wieslaw531 Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Setup\PnpLockdownFiles Początkowo na tym systemie miałem kartę NV 8800GTS - zamieniona na tą w stopce (ATI). Standardowo -> deinstalacja w Programy i funkcje -> Driver Sweeper w trybie awaryjnym i zmiana karty. Myślałem, że wszystko wyczyszczone. Tak mnie coś naszło, że zrobiłem test ponowny Driver Sweeperem i znalazł masę kluczy w rejestrze od NV. Ponownie wyczyściłem w trybie awaryjnym ale nadal są wartości w kluczu jak w temacie. Ryzyka nie było bo mam dwa obrazy dysku systemowego. Jakie jest przeznaczenie tego klucza? Są tam (wartości) biblioteki i sterowniki urządzeń aktualnych i dawno odinstalowanych (np. NV, Windows Mobile). Driver Sweeper sobie z nimi nie radzi. Plików występujących w wartościach tego klucza brak w systemie (oczywiście chodzi o odinstalowane) bo aktualne dotyczące urządzeń istniejących są i wartości również. Wywaliłem ręcznie (po zmianie uprawnień) wartości nieaktualne tego klucza i DS już ich nie znajduje. System funkcjonuje poprawnie. Lubię mieć klarowną sytuację szczególnie jeśli chodzi o sterowniki sprzętu. Przykład: Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Sorry, że po niewczasie ale dopiero teraz mi mignął ten wątek. Ten klucz obliguje jak zostaną potraktowane poszczególne sterowniki podczas pieczętowania systemu z pomocą Sysprep. Zasadniczo zapieczętowanie systemu z uogólnieniem (generalize) powoduje odświeżenie instalacji sterowników o ile nie utworzymy pliku odpowiedzi który wymusi inne zachowanie. Jak widać mechanizm jest dość pamiętliwy, u mnie siedzą jeszcze wpisy dotyczące karty którą miałem kiedy system był w fazie RC, sam mechanizm też bywa zawodny i potrafi całkowicie wyrzucić z systemu sterowniki do urządzenia które jest fizycznie obecne (bywało tak ze sterami do mobilnego GForce czy też z intelowskim HD w niektórych procesorach serii i). Jeżeli użyjesz na tym systemie sysprepa to sterowniki których narzedzie nie znajdzie na dysku a są na liście wypiszą w odpowiednim logu błędy ale nie są one krytyczne i nie zablokują możliwości zapieczętowania. pzdr Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Dzięki serdeczne za wyjaśnienie. Temat do zamknięcia. Również pzdr Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi