Hajasz Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Witam. Spotkałem się z przedziwnym problemem na komputerze teścia. Otóż po wyłączeniu komputera z systemem Windows XP SP3 i ponownym jego uruchomieniu pojawiło się okno logowania z prośbą o kliknięcie nazwy użytkownika aby uruchomić system. Niby nic odkrywczego ale na tymże oknie nie ma żadnej nazwy użytkownika więc nie można uruchomić systemu. Można tylko go wyłączyć. To samo jest w trybie awaryjnym, brak nazwy użytkownika. Czy da się to jakoś naprawić bez formatu bo to dosyć stary sprzęt i wszystko trwa na nim długo. Co mogło być tego przyczyną ? Wirus, próba włamania ? Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 A to nie wygląda na infekcję. Możliwe, że to kwestia ukrycia konta bo jest taka możliwość tylko pytanie w jakich okolicznościach do tego doszło. Na początek sprawdź co się stanie po wciśnięciu klawiszy Ctrl + Alt + 2 razy Del. Powinno dać się wtedy wpisać nazwę użytkownika i zalogować do systemu. Temat zmienia dział. Odnośnik do komentarza
Hajasz Opublikowano 16 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Szwagier czyścił komputer jakimś tweakerem i po restarcie tak się zrobiło. Przypuszczam, że zaznaczył jakąś opcję, która to spowodowała. Jutro zobaczę co da się zrobić. Odnośnik do komentarza
equinox Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Zaznaczył opcję: "usuń wyloguj z menu start". Prawdopodobnie w Turbo XP lub czymś podobnym. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Zaznaczył opcję: "usuń wyloguj z menu start". Usuwanie "Wyloguj" w Menu Start nie ma związku z zanikiem konta na ekranie logowania przy logowaniu. By konto przestało się wyświetlać na ekranie powitalnym, jest wymagana jedna z tych modyfikacji: 1. Ukrycie konta na ekranie via klucz SpecialAccounts (KLIK) 2. Naruszenie układu kont, poprzez przypadkowe usunięcie użytkownika z grupy. . Odnośnik do komentarza
equinox Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 @picasso Widziałem to kiedyś i nastąpiło to własnie po odznaczeniu na pałę tej opcji w TurboXP. Te Tweaki ingerują w rejestr systemu a konsekwencje bywają różne. Sprawdź na virtualu jak będziesz miała chwile. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Sprawdź na virtualu jak będziesz miała chwile. Dlaczego mam to robić? To Ty powinieneś. Nie wprowadzaj w błąd. Nie ma wątpliwości jakie są skutki edycji ukrywającej przycisk w Menu Start. Brak związku z zanikiem konta, w ogóle nie ten poziom edycji. Edycja TurboXP: ----------------------------------Values modified:1----------------------------------HKU\S-1-5-21-1085031214-1993962763-854245398-1003\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\StartMenuLogoff: 0x00000001HKU\S-1-5-21-1085031214-1993962763-854245398-1003\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\StartMenuLogoff: 0x00000000 Co śmieszniejsze, nawet i to nie działa po restarcie grzecznie zatwierdzonym w programie. Ukrycie przycisku dochodzi do skutku w kluczu Policies a nie Advanced (KB292504). . Odnośnik do komentarza
equinox Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Nie wprowadzam w błąd. Napisałem sprawdź, bo nie wierzysz. Wiesz dużo, ale nie wszystko. Ja przywróciłem ustawienia z ERD Commander. Poczekamy i się dowiemy jakiego ulepszacza używał szwagier. A dlaczego ja mogę sobie ukryć przycisk w Ashampoo Win Optimizer? Bez pobocznych konsekwencji? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Napisałem sprawdź, bo nie wierzysz. Wiesz dużo, ale nie wszystko. I vice versa. Oczywiście, właśnie dlatego, że znam te edycje. A dlaczego ja mogę sobie ukryć przycisk w Ashampoo Win Optimizer? Bez pobocznych konsekwencji? A dlaczego ja mogę użyć opcję w TurboXP bez żadnych pobocznych konsekwencji? Ba, dlaczego użycie nie ma żadnych konsekwencji? Gadka szmatka, do niczego to nie zmierza tutaj. . Odnośnik do komentarza
equinox Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Chyba się nie dogadamy:) Ale było miło..........Poczekamy,zobaczymy. Odnośnik do komentarza
Hajasz Opublikowano 17 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Ok sprawa załatwiona. Jak napisał Landuss najpierw sekwencja trzech klawiszy a po otwarciu systemu okazało się, że potrzebna była modyfikacja wartości klucza rejestru, który podała Picasso z 0 na 1 Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi