Kuba989 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Witam, Dzisiaj pojawiły mi się problemy z systemem (Win7). Podczas przeglądania folderów wywala komunikat "Eksplorator Windows przestał działać" i wyłączają się wszystkie okna. Również bardzo mocno zwalnia w trakcie tego błędu komputer i kursor przesuwa się jak w stopklatce. Poza tym przestał działać Chrome, który był moją domyślną przeglądarką. Aktualnie mam NISa 2012, zrobiłem full scan i wykryło mi prócz 3 cookies jeden plik (rar), który był zarażony Trojan.ADH.2. Wcześniej przeskanowałem Malwarebytes Anti-Malware (z aktualną bazą) i nie wykryło nic. Wklejam log z SecurityCheck i dołączam logi z OTL. Results of screen317's Security Check version 0.99.30 Windows 7 x64 (UAC is enabled) Internet Explorer 9 `````````````````````````````` Antivirus/Firewall Check: Norton Internet Security WMI entry may not exist for antivirus; attempting automatic update. ``````````````````````````````` Anti-malware/Other Utilities Check: TuneUp Utilities 2012 TuneUp Utilities Language Pack (en-US) Adobe Flash Player 10.0.32.18 Flash Player out of Date! Adobe Reader X (10.1.1) Mozilla Firefox (9.0.1) ```````````````````````````````` Process Check: objlist.exe by Laurent Norton ccSvcHst.exe Malwarebytes' Anti-Malware mbamservice.exe ``````````End of Log```````````` OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 W raportach nie widać oznak infekcji, temat przemieszcza się do działu Windows 7. Ruszałeś ComboFixa i nie ma o tym ani słowa, to nie jest aplikacja domowego użytku i nigdy się jej nie uruchamia bez uprzedniego zdiagnozowania systemu nieinwazyjnym sposobem. Pozbądź się HijackThis, kompletny brak zgodności z systemem 64-bit. Dzisiaj pojawiły mi się problemy z systemem (Win7). Podczas przeglądania folderów wywala komunikat "Eksplorator Windows przestał działać" i wyłączają się wszystkie okna. Również bardzo mocno zwalnia w trakcie tego błędu komputer i kursor przesuwa się jak w stopklatce. Windows 7 x64 na Asusie = znany problem z rozszerzeniem ASUS WebStorage. Wielokrotnie przerabiane na forum np.: KLIK. Odinstaluj tę aplikację i zresetuj system. Poza tym przestał działać Chrome, który był moją domyślną przeglądarką. Objaśnij na czym to polega. PS. Instalacja wątpliwej wtyczki vShare zaśmieciła konfigurację Firefox. Wyczyść to sobie (instrukcje w spoilerze). 1. Odinstaluj vShare w rozszerzeniach Firefox oraz ogólnie w Panelu sterowania. 2. Firefox musi być zamknięty. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL FF - prefs.js..browser.search.defaultengine: "Web Search" FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "Web Search" FF - prefs.js..browser.search.order.1: "Web Search" FF - prefs.js..browser.search.selectedEngine: "Web Search" FF - prefs.js..keyword.URL: "http://startsear.ch/?aff=2&src=sp&cf=d91c610a-3392-11e1-8cb3-742f6843c546&q=" [2012-01-18 21:59:47 | 000,000,792 | ---- | M] () -- C:\Users\Kuba\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\scwhlyfy.default\searchplugins\startsear.xml Klik w Wykonaj skrypt. 3. Odinstaluj ComboFix w prawidłowy sposób. Pobierz go ponownie na Pulpit, klawisz z flagą Windows + R i w Uruchom wklej: C:\Users\Kuba\Desktop\ComboFix.exe /uninstall Po tym użyj Sprzątanie w OTL. . Odnośnik do komentarza
Kuba989 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Chrome po prostu nie chciał się uruchomić, klikałem (łącznie z uprawnieniami Administratora) i nic się nie działo, w menadżerze zadań również nie wyświetlał się żaden proces. Ale po zrobieniu wszystkiego co opisałaś, ściągnąłem i zainstalowałem jeszcze raz Chrome'a i działa (a w synchronizacji przywróciłem wszystkie zakładki). Wielkie dzięki za pomoc, wszystko wydaje się być teraz w porządku, aż dziw bierze człowieka, że producent dodaje coś takiego w fabrycznych programach. Pozdrawiam i dziękuję jeszcze raz. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi