Skocz do zawartości

Problem z biblioteką spdg.dll

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój problem dotyczy 'spdg.dll' a zarazem brakiem tego pliku, gdyż dziś, po uruchomieniu komputera wyskoczyło ok. 20 błędów z różnymi aplikacjami, które uruchamiały się na początku zazwyczaj normalnie (m.in. avast, chrome, aqq itd.)..Proszę o pomoc, gdyż niestety przeinstalować systemu nie mogę :/

otl.txt

http://wklej.org/id/687339/

extras.txt

http://wklej.org/id/687340/

Z góry dziękuję.

/jeżeli coś jest źle - przepraszam

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Ja myślę, że tu problem jest znacznie większy niż tylko to o czym wspominasz. Poniższy zapis w logu sugeruje infekcję Ramnit/Nimnul w plikach wykonywalnych:

O20 - HKLM Winlogon: UserInit - (C:\Program Files (x86)\phmwwosr\xkejhoci.exe) - File not found

To by pasowało do nieuruchamiających się programów bo są one już po prostu zaprawione. Infekcja ta zaraża pliki wykonywalne .exe. Trudno się z tym walczy i często jedynym wyjściem jest format. Możesz podjąć leczenie z zewnątrz poprzez wykonanie płytki Kaspersky Rescue Disk i z jej poziomu wykonać należy skan. Ewentualnie jeżeli to zrobisz i się powiedzie to możesz wykonać nowe logi i zajmiemy się innymi rzeczami, które na tą chwilę są mało ważne w kontekście takiej infekcji.

próbowałam 'wypalić' ten plik w daemon tools na cd jednak nie da się tego uruchomić .. mogę tylko przeglądać 'pliki' jednak odpalić jako 'program' nie mogę..

a ImgBurn nawet nie chcę się uruchomić, jest jakieś inne wyjście?

Kasperskiego musisz pobrać i wypalić na płyte na innym, czystym komputerze i dopiero z niej wystartować na ten zainfekowany.

No chyba, że tak robiłaś?

Niestety nie..

Jesteś pewna? Czy lapek był kupiony z zainstalowanym systemem?

Partycja Recovery jest ukryta. Mozna ja zobaczyć w Zarządzaniu dyskami

Panel sterowania > Narzedzia administarcyjne > zarzadzanie komputerem > Zarządzanie dyskami

Daj z tego obrazek

Chyba bede musiala zaniesc pc do naprawy

Po co od razu serwis? Nie masz kogoś z drugim komputerem? Instalacje systemu mozna zrobić z pendrajwa.

Wiesz co zrobią w serwisie.....podepną sprawne CD i zainstalują system. Skasują za to tyle ile kosztowała by cie wymiana napedu.

Laptop był zakupiony z zainstalowanym systemem win7.

W zarządzaniu dyskami pojawia się komunikat:

Przystawka Zarządzanie dyskami nie może uruchomić usługi dysków wirtualnych (VDS) na komputerze JA.

Może tak się zdarzyć, jeśli komputer zdalny nie obsługuje Usługi dysków wirtualnych lub jeśli nie można nawiązać połączenia, ponieważ

Jest ono blokowane przez zaporę systemu windows.

Jest okienko Acer eRecovery Management (V7.5.15)

Po lewej stronie:

1. Wybierz typ przywracania.

2. Sprawdź hasło.

3. Uwaga.

4. Lokalizacja docelowa przywracania.

5. Postęp przywracania

6. Zakończono.

Po prawej:

- Przywróć system w całości do ustawień fabrycznych

- Przywróć system operacyjny i zachowaj dane użytkownika

- Zakończ

No to jesteś w domu. O to chodziło. Z uwagi na infekcje, która niszczy pliki wykonywalne należałoby skorzystać z opcji pierwszej czyli

Przywróc system w całości do ustawień fabrycznych

opcja ta skasuje wszystkie partycje i wszytskie Twoje dane jaki są w chwili obecnej na lapku. Jesli masz jakieś zdjecia, dokumenty tekstowe, muzykę to przed uzyciem należałoby wszystko przenieść na pendraka.