Oniryczny Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Witam w/w płytę z 4096 MB DDR3 1333 i Athlonem II x2 240 2800MHz posiadam i na tym Windows7 sterowniki AMD najnowsze BIOS pokazuje właściwie napięcia a programy z posiomu Windowsa pokazują złe wartości sprawdzałem HWInfo32/64, HWMonitor i OCCT natomiast AIDA64 pokazuje wartości prawidłowe ale tego nie mam zamiaru używać bo to trial http://wstaw.org/m/2012/02/18/2012-01-12-21h50-3.3V.png http://wstaw.org/m/2012/02/18/2012-01-12-21h50-5V.png http://wstaw.org/m/2012/02/18/2012-01-12-21h50-12V.png czy to jest jakiś powód abym reklamował płytę bo wnioskuje że to błąd w sterownikach (te z CD od ASUSa też nie działają) ?? Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Mówiąc najogólniej pomiary naięć robione czujnikami są mało wiarygodne. I dotyczy to zarówno odczytów z BIOS-u jak i z wszelkich aplikacji - między innymi dlatego wrzucanie screenów z napięciami z OCCT jest bezcelowe. Aby można było coś powiedzieć o napięciach w komputerze trzeba użyć miernika. Poradnik jak to zrobić http://zenfist.pl/jak-mierzyc-napiecia-w-zasilaczu-news-40.html jest tam też kawałek zatytułowany "Pomiar miernik a inne metody" polecam się z nim zapoznać. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 wiem ale 8V zamiast 12V to by dyski nie wystartowały poza tym tak jest na wielu zasialczach jakos w moim komputerze jest prawidłowo 12V, 5V i 3,3V Dlaczego AIDA64 pokazuje prawidłowo a inne programy nie? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Czy ktoś potrafi pomóc? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Czy ktoś potrafi pomóc? ale w czym ci pomóc? W interpretacji odczytów z czujników płyty? Czy może poprawieniu softu do odczytów? Jeśli zaś chodzi o to zdanie: czy to jest jakiś powód abym reklamował płytę bo wnioskuje że to błąd w sterownikach (te z CD od ASUSa też nie działają) ?? NIE, NIE i jeszcze raz NIE nie daje ci to żadnych podstaw do reklamacji, producent czyli ASUS nie podaje w warunkach gwarancji zgodności z programem np. OCCT ani żadnym innym. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 tylko nawet PC Probe jaki ASUS daje na płycie nie pokazuje jak należy... to jest spór o pietruszkę ale chodzi mi żeby pokazywało jak należy czyli 12V ma być 12 a nie 8 itd... EDIT mam aktualne drivery od AMD, na tych od ASUSa też nie jest poprawnie... Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Generalnie pomiary napięć 3.3V, 5V i 12V wykonuje się miernikiem, wszelkie "pokazywarki" można traktować z przymrużeniem oka, odmiennie od VID procesora i krat graficznych. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 na wszystkich płytach głównych z jakimi miałem do czynienia zawsze pokazywało prawidłowo na mojej mobo gdzie SB jest ten sam i sterownik ten sam tez jest prawidłowo... więc dlaczego na tej nie może też być prawidłowo? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 sterowniki AMD najnowsze a sterowniki płyty głównej/chipsetu też? Bios aktualny/najnowszy ? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 BIOS najnowszy tak jest we wczesniejszych wersjach nawet BIOS pokazywał błędne napięcie no sterowniki mobo/chipset to są od AMD Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 no sterowniki mobo/chipset to są od AMD no są od AMD ale na stronie asusa konkretnej płyty. Tak czy siak musisz się przyzwyczaić, że tak jest i kropka. Ciekawe jakie napięcia podaje speedfan. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 no jak to jakie? błędne teraz mam stresa że jak zmienię moją płytę główną to też mogę tak mieć (jak w opisywanym przypadku) i znów będzie smutek... Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Nie popadasz czasem chłopie w jakąś paranoje?? Jeśli woltomierz pokaże dobre napięcią np. mierzone na molexie to czym się przejmować?? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 walić voltomierz! ja chcę żeby system pokazywał prawdziwe wartości jak na innych komputerach... Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 A z kąd pewność że na innych systemach podaje prawdziwe?? Wzorcowałeś to z wpiętym woltomierzem?? Ja ci nie zabronię chcieć ale musisz się uzbroić w duży zasób gotówki i żonglować płytami P.S (Pytanie retoryczne) Sprawdzałeś napięcia woltomierzem?? A może akurat zasilacz daje 8V zamiast 12. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 jakby było 8V to by dyski nie ruszyły poza tym BIOS pokazuje prawidłowo... żonglować płytami głównymi? to są też inne płyty co nie pokazują jak należy? Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 jakby było 8V to by dyski nie ruszyły* A dlaczego mają nie ruszyć?? Skoro BIOS pokazuje 12V to może pod obciążeniem zasilacz nie wydala?? W takich przypadkach możesz mieć. A)Bug w sofcie monitorującym/walnięte czujniki B)Czujniki pokazują prawdę bo napięcie leci jak zasilacz jest obciążony. Resztę zostawiam do twoich przemyśleń. Bez sprawdzenia woltomierzem dalsza dyskusja nie ma po prostu sensu. *Przepraszam za łamanie regulaminu ale musiałem to zacytować . Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 żonglować płytami głównymi? to są też inne płyty co nie pokazują jak należy? a w chole_re tego jest, dlatego napięcia sprawdza się Voltomierzem a te podawane przez softy traktuje się tylko do sprawdzenie ppoglądowego. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 po prostu jestem przyzwyczajony do normalnych wartości w sumie to chyba pierwsza płyta low-end z jaką jestem zmuszony obcować więc pewnie dlatemu są kłopoty a voltomierza nie mam, mamy oscyloskopy w pracy Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) a voltomierza nie mam, mamy oscyloskopy w pracy I co nie potrafisz wykorzystać oscyloskopu do pomiaru? Nie rób jaj. Ten wpis świadczy o tym, że je tylko oglądasz a nie wiesz do czego m. in. służą. Edytowane 4 Marca 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 chodziło mi o to że jestem przyzwyczajony że system pokazywał mi wartości zbliżone do faktycznych jestem przyzwyczajony że system mi pokazywał wartości i nie było nigdy wcześniej takich kwiatów jak na tej płycie i dlatego poruszyłem ten temat teraz wiem, że to się nie raz zdarza... skoro wszystko jasne to temat można by zamknąć chyba że ktoś coś jeszcze ma do dodania... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi