pakeroso Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Witam! Zabrałem się za laptopa HP z siódemką, no i nie idzie po mojej myśli. Sformatowałem partycję systemową systemem z pena, podzieliłem dysk na partycje, zainstalowałem nowy system i tu zaczęły się schody, bo na dodatkowej partycji, którą stworzyłem nie da się utworzyć woluminu (to byłaby już piąta partycja) Pomyślałem zatem, że najlepszym rozwiązaniem będzie w tym momencie przywrócenie całości z recovery, no ale jak to zrobić, skoro skasowałem stary bootloader ? Partycja recovery oczywiście została. Odnośnik do komentarza
pakeroso Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 W porządku, znalazłem rozwiązanie (jeszcze na starym forum) - w zarządzaniu dyskami należy oznaczyć partycję recovery jako aktywna. Po restarcie komputera uruchomi się recovery manager. A jeszcze pytanie pomocnicze - co zrobić, aby utworzyć wolumin z tego nieprzydzielonego miejsca ? Musiałbym usunąć pewnie jakąś inną partycję ? Czy partycja HP TOOLS jest w ogóle do czegokolwiek potrzebna ? Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 O ile się orientuję to na dysku nie może być więcej jak 4 partycje podstawowe, jedną partycję musisz zrobić jako rozszerzoną. Jeżeli nie usunąłeś partycji z recovery to możesz spróbować ją uaktywnić i sprawdzić. Odnośnik do komentarza
pakeroso Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 No to usunąłem HP_TOOLS (bo zapewne i tak mi się nie przyda) i udało się utworzyć wolumin logiczny. Odnośnik do komentarza
switch48 Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Nie wiem czy dobrze zrobiłeś usuwając HP_TOOLS ?? Przynajmniej u mnie w HP Pavilion g6 jest tam zaszyty BIOS, BIOS Update i SystemDiags. Odnośnik do komentarza
pakeroso Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 A to biosu nie da się zaktualizować bez tej partycji ? Mam kopię tego katalogu, no i myślę, że zawsze można też usunąć partycję systemową z bootloaderem i przywrócić tę dla HP_TOOLS. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi