK. Nieprawidłowy tytuł, brak opisu problemu, brak obowiązkowych logów. ComboFix to nie jest narzędzie domowego użytku, nigdy się go nie uruchamia bez uprzedniego sprawdzenia systemu nieinwazyjnymi sposobami: KLIK. Odczyt z ComboFix zostaw, bo musi być wiadome co robił. Ale wymagane: dokładny opis problemu oraz zestaw obowiązkowych logów z OTL + GMER. . Odnośnik do komentarza
MasterZu Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Przepraszam,że tak lakonicznie,ale pisałem ze szkoły ,bo nie mam neta w domu. Miałem problem z partycją niesystemową, gdyż pokazywało się po naciśnięciu ppm autoodtwarzanie. Dowiedzi ałem się po wpisaniu w google, że pomoże ComboFix. Ale nie pokoi mnie usunięcie plików z katalogu windows, gdyż formatowałem dysk 3 dni temu. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Jak mówię, oczekuję na logi z OTL + GMER. Odnośnik do komentarza
MasterZu Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Oto logi OTL logfile created.txt OTL Extras logfile c.txt GMER 101515641 - htt.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 (edytowane) Szkodników już nie widzę, ale: 1. Naruszona usługa wuauserv (Automatyczne aktualizacje): SRV - File not found [Auto | Stopped] -- -- (wuauserv) Możliwe, że jest to skutek uboczny uruchamiania Combofix na systemie, który ma katalog Windows pod inną literą niż C. Start > Uruchom > regedit i w kluczu: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\wuauserv\Parameters Dwuklik na wartość ServiceDll i zamień aktualnie tam widoczną ścieżkę na D:\WINDOWS\System32\wuauserv.dll 2. Odinstaluj ComboFix w prawidłowy sposób, w Start > Uruchom > wklej komendę: "g:\received files\ComboFix.exe" /uninstall Miałem problem z partycją niesystemową, gdyż pokazywało się po naciśnięciu ppm autoodtwarzanie. Dowiedziałem się po wpisaniu w google, że pomoże ComboFix. Ale niepokoi mnie usunięcie plików z katalogu windows, gdyż formatowałem dysk 3 dni temu. Objawy z "autoodtwarzaniem" są wynikiem podpięcia zainfekowanego urządzenia USB. W konsekwencji jest tworzony plik autorun.inf otwierający plik szkodnika, który to plik powoduje także problem z otwieraniem dysków. Więcej info: KLIK. Zdaje się, że system został wyczyszczony z tego, ale infekcje to tu spodziewane w trakcie instalacji XP lub zaraz po, gdyż: 1. Windows jest w krytycznym stanie aktualizacji: Windows XP Home Edition Dodatek Service Pack. 1 (Version = 5.1.2600) - Type = NTWorkstationInternet Explorer (Version = 6.0.2800.1106) XP SP1 nie może w żadnym wypadku pozostać. To system atakowany przez robaki sieciowe i inne infekcje. Obowiązkowo do nadrobienia całe Windows Update (SP3 + IE8 + wszystkie inne aktualizacje wydane po czasie SP3): KLIK. 2. Brak jakiegokolwiek antywirusa i pełnowartościowej zapory. . Edytowane 27 Lutego 2012 przez picasso Poprawka: wykreślone odnośniki do innych usług, usług "brakuje" bo to XP SP1. Odnośnik do komentarza
MasterZu Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 To dziwne, bo płytka od Windowsa jest oryginalna, bo dostałem ją z kompem. Może na to ma wpływ, że jeszcze nie jest aktywowany. ComboFix usunął mi jakieś pliki z katalogu windows, nie przywracać tych plików? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 ComboFix usunął mi jakieś pliki z katalogu windows, nie przywracać tych plików? A czy mówię coś o jakimś przywracaniu? Nie. Te pliki *.LOG nie mają znaczenia. ComboFix za to naruszył ścieżkę usługi wuauserv i to musisz poprawić jak podałam wyżej. To dziwne, bo płytka od Windowsa jest oryginalna, bo dostałem ją z kompem. Może na to ma wpływ, że jeszcze nie jest aktywowany. Aktywacja nie ma nic do rzeczy. Ale ja oprzytomniałam za późno: oczywiście, że ComboFix notuje braki określonych usług, ComboFix sprawdza parametry XP w określonym stanie SP. Masz zbyt stary XP. Brakujące usługi są wprowadzane instalacją SP2. Ty omijasz instalację SP2, od razu wprost na instalację SP3. . Odnośnik do komentarza
MasterZu Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Ok wszystko rozumiem. Dzięki Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi