Skocz do zawartości

Proszę o profilaktyczne sprawdzenie logów

TesteR

Rekomendowane odpowiedzi

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Temat ma bardziej kwalifikację do działu Windows niż Malware, przenoszę. Dział Malware to nie jest dział ekskluzywny sprawdzania logów, logi to jedynie narzędzie poboru informacji, które mogą być używane w szerszym zakresie. W logach nie widać nic niepokojącego. Ale:

1. Wtyczka vShare śmieciła i ciągle strona startowa IE ma ustawione to:

IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = "http://startsear.ch/?aff=1&cf=57763210-0896-11e1-9198-001e8ce0cfda"

Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej co poniżej i klik w Wykonaj skrypt. Logi potwierdzające nie są potrzebne.

:Reg
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main]
"Start Page"="about:blank"
[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
""=-

Pytanie: czy w Menedżerze dodatków Internet Explorer na liście dostawców wyszukiwania nie stoi aby "Web search"?

2. Windows ma zaniedbanie w zakresie aktualizacji:

Ultimate Edition  (Version = 6.1.7600) - Type = NTWorkstation

Internet Explorer (Version = 9.0.8112.16421)

Brak pakietu SP1. Instalator SP1 możesz pobrać z linków w przyklejonym temacie: KLIK. Przy okazji zaktualizuj i Java.

3. W Dzienniku zdarzeń widnieje powtarzający się błąd:

Error - 2012-02-23 06:19:40 | Computer Name = Maciej-PC | Source = Microsoft-Windows-WHEA-Logger | ID = 18

Description = Wystąpił krytyczny błąd sprzętowy. Zgłoszone przez składnik: rdzeń

procesora Źródło błędu: 3 Typ błędu: 256 Identyfikator procesora: 1 Widok szczegółów tego wpisu zawiera dodatkowe informacje.

Objaśnienia Microsoftu: KLIK. Na początek zgodnie z w/w poleceniami załaduj SP1 i wszystkie aktualizacje, zweryfikuj też wersje sterowników i BIOS. Dalsza perspektywa to już diagnostyka czysto sprzętowa.

.

Dzięki za przeniesienie tematu, będę pamiętał.

Skrypt wykonany.

Pytanie: czy w Menedżerze dodatków Internet Explorer na liście dostawców wyszukiwania nie stoi aby "Web search"?

Nie ma, usunąłem to przed logami, gdyż przyuważyłem, że dostawcę podmienił.

2. Windows ma zaniedbanie w zakresie aktualizacji:

Ultimate Edition  (Version = 6.1.7600) - Type = NTWorkstation

Internet Explorer (Version = 9.0.8112.16421)

Brak pakietu SP1. Instalator SP1 możesz pobrać z linków w przyklejonym temacie: KLIK. Przy okazji zaktualizuj i Java.

Już się zabieram za aktualizację, jak i za punkt 3.

Myślę, że można zamknąć, wiem wszystko co chciałem wiedzieć, a nawet i więcej. Dzięki serdeczne za pomoc. :)