Skocz do zawartości

Resetowanie uprawnień plików

crooleeck

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na laptopie pracującym pod kontrolą systemu Windows 7 64-bit zostały zmienione uprawnienia plików (ACL na partycji NTFS) na całym dysku systemowym C. Czy jest jakiś sposób (polecenie, ewentualnie import rejestru z czystego 7), aby przywrócić uprawnienia plików na takie jakie były na początku? Brak punktów przywracania.

Nie jestem w stanie ustalić w jaki sposób zostały zmienione uprawnienia.

Aktualnie nie ma możliwości np zapisania pliku TXT w C:\. Natomiast można utworzyć folder i tam zapisać plik.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Na laptopie pracującym pod kontrolą systemu Windows 7 64-bit zostały zmienione uprawnienia plików (ACL na partycji NTFS) na całym dysku systemowym C.

Czy na pewno? Po czym to oceniasz? Pytam, gdyż:

Aktualnie nie ma możliwości np zapisania pliku TXT w C:\. Natomiast można utworzyć folder i tam zapisać plik.

To jest normalne ... Windows 7 fabrycznie posiada ograniczenia zapisu w root dysku systemowego, menu kontekstowe "Nowy" udostępnia tylko pozycję "Folder", a bezpośredni zapis pliku zwraca odmowę dostępu. Po prostu jedno z dwóch:

- plik należy zapisać gdzie indziej i go przenieść na C:\ = wtedy zgłasza się dialog UAC podnoszenia uprawnień.

- lub Notatnik uruchomić jako Administrator, a wtedy bezpośredni zapis pliku na C:\ się uda.

.

picasso

Na tym komputerze działa się wiele - infekcje. Nie działa Centrum zabezpieczeń, zapora i Update. Zaporę naprawiałem zgodnie z Twoją instrukcją (przy okazji, kawał świetnej roboty ;) ), czytamy tam:

Podstawowy aparat filtrowania (BFE)

W Notatniku wklej poniższą treść i zapisz plik pod nazwą fix.txt. Plik dla wygody umieść bezpośrednio na C:\.

https://www.fixitpc.pl/topic/6855-rekonstrukcja-zapory-systemu-windows/

Szczerze mówiąc nie zakładam, że wkradł się tutaj błąd (oczywiście każdy jest omylny, dlatego ja zawsze tworzę kopię rejestru, plików oraz punkt przywracania, jeżeli coś naprawiam/kogoś kieruję). To + programy GrantPerms, SubInACL, SetACL i fajne zabawki od Tweaking.com Windows Repair i ResetFilePermission dały do myślenia. Po za tym wcześniej miałem problemy z jakimś katalogiem, ale przejąłem go na właściciela i nadałem uprawnienia.

Googlałem i odnalazłem komendę

icacls * /T /Q /C /RESET

Uruchomiona na wirtualnej maszynie wykonywała się klika godzin i nie skończyła. Zatem raczej odpada.

Najbardziej optymalnym rozwiązaniem dla mnie byłoby narzędzie usuwające listy ACL i nadające takie jak w czystym Windows.

W Notatniku wklej poniższą treść i zapisz plik pod nazwą fix.txt. Plik dla wygody umieść bezpośrednio na C:\. (...) Szczerze mówiąc nie zakładam, że wkradł się tutaj błąd

To nie jest błąd, jak widać są dwa kroki, zapis pliku (w domyśle: miejsce wybrane przez użytkownika) + przenoszenie (przy przenoszeniu jak mówię UAC się zgłosi).

Po za tym wcześniej miałem problemy z jakimś katalogiem, ale przejąłem go na właściciela i nadałem uprawnienia.

Jakim katalogiem?

Googlałem i odnalazłem komendę

icacls * /T /Q /C /RESET

Uruchomiona na wirtualnej maszynie wykonywała się klika godzin i nie skończyła. Zatem raczej odpada.

Najbardziej optymalnym rozwiązaniem dla mnie byłoby narzędzie usuwające listy ACL i nadające takie jak w czystym Windows.

Ale ... po co to wszystko? Na razie nie widzę żadnych dowodów na naruszenia ACL, objawy są zgodne z tym co jest w fabrycznym systemie. Na Windows 7 zapis w root jest ograniczony i to oryginalne ustawienie, podałam dwa sposoby jak to się obchodzi:

- plik należy zapisać gdzie indziej i go przenieść na C:\ = wtedy zgłasza się dialog UAC podnoszenia uprawnień.

- lub Notatnik uruchomić jako Administrator, a wtedy bezpośredni zapis pliku na C:\ się uda.

Broń Boże nie wykonywać żadnego resetowania rekursywnego root C:\ (do tego zmierza icacls z parametrem /T), bo to już jest bardzo trudne do odkręcenia, przywrócenie pierwotnych uprawnień 1:1 kończy się reinstalacją całego systemu.

Nie działa Centrum zabezpieczeń, zapora i Update. Zaporę naprawiałem zgodnie z Twoją instrukcją

Rozpisz dokładnie objawy, podaj również logi z OTL.

.

OK, log z OTL mogę podać około 22drugiej - na razie siedzę w pracy :P

Natomiast tam była infekcja z niemiecką stroną Achtung!... Jakiś "informatyk" nie dawał sobie rady. W zasadzie nie wiem z czym nie umiał sobie dać rady bo na pierwszy rzut oka wszystko działało (włączał się normalnie, strony działają, filmy via ipla również) gdyby nie to że Skype nie uruchamiał się przy logowaniu *tak, to wszystko co znajomy uruchamia* to komputer zapewne by do mnie nie trafił. Użytkownik laptopa nie potrafił powiedzieć co dokładnie było robione. Zastałem go dzisiaj z kompletem tych programików o których wspomniałem. Osobiście sprawdzałem już pod kątem infekcji (moim skromnym zdaniem czysto) właśnie OTLem, zaaplikowałem kosmetykę (mam fix na pendrivie, także również zamieszczę). Poza tym skanowanie TDSSKillerem - czysto oraz również od Kaspersky Virus Removal Tool - w tej chwili, z tego co wiem trzy szpiegi - dalej się (już trzy godziny) wykonuje z relacji osoby, która została w domu. Punkty przywracania były czyszczone, ja również zdążyłem już kliknąć w OTL sprzątanie. Naprawiałem z powodzeniem centrum akcji oraz Windows Update, natomiast przy Zaporze utknąłem i dziwne mi się wydało, że z prawokliku na dysku jest tylko Nowy -> Folder z ikonką UAC. W wirtualnej maszynie tak nie mam (sam jadę na XP). Poza tym użytkownik przekazał mi informację, że poprzednik mówił o niedziałającym dysku. Checkdisk przechodził bez problemu, także raczej o fizyczne uszkodzenie nie chodziło.

A co sądzisz o tym:

You will need to run "Subinacl Tool’ to reset the permission to normal. To reset system permissions, follow the steps:

1. Download subinacl.msi from the following link, and save it on the desktop.

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=e8ba3e56-d8fe-4a91-93cf-ed6985e3927b&displaylang=en#AffinityDownloads (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=e8ba3e56-d8fe-4a91-93cf-ed6985e3927b&displaylang=en#AffinityDownloads)

2. On the desktop, double-click subinacl.msi to install the tool.

3. Select C:\Windows\System32 as the destination folder.

Note This step assumes that Windows is installed in C:\Windows. If Windows is installed elsewhere, select the appropriate path to .\System32.

4. Open Notepad.

5. Copy the following commands and then paste them into the opened Notepad window.

subinacl /subkeyreg HKEY_LOCAL_MACHINE /grant=administrators=f

subinacl /subkeyreg HKEY_CURRENT_USER /grant=administrators=f

subinacl /subkeyreg HKEY_CLASSES_ROOT /grant=administrators=f

subinacl /subdirectories %SystemDrive% /grant=administrators=f

subinacl /subkeyreg HKEY_LOCAL_MACHINE /grant=system=f

subinacl /subkeyreg HKEY_CURRENT_USER /grant=system=f

subinacl /subkeyreg HKEY_CLASSES_ROOT /grant=system=f

subinacl /subdirectories %SystemDrive% /grant=system=f

6. In Notepad click File, Save As, and then type: reset.cmd

7. In Notepad click Save as type, and then select All Files (*.*).

8. Save the reset.cmdfile to your desktop, and close Notepad.

9. Double-click the reset.cmdfile to reset the Windows Update permissions.

Note This step may take several minutes, so please be patient. When the permissions have been reset, you will be prompted with "Finished, press any key to continue."

10. Press any key to complete the installation.

http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-performance/how-to-reset-all-user-permissions-to-default/9da312d2-c99b-4283-a275-e74d93dcc366

Na wirtualnej maszynie trwa dosyć długo i częściowo zwraca błędy (mam wersję pl więc odpowiednio zmodyfikowałem administrators na administratorzy). Dla testu przed wykonaniem zmieniłem dla grupy Użytkownicy uprawnienia, dałem zapis na odmów. Nie zdjęło się.

Dam Edit z logiem i powiadomię na PW.

A co sądzisz o tym:

Zostaw ten temat w spokoju i nie szukaj sposobów "resetu". Tu nie ma podstaw do wykonania takowego. Na dodatek to co podajesz to są instrukcje z czasów XP, błędnie podsuwane w tematach tyczących nowszych platform. Na Vista i Windows 7 jest inny układ kont (i kluczowe konto to TrustedInstaller), podana wyżej matryca robi więcej szkód i oddala się ostro od "reset all user permissions to default", bo też Administratorzy wcale nie wszędzie mają Pełną kontrolę i jest to jak najbardziej celowe.

W wirtualnej maszynie tak nie mam (sam jadę na XP).

Widocznie w wirtualnej maszynie nastąpiło jedno z dwóch: zepsułeś już uprawnienia fabryczne (w końcu robiłeś te eksperymenty z nieprawidłowym rekursywnym resetem) albo idziesz z konta bez UAC (np. wbudowany serwisowy Administrator to taki typ konta i z jego poziomu nie ma tego ograniczenia).

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...