kerpal Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Witam, w srode bedę miał nowy sprzęt, ale planuję ze starego komputera wyciągnąć dysk i włożyć do nowego (tak zeby miec dwa dyski), na tym dysku miałem dwie partycje , C i D, jesli teraz podlacze dysk do nowego kompa to jak to teraz bedzie wygladalo ? 1 > nowy dysk w nowym kompie 2 > C i D ze starego dysku czyli razem bede mial 3 partycje? Odnośnik do komentarza
peter2012 Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Zależy jak podzielisz nowy dysk. Jeśli na jedną partycję to będziesz miał 3 (dodawania Cię w szkole nie uczyli? ) a jeśli na 2 to będziesz miał 4, oczywiście. A Windows będzie reinstalowany czy jak, jest na tym starym dysku? " Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Nie, na tym nowym dysku zainstaluje 7, pozniej dopiero podlacze ten stary... Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 czyli razem bede mial 3 partycje? O ile stworzysz na nowym dysku jedną partycję to tak - będziesz mieć 3 partycje Z takich porad ogólnych - pamiętaj że część aplikacji i gier nie będzie działać ze starego dysku po zainstalowaniu w nowym kompie, Windowsa starego też dobrze będzie usunąć. Nowy dysk raczej będzie szybszy więc na nim trzymaj aplikacje i gry a na starym możesz trzymać filmy, mp3 i dokumenty. Oczywiście dawne partycje C i D będą mieć inne litery. Pamiętaj też że jeżeli dysk dodasz po zainstalowaniu Windy to napęd DVD będzie mieć literkę D a partycje starego dysku E i F więc dobrze będzie to poprawić. Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Wiem wiem że nie będzie nic działało ze starego kompa ;] po prostu zainstaluje na tym nowym windowsa itp a na tym starym bede trzymal dokumenty, muzyke itp, bede go traktowal jak pendrive... A dla Win7 polecacie zrobić dwie partycje czy jedną ?? (nie licząc tych ze starego dysku) Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Oczywiście, że najlepiej mieć 2. Jakby Windows miał się uszkodzić i chciałbyś odzyskać dane, to prościej jest z tej 2 partycji. Wczoraj sam przeniosłem wszystkie ważne pliki na inną partycję niż systemowa Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 No tak, ale będę miał 2 partycje ze starego dysku... I jak juz podlacze i zainstaluje WIN7, to ze starego dysku, pliki systemowe moge usunac normalnie przez DELETE rozumiem ? ;] Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Dlaczego nie podajesz chociażby danych nt. obu dysków (pojemność, typ itp) oraz wersji W7 do zainstalowania? Przecież te posty bez tych danych to fikcja. Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Stary dysk 250 gb ST3250820AS Seagate Nowy dysk 160 gb modelu nie znam bo to używany będzie ale 2 lata nowszy... Windows 7 Home Premium x64 Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Ponieważ to x64 to i wymagania większe. Ja bym tego "nowego" nie dzielił na partycje. Po instalacji systemu, programów i aktualizacjach zniknie 50% dysku. Ale system będzie funkcjonował lepiej z powodu większej wolnej przestrzeni - mniej defragmentacji. Obowiązkowo przed instalacją systemu PEŁNE formatowanie (NTFS) tego dysku. Instalujesz system bez starego dysku, aktualizacje, programy itp. Podpinasz stary dysk (restarty) - na nowym tworzysz dowolny katalog - kopiujesz ze starego pliki danych - w Menadżerze dysków usuwasz obie partycje na starym dysku i dalej stosownie do upodobań tworzysz np 2 równe partycje podstawowe i również wykonujesz pełne formatowanie każdej partycji. Po tych operacjach przenosisz skopiowane dane z "nowego" dysku na odpowiednie partycje starego dysku. Ja osobiście wogóle nie dzieliłbym również starego dysku bo niedługo może okazać się, że potrzebujesz trochę więcej miejsca na danej partycji (to są małe dyski). A generalnie z powodu tego, że oba dyski są używane to przed tym wszystkim zrobiłbym test obu MHDD. Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Kurde ale pomieszałeś ;] A instalować Win7 pod fat czy ntfs ?? (nawet nie wiem czy w win7 mozna sobie wybierac to...) Ogolnie to sie boje tego Win7, obecnie siedzę 6 rok na xp bez formata i bez antywirusa, i wszystko działa jak nowe... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 (edytowane) Przecież napisałem - NTFS. Co tu jest namieszane? Masz alternatywy - wybieraj lub czytaj uważnie. Napisałem tak dlatego, że to używane dyski i nie wiadomo w jakim stanie. W trakcie eksploatacji mogą wystąpić bady a te łatwiej naprawić na dysku (partycji), która ma stosunkowo dużo luzu. Jeżeli nadal masz działający system XP to podepnij "nowy" dysk i go sformatuj spod XP (pełne formatowanie NTFS). Jednak powtarzam - zrób test MHDD. BTW A pozostały sprzęt kompatybilny z W7 i da radę? Poszukaj jest soft MS do sprawdzania zgodności sprzętowej z W7. EDYTA Teraz wróciłem do #1 postu i rozumiem, że to nowy sprzęt. Edytowane 7 Lutego 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Ogolnie to sie boje tego Win7, obecnie siedzę 6 rok na xp bez formata i bez antywirusa, i wszystko działa jak nowe... :lol: no pewa i powiedz jeszcze, że bez interwencji Picasso. Mój Boże jaki skromny i prawdomówny człowiek Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 nie, tak nie napisalem... ale ze bez antywirusa to Ona wie najlepiej i bez formata ;] Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Sprzęt nie jest nowy, reszta kompa w miarę dobra i w7 na pewno uciągnie Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi