Szib Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Witam Chciałem dzisiaj odtworzyć film z pendrive ( ScanDisk cruzer 8 GB) na tunerze DVB-T. wyposażonego w usb i obsługującego dany plik. Plik zajmuje 5.5 GB. Niestety nie dało się skopiować pliku ze względu na system FAT32. I tu mam pytanie czy nie ma jakiś przeciwwskazań by sformatować go na system NTFS. Pendrive był zabezpieczony programem Panda USB Vaccine. Dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Żadnych przeciwwskazań, ale dla bezpieczeństwa skopiuj sobie dane. Możesz to zrobić chociażby windowsowym poleceniem convert. Odnośnik do komentarza
equinox Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 @DawidS28 I tyle jeśli o ich pomoc chodzi. "Żadnych przeciwwskazań, ale dla bezpieczeństwa skopiuj sobie dane. Możesz to zrobić chociażby windowsowym poleceniem convert. MODeratorze!! !Convert znaczy Zmeiń a nie kopiuj. Zenada, że tak dajecie w plecy. Odnośnik do komentarza
izaw Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Czytaj za zrozumieniem lub pytaj gdy nie rozumiesz. convert zmienia system plików. Co do kopiowania to chyba nie trzeba porady. Jeżeli trzeba, to lepiej samemu nic nie robić a poprosić sąsiada o pomoc. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 (edytowane) @equinox A co chciałeś wyrazić w swojej "merytorycznej" i jak zwykle trafnej wypowiedzi? I tyle jeśli o waszą pomoc chodzi.MODeratorze!! !Convert znaczy Zmeiń a nie kopiuj. Zenada, że tak dajecie w plecy. Dla ułatwienia napiszę, że Dawid użył dwóch zdań. W jednym zalecił skopiowanie danych a w drugim zaproponował metodę konwersji. Jeżeli nie potrafisz zrozumieć tak prostego posta to przynajmniej nie krytykuj. Błaźnisz się ciągle. I przynajmniej pisz poprawnie. Edytowane 18 Lutego 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 @equinox Kocham Twoje posty, naprawdę ^^ Są boskie, w ostatnim temacie w jakim się wypowiedziałeś "czarnowróżyłeś", ale niestety użytkownikowi pomogły porady zaawansowanych użytkowników pomagających na forum. Tak samo w moim (dawnym, nie tym co teraz męczę/ męczyłem) wszystko jest w porządku (tak obyło się bez formatu ). Nie wątpię w Twoją wiedzę, ale czuję, że ty na siłę chcesz pokazać, że wiesz lepiej nawet jeśli już wiesz, że nie masz racji. Nic do Ciebie nie mam, trzymam dystans, ale teraz chciałem z radości zrobić off-top ) Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 equinox - interpretacja tekstu pisanego to ważna (i jak widać nie taka całkowicie powszechna) umiejętność. Jeśli masz jakieś uwagi, to następnym razem zapraszam do zgłoszenia ich poprzez raportowanie posta albo prywatną wiadomość. Obserwuję Cię już od dłuższego czasu i mam wrażenie, że z Twoich wypowiedzi wynika więcej zamieszania niż pożytku. Proszę zatem o zachowanie ogólnie przyjętych tutaj zasad wypowiadania się, w przeciwnym razie zostaniesz w odpowiedni sposób nagrodzony (a nagrodę wręczę po raz pierwszy od dwóch lat). Odnośnik do komentarza
equinox Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Ależ oczywiście. Ja się tu świetnie bawię bo mi napędzcie klientów(nie tylko mi). I nie czuję się obserwowany, ale to się może zmienić w pana stronę panie DAWidzie Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor posta powyżej został nagrodzony czternastodniowym odpoczynkiem od forum. Odnośnik do komentarza
Dekakura Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 dobra najlepiej skończyć ten off-top. Autorowi tematu tylko powiem że pendrviva z systemem NTFS win xp nie da rady odczytać(nie widzi go). więc jak masz np. w pracy komp z winem xp to najlepiej później zmienić system z powrotem na FAT32 Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 @Dekakura Czy wiesz co piszesz? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Dekakura - to jest bzdura. NTFS został stworzony m.in. dla Windows XP. Tu masz przykładowy dowód na to, że XP-ek obsługuje peny z NTFS-em: http://newskomp.pl/j...s-w-windows-xp/ Mam prośbę, bo ten temat, na pozór bardzo prosty, sprawia niezwykle wiele trudności. Jeśli ktoś chce wyskoczyć z podobnym pomysłem, to niech poświęci 5 (słownie: pięć) minut na sprawdzenie doświadczalnie lub przez Google, czy jest to prawda. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Generalnie nie ma przeciwwskazań. Ale jak już kiedyś pisałem o tym Punisherowi NTFS na pendrive może skrócić jego żywotność ze względu na zapis parametru Last Time Access..a jak wiadomo zapis dla pamięci flash jest destrukcyjny. BTW jak by przy formatowaniu nie było opcji NTFS dla Pena to http://www.ntfs.com/quest22.htm Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi