kerpal Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Witam, od wczoraj mój niby nowy komp zaczyna wariować, wczoraj 2 x BSOD w czasie grania , w nocy się wylączyl, pewnie tez BSOD, nie wiem bo spalem, ale jak wstalem to tylko dysk chodzil a monitor nie chcial sie wlaczyc, musialem restart dac i wtedy sie włączył. Wczoraj przy tych BSOD jak sie zresetowal to nie chcial sie wlaczyc przez 5 minut, dopiero po wyjeciu z biurka, otworzeniu obudowy, włączył się. Moje "spostrzeżenia". - w obudowie jest tylko jeden wentylator i dosyć gorąco jest po wyjeciu z biurka, aczkolwiek w speedfanie najwyzsza temperatura to 65 stopni, więc nie jest to coświelkiego, zaraz jade kupic wentylator na przod obudowy... - pamięci ram są dwóch firm, jedna kingston 2gb ddr2 1066 mhz a druga corsair 1gb 800mhz, mozliwe ze to od tego ? - dyski sa RACZEJ sprawne w hdd life jeden ma 89% a drugi 80% - w nocy nic nie bylo wlaczoen oprocz steama i pobierania darmowej gry, czyli soie wylaczyl na sucho bez stresu Nie wiem, poprzedni komputer idealnie chodzil przez 6 lat zadnego BSOD, ten ma 2 lata, niby kupiony uzywany i juz tyle zonkow... sprzęt to : AMD Phenom 9650 3gb ram (wpisalem wyzej dokladniej) Gainward Nvidia Geforce 9800GTX+ dysk systemowy WD 120gb drugi 250gb Seagate Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Kluczowe pytanie jaki zasilacz? Jakie komunikaty błędu są na BSOD-ach?? Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Zasilacz niestety Xilence 600W, na nowszy obecnie nie mam kasy, jak pojawi sie kolejny BSOD to na co patrzeć ? bo tam pełno napisow i nie ogarne wszystkiego w kilka sekund... A moze to cos ze sterownikami od grafiki ? podobno te najnowsze sa lipne i trzeba starsze dac... Odnośnik do komentarza
Dekakura Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 najlepiej jak się pojawi BSOD to cyknij mu fotkę i tu wrzuć. a jeśli chodzi o te BSODy to zrób nowy temat z obowiązkowymi logami w dziale platformy klienckie Windows w poddziale którego wina posiadasz... Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 najlepiej jak się pojawi BSOD to cyknij mu fotkę i tu wrzuć. A nie łatwiej skopiować zawartość C:\windows\Minidump, gdzie C to literka partycji systemowej? a jeśli chodzi o te BSODy to zrób nowy temat z obowiązkowymi logami w dziale platformy klienckie Windows w poddziale którego wina posiadasz... Po co? Niech wrzuci tutaj. dyski sa RACZEJ sprawne w hdd life jeden ma 89% a drugi 80% To nie jest metoda. Wypalasz MHDD i sprawdzasz. pamięci ram są dwóch firm, jedna kingston 2gb ddr2 1066 mhz a druga corsair 1gb 800mhz, mozliwe ze to od tego ? Memtestem je. Odpalasz i zostawiasz na kilka godzin, na przykład na noc. Wczoraj przy tych BSOD jak sie zresetowal to nie chcial sie wlaczyc przez 5 minut, dopiero po wyjeciu z biurka, otworzeniu obudowy, włączył się. Temperatura. Definitywnie za wysoka temperatura. Na czym masz te 65 st.? Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 omg po kolei, w folderze Minidump nic nie mam, fotki nie zdąże cyknąć, przecież ten blue screen jest na kilka sekund, płyty nie posiadam żeby cokolwiek wypalić temperatury tak wygladaja, komputer wlaczony od 2 godzin, bez stresu : Pole Wartość Właściwości czujnika Typ czujnika ITE IT8716F (ISA 290h) Typ czujnika procesora graficznego Diode (NV-Diode) Nazwa płyty głównej Asus M3N-HT Deluxe Stwierdzono otwieranie obudowy Nie Temperatury Płyta główna 34 °C (93 °F) Procesor 43 °C (109 °F) Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 31 °C (88 °F) Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 31 °C (88 °F) Procesor nr 1 / rdzeń nr 3 31 °C (88 °F) Procesor nr 1 / rdzeń nr 4 31 °C (88 °F) MCP 62 °C (144 °F) GPU Diode 40 °C (104 °F) ST3250820AS 41 °C (106 °F) WDC WD1200JS-00MHB0 33 °C (91 °F) Wentylatory Procesor 1718 RPM Chassis #2 486 RPM Procesor graficzny 35% Wartości napięć Napięcie rdzenia procesora 1.200 V +3.3 V 3.248 V +5 V 4.812 V +12 V 12.416 V +5 V podczas wstrzymania pracy 5.000 V VBAT baterii CMOS 3.216 V Napięcie procesora graficznego 1.150 V Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 MCP 62 °C (144 °F) Grafice jest za ciepło. Znam przypadki, kiedy na przykład Everest podawał błędnie wartość temperatury, czyli dla st. Celsjusza podawał wartość w Fahrenheitach, natomiast trudno mi uwierzyć, że tam jest około 16 st. C. Temp. nie powinna przekracza 55 - 60 st., a zwróć uwagę, że komputer jest włączony dopiero od 2 h i pracuje na idle'u. Co do BSOD-a: F8 przy uruchamianiu systemu i wybierz "Wyłącz automatyczne uruchamianie systemu po błędzie". Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Da się..Mój komputer-->Właściwości-->Zaawansowane Ustawienia systemu-->Zakładka Zaawansowane-->Uruchamianie i odzyskiwanie -->Ustawienia-->Odptaszyć Automatycznie uruchom ponownie. Wtedy BSOD zostanie. Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 ok odptaszowałem a co do karty, mam taka http://www.gainward....gapro.php?id=84 jakis tam wentylator jest... tak to wygląda w speedfan To temp3 to dochodzi nawet do 130C ale to chyba jakiś błąd czujnika... jeśli to sprawa chłodzenia grafiki to mały problem, kupię za 100zł jakieś chłodzenie porządne i już, a jeśli dalej nie wiadomo, to lipa... Własnie sobie przypomnialem, ze wczoraj pod wieczor, jak gralem w cos, to na ekranie, jak był jednolity kolor szary, to takie widzialem wale dziwne, prawie nie widoczne ale jednak moje wprawne oko to zauwazylo... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 To jest ten nowy komputer? Pokaż obrazek z Hwinfo (stosownie do wersji systemu) z opcji System Summary + Sensors. Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Proszę cię bardzo, tak to ten niby nowy komputer Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Tak na żywca: Smaży się chipset i 5V zbyt małe. Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Czyli co radzisz ? zasilacz to szajs jakiś xilence, na nowy kasy nie mam... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) Masz problem z radiatorem na chipsecie ale tu potrzebne są Marki. Zrób dokładne zdjęcie miejsca z chipsetem. Edytowane 11 Lutego 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Tak to wygląda czego "marke" chcesz ? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 czego "marke" chcesz ? Napisałem "MARKI" znaczy MarekB, marekW -> kolejność alfabetyczna . A prosiłem o obrazek DOKŁADNY chipsetu (to co ma napis ASUS i dwie rurki w lewo i jedną w prawo). Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Kurde ciężko tam zdjecia zrobić, zrobilem telefonem bo aparatem to jeszcze gorzej, obiektyw nie wchodzi... Tylko błagam nie mow ze trzeba tą wieżę rozbierać bo nie umiem tego robić ;] zdjęcia dałem na server, rozdzielczosci nie zmienialem...: http://wyslijto.pl/plik/59k46onln0 Odnośnik do komentarza
Dekakura Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 tak dla zasady idź na dwór weź coś co mocno dmucha i go wyczyść z kurzu, bo jeszcze trochę a z kurzu lepiankę da się zrobić Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Gdzie ty masz kurz ? odkurzalem go w srode jak kupilem... Odnośnik do komentarza
Dekakura Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Sory, trochę przesadziłem, ale jeśli chodzi o wnętrze mojego kompa to mam przywarę pedantyzmu(tylko to:)) Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Co do chłodzenia mostka - widać na nim takie "dziurki". Do płyt głównych z takim chłodzeniem ASUS dokładał wentylatory które można tam zamontować. Może wraz z komputerem było pudełko od płyty głównej? Może tam jest ten wentylator? A jeżeli nie to może sprzedawca go ma? A jeżeli nie to można zawsze kupić wentyl 40x40 i wkręcić go tam takimi małymi śrubkami (przynajmniej mam nadzieję). Co do BSOD-ów - najważniejsza rzecz https://www.fixitpc.pl/forum-8/announcement-4-zakladanie-tematu-pomocne-raporty-i-informacje/ pkt nr 5 Dobrze też by było porozmawiać ze sprzedawcą kompa czy jemu takie nr robił - o ile jest wiarygodny. Należy pamiętać że wcześniej BSOD-ow mogło nie być i dopiero sprzedaż komputera je spowodowała. Brzmi to dziwnie ale chodzi mi np o uszkodzenia dysku twardego spowodowane złym zabezpieczeniem w transporcie. Dlatego MHDD obu dysków, MemTest całonocny, test procesora OCCT przez godzinę albo nawet trzy. Przedmuchać kompa też można ale nie liczyłbym że to kurz powoduje BSOD-y. Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 MatiK nie ma tam wentylatorka, ani w pudelku ani kolega nie ma, natomiast jest odmontowane to : http://www.ixbt.com/...ool-mempipe.jpg zamontować to z powrotem ?? testy OCCT robilem ale 23 zdjecia sa na innym forum, bo 23 zdjecia wrzucac znowu... http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10527735#10527735 Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Koledzy z elektrody również zwrócili uwagę na napięcie +5V które zasila defakto elektronikę..co do zasilacza policz mniej więcej http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp zapotrzebowanie na moc to ci się dobierze jakieś taniego Areocoola (do 100zł np. ) Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 @kerpal Odpal pudło bez blachy bocznej. Uruchom hwinfo - sensors i obserwuj temp MCP. Tam masz min, max i aktualna. Dotknij paluchem do radiatora chipsetu i oceń organoleptycznie czy temp radiatora odpowiada temp z hwinfo. Drugi test - spróbuj delikatnie zwiększać docisk radiatora palcem ale tak aby nacisk był równomierny na całą powierzchnię i obserwuj czy temp MCP spada. Jeżeli tak lub subiektywna ocena temp paluchem znacznie różni się to może być błąd czujnika lub raczej kiepski kontakt spowodowany np poruszeniem przy montażu grafiki. Obejrzyj dokładnie czy te cztery kołeczki na radiatorze nie są uszkodzone lub mają różne stany. Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 +/- 400W mi wyszło... tyle co miałem na starym 6 letnim kompie, możliwe to ? Wiesław, pokaż mi na screenie, narysuj w paincie w którym miejscu dokładnie, bardzo cię prosze ;] btw komputer chodzi cały dzien od wczoraj od 12 bez wyłączania i nie było nic niepokojącego ... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi