deFco247 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Witam, Od czasu do czasu zerkając na listę obecnych na forum widzę moderatora/administratora używającego chatu (Using chat). Wchodząc w link prowadzący do niego, czyli klikając w lokalizację użytkownika dostaję info o braku uprawnień. Dodatkowo sobie przypominam, że przez pewien czas link ten też znajdował się w górnym menu forum. Hmm... czyżby to jakieś tajne testy? A jeśli tak, to czy chat będzie udostępniony szerszej grupie użytkowników? Odnośnik do komentarza
Plati Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Może i testy... trzeba poczekać Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Chat jest komercyjnym modułem. Z IPB wchodzi darmowa próbka na 5 osób. I ta próbka została uaktywniona przez technika do komunikacji moderacjaadministracja, w zakresie ograniczonym, bo nasza liczba jest większa niż liczba próbki. Przydaje się do rozważań bez nabijania postów jak postępować w sprawie A czy B. Wątpliwe, by czat został przerobiony na publiczny (aka: kupuję unlimited). Mam liczne powody by tego nie robić, w pierwszej kolejności = utrzymanie porządku i uniknięcie ruchów tektonicznych "od spodu" + odkierowanie próśb o pomoc do właściwej sfery. Z podobnych powodów nie ma tu Shoutboxa. Odnośnik do komentarza
deFco247 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 No to sprawa wyjaśniona. Mam liczne powody by tego nie robić, w pierwszej kolejności = utrzymanie porządku i uniknięcie ruchów tektonicznych "od spodu" + odkierowanie próśb o pomoc do właściwej sfery. Z podobnych powodów nie ma tu Shoutboxa. No nie wiem czy to jest aż tak straszne. To jest chat udostępniany na osobnej podstronie, więc w razie czego można tam skrobnąć krótki regulamin bądź wstawić odnośnik do sekcji głównego regulaminu dotyczącej tego jednego miejsca.Wszelakiego typu treści niepożądane też można szybciej usuwać niż ma to miejsce w przypadku forum z postami (takie mam przynajmniej wrażenie). No ale to już zależy od punktu widzenia. Dla jednych jest to główne miejsce prowadzenia konwersacji z innymi użytkownikami, a dla innych zwyczajny spambox, którego by nawet nie chcieli oglądać. To czy czat byłby przydatny zależałoby raczej od mentalności userów. Ze swoich obserwacji zauważyłem, że w chatach/SB częściej się udzielają młodsze osoby, by prowadzić różne gadki-szmatki. Odnośnik do komentarza
hubert Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 W sumie to wydaje mi się, że chat to rzecz zbędna. Problemów na pewno nikt na nim rozwiązywać nie będzie, a przecież taka jest idea FixItPc. Shoutboxy również najczęściej traktowane są jako pudełka do spamu. Jak na mój gust to na razie nic na "FiP" nie trzeba dodawać. Tutaj chodzi o zawartość merytoryczną a nie o robienie "onetu". Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi