tomcio123 Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Witam,niedawno wymieniłem monitor miałem stary i teraz też na stary wymieniłem: Samsung Sync Master 793MB jaka powinna być częstotliwość odświeżania ekranu bo domyślnie mam zrobione na 60 Hz. Odnośnik do komentarza
ILP Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 google wypluwa, że przy 1280x1024 = 65 Hz. Ale jak moje oczki pamiętają tamtą epokę, CRT poniżej 85 Hz to zabójstwo dla oczu. Przy niższej rozdziałce, zapewne więcej. Aczkolwiek w manualu jest pocieszająca tabelka w której napisano 85 Hz dla 1280x1024 http://www.manualowl.com/m/Samsung/793MB/Manual/144213 Odnośnik do komentarza
tomcio123 Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Ja mam rozdzielczość 1024 x 768 Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 85HZ to była optymalna do pracy na tym monitorze. Swoją drogą nie lepiej kupić jakiegoś LCD?? Odnośnik do komentarza
tomcio123 Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Niedługo kupuje laptopa, to jeszcze się pomęczę z tym monitorem, co do laptopa co prawda jeszcze go nie mam ale np. asus mają ustawione dobrze odświeżanie czy też będę musiał się pytać? to się jeszcze zapytam o monitor rodziców LG Flatron L 192 WS 1024x768 jaka ma być częstotliwość odświeżania? Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Przy LCD nie ma efektu migotania. Odświeżanie jest dla nich nie istotne (to zupełnie inna technologia niż CRT). Generalnie ustawione jest wtedy na sztywno 60Hz i nie ma potrzeby tego zmieniać. Ad.2) Dla każdego CRT powinno być 85Hz lub wyżej jeśli monitor pozwoli. Ewentualnie 75Hz ale to absolutne minimum. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 (edytowane) Ja mam rozdzielczość 1024 x 768 Częstotliwość odświeżania dla monitora CRT jest ściśle związana z aktualną rozdzielczością i jego parametrami technicznymi (tzw. pasmo przenoszenia). Jeżeli to XP -> PPM na pulpicie -> Właściwości -> Zaawansowane -> Monitor -> LPM na Lista rozwijalna i wybierasz najwyższą wartość + OK. Zwróć uwagę czy jest zaptaszkowane "Ukryj tryby, których monitor nie jest w stanie ............". Zasada jest taka: im wyższa rozdzielczość tym niższa częstotliwość odświeżania. Jeżeli przekroczysz wartość dopuszczalną dla danego Modelu monitora to zobaczysz ciemność. W takiej sytuacji odczekaj 10 - 15 sekund a monitor powinien przywrócić wartość pierwotną. Edytowane 8 Lutego 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
tomcio123 Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Dzięki za dobre rady. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi