joszihere Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Witajcie, Mam do was wielką prośbę. Mianowicie: Z miesiąc, dwa miesiące temu kupiłem nową kartę graficzną. MSI GeForce GTS 450 1GB DDR3. Wszystko pięknie, wsadzona. Uruchamiam komputer, biorę sterowniki z płyty - MSI Live Update coś takiego, przez to zainstalowałem te moje sterowniki. Są jednak one stare - wersja 267.60. No to ściągam nowe sterowniki z strony nvidia.com. Uruchamiam, sprawdza zgodność systemu przez sekundę i od razu wyskakuje mi, że sterowniki NIEZAINSTALOWANE. (Tutaj screen: http://iv.pl/images/39162774537508112504.jpg ) W takim razie, olałem to. Dopiero teraz mi się przypomniało i fajnie by było jak by się to ogarnęło, bo na pewno jest to sprawa że jest mniejsza wydajność w grach, w końcu ten co mam sterownik jest stary i by się przydał jakiś nowy, a go zainstalować nie można. Co powinienem zrobić? Jakieś sugestie? Pozdrawiam, joszihere. Odnośnik do komentarza
Dekakura Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 podstawowe pytanie: Odinstalowałeś stare sterowniki? Odnośnik do komentarza
Mikouaj Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 1. Ściągnij Driver Cleaner. 2. Odinstaluj stare sterowniki przez Menadżer zadań - prawoklik na kartę graficzną i odinstaluj. 3. Uruchom system w trybie awaryjnym i wywal w programie wyżej wymienionym wszystko od NVIDIA. 4. Włącz system normalnie i zainstaluj nowe sterowniki. Odnośnik do komentarza
joszihere Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Dzięki za szybką odpowiedź Problem jest w tym, że mam je w 'Usuń i Dodaj programy' te sterowniki NVIDIA ale ich nie można odinstalować. Nic się nie dzieje. Być może odinstaler jest zepsuty lub cos? Ale postąpie tak jak mówisz, Mikouaj. Spróbuje jutro, gdyż dziś mam zawalony dzień. Odnośnik do komentarza
peter2012 Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Spróbuj w instalatorze nVidia zaznaczyć "Czysta instalacja" - może zadziała. Odnośnik do komentarza
joszihere Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Problem jest w tym, że jak ja już włączam instaler to od razu wyskakuje ze 'niezainstalowane' i booya nic nie da się zrobić. Odnośnik do komentarza
Adriano2747 Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 spróbuj odinstalować w trybie awaryjnym. Odnośnik do komentarza
joszihere Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 No i teraz jest dopiero fajnie. Odinstalowałem przez menadżer zadań 'GeForce GTS 450', wbiłem w tryb awaryjny, wziąłem ten Driver Cleaner, zaznaczyłem 'NVIDIA', usunąłem, restart na normalny system i jest ciągle to samo, dodatkowo teraz nie mam sterownika i nic nie mogę robić praktycznie. Jakieś propozycje? ._. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Weź no rozpakuj drivery Nvidii (np. 7-zipem). Potem manualnie w menadżerze urządzeń prawo klik na karta graficzna czy nieznane urządzenie bo powinno być na żółto jako nie zainstalowane potem instalacja ręczna sterownika potem z dysku i podaj katalog z rozpakowanymi sterownikami. Odnośnik do komentarza
joszihere Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Tak wcześniej zrobiłem - ciągle brakowało plików i na końcu napisało że odmowa dostępu i się nie zainstalowało. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Jeśli masz antywirusa, zaporę, cokolwiek z softu ochronnego. Odinstaluj. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Więc tak Poproszę raport z a)HWINFO i zdjęcie/odczyt z tabliczki zasilacza... b)Logi OTL czy nie ma infekcji w systemie..tu prośba do modów jeśli czytają o sprawdzenie.. c)Screeny z GPU-Z http://www.techpowerup.com/gpuz/ Odnośnik do komentarza
joszihere Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 HWInfo: http://wklej.org/id/686604/ GPU-Z: http://iv.pl/images/01412566443146910958.gif Zasilacz Ci mogę podać, bo pamiętam. Tracer HellFire 230V. Tak, wiem - gówno nie zasilacz, ale w tym miesiącu wymieniam na Aerocool'a. OTL podam później. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) Chodzi mi o nalepkę na zasilaczu ile prądu dają poszczególne linie..i ile ma mocy?? 300W?? 400W?? to ważne!! bo ta karta bierze do 100W mocy i się zaraz okaże że masz za słabą zasiłkę do tego potwora. @Edyta Czy ta karta przypadkiem nie ma złącz na dodatkowe zasilanie?? Jeśli tak to czy są one podpięte pod zasilacz. Edytowane 11 Lutego 2012 przez piotreek Odnośnik do komentarza
joszihere Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 No mówię przeciez - 230W. Tak, ma dodatkowe zasilanie. Czy są podpięte pod zasilacz... Tak, musiałem kupić przejściówkę bo do karty nie była dołączona. Dodatkowe zasilanie jest podpięte pod dwa te złączenia (nie wiem jak to się mówi) które prowadzą do zasilacza. Zasilacz to Tracer 4life Hellfire 400 AC - 230W. //edit Dodatkowo, przed chwilą grałem w BF:BC2, mam 15-25 fps, w spokojnych chwilach 30-35FPS. Przecież to mało, tyle to ja miałem na moim starym GeForce 8500GT. ;o Czy to jest wina zasilacza, który daje za mało mocy? Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) Chyba 230V i 400W http://www.arest.pl/...2cm/wlasciwosci Jak to jest to w linku to ma na lini +12 15A czyli 180W na 106W kartę i prawie 95W procek..a reszta..zasilacz jest do wymiany bo jest za słaby. Jak na nowym zasiłaczu nie będzie działać to karta jest do reklamacji..albo masz jakiegoś wirusa ale stawiam na to 1. @Edyta http://benchit.pl/ka...rce/8500/GT/256 brała 40W Tylko przy kupnie zasilacza sprawdź prawdziwą moc na liniach +12V a nie to co jest na nalepce..wielkimi literami. Czyli mnożysz 12V*Ile amperów daje prądu na linii +12V i ci wychodzi moc zasilacza rzeczywista. Np. ten ma linię 12V po 18A czyli 216W a ma je dwie!! . Przy czym maks daje 300W na liniach +12V co jest zaznaczone ale jak dla ciebie wystarczy do twojego zestawu. http://www.arest.pl/...-80P-400-W-PFC/ Edytowane 11 Lutego 2012 przez piotreek Odnośnik do komentarza
joszihere Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Czyli mało FPS w grach jest spowodowane nie przez sterowniki, tylko przez zasilacz, który daje za mało mocy? Bo zasilacz, który chcę kupić to Aerocool VP-450, podobno najlepszy w cenie 90-120złoty. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Na której karcie?? Jak już to karta będzie nie stabilna..Ten zasilacz powinien styknąć. @Eydta będzie dobry http://www.aerocool.com.tw/index.php/products/power-supply/54-powersupplymenuvp/167-vp-450 Ma kombinowane maks 312W na liniach +12V sumarycznie. Więc wystarczy. Odnośnik do komentarza
joszihere Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Na karcie tej co mam teraz, GTS 450. W BF:BC2 na roździelczości 1280x1024 mam na średnich 15-25 FPS, w spokojnych momentach 25-40FPS. W Skyrim, na tej samej roździelczości i na średnich mam 30 FPS. Chyba coś za... mało? ;o Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 To jednak udało się zainstalować sterowniki. Wiesz jak ci powiem tak ja bym na tym zasilaczu nie grał!!! jak obciążysz kartę to możesz spalić ten zasilacz wraz z kartą i całym sprzętem. Wtedy będzie płacz i zgrzytanie zębów...co do ilości FPS-ów nie wiem popatrz w google na jakieś benchmarki tej karty. Odnośnik do komentarza
joszihere Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Nie, nie udało się zainstalować sterowników - niestety. Zrobiłem przywracanie systemu na dzień wcześniej i znowu mogę grać, jednak teraz nie mam panelu NVIDIA, nic praktycznie nie mam, ale mogę grać, nie wiem jakim cudem.. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Po pierwsze wymień zasilacz. Po drugie logi OTL i GMER (masz w dziale pomocy doraźnej przyklejony temat co i jak). Jeśli oba punkty wykonasz i dalej będzie cos nie tak to karta jest uszkodzona i jest do reklamacji. Odnośnik do komentarza
joszihere Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Rozwiązałem ten problem przed chwilą. Jak? Uruchomiłem tryb awaryjny, usunąłem kartę graficzną z menadżera zadań, następnie uruchomiłem Driver Cleaner. Uruchomiłem zatem instalkę od sterowników Nvidii. Było to samo. Wszedłem w Program Files na dysku C, usunąłem cały folder Nvidia Corporation. Znowu spróbowałem zainstalować i mi się udało. Teraz mam najnowsze sterowniki od Nividii. Booooooya! Temat można zamknąć Dzięki wszystkim za pomoc! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi