MrBartosz Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Witam, mam poważny problem z PC. Dostała się do niego natrętna infekcja, która w żaden sposób nie chce zostać usunięta... Wirus RAMNIT/NIMNUL zaraża mi pliki *.exe, niektóre programy typu "Gadu Gadu, Skype, uTorrent, foobar2000" nie otwierają się. + w menadżerze procesów widnieje wiele zasosobżernych procesów "IEXPLORE.EXE". Za radą pewnego użytkownika innego forum używałem Kaspersky Remove Tool, Dr.Web, wykonywałem skrypty w OTLu oraz używałem nawet Kaspersky Rescue Disk, który o dziwo nic nie zdziałał (Tu może wina starej wersji, w najbliższym czasie przeskanuje nową). Piszę o pomoc do was ponieważ nie mam pojęcia co powinienem teraz zrobić. Pozdrawiam, Bartek. 3. Jeżeli gdzieś już prowadzono pomoc na innym forum, obowiązkowo proszę podać link do tematu. :Proszę bardzo: http://forum.idg.pl/...je-t211477.html Log z OTL: http://justpaste.it/pem Extras z OTL: http://justpaste.it/pen Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zabrakło obowiązkowego raportu z GMER. Przed jego wykonaniem muszą być zdjęte sterowniki emulacji napędów wirtualnych: DRV - [2012-01-29 20:04:10 | 000,691,696 | ---- | M] () [Kernel | Boot | Running] -- C:\WINDOWS\System32\Drivers\sptd.sys -- (sptd)DRV - [2012-01-28 19:16:50 | 000,218,688 | ---- | M] (DT Soft Ltd) [Kernel | System | Running] -- C:\WINDOWS\system32\drivers\dtsoftbus01.sys -- (dtsoftbus01) Pytaniem podstawowym jest: jaka jest aktualna sytuacja, czy są znajdowane zainfekowane pliki? Wpis w raporcie z OTL jest "not found", toteż pytam o diagnozę skanera, gdyż niemożność korekty tego wpisu może mieć całkiem inną przyczyną: O20 - HKLM Winlogon: UserInit - (C:\Program Files\vsojqaet\eygvbdnk.exe) -C:\Program Files\vsojqaet\eygvbdnk.exe File not found Od Ramnit jest też conajmniej jeden plik z doklejonym do oryginału suffixem *mgr: [2012-01-29 14:42:26 | 000,152,270 | ---- | C] (PhxTHfAC92HsZob) -- C:\WINDOWS\Explorermgr.exe Widać też inne wady (ale to nie ma znaczenia przy infekcji w wykonywalnych): wątpliwej reputacji program SpyHunter (do deinstalacji) + obiekty adware QuickStoresToolbar (wynik instalacji Unlocker). Za radą pewnego użytkownika innego forum używałem Kaspersky Remove Tool, Dr.Web, wykonywałem skrypty w OTLu oraz używałem nawet Kaspersky Rescue Disk (...). Piszę o pomoc do was ponieważ nie mam pojęcia co powinienem teraz zrobić. To jest ten typ infekcji, przy którym bez zastanowienia robić format, gdy nie działają żadne metody leczenia, w tym skaner w środowisku izolowanym. Mówię to jako osoba, która ostatnie co poleca to format. Wykonanie formatu jest obwarowane zastrzeżeniami: - Muszą zostać sformatowane wszystkie dyski, na których są pliki wykonywalne i HTML, nie tylko partycja z Windows. Spis dysków: Drive C: | 19,53 Gb Total Space | 12,14 Gb Free Space | 62,16% Space Free | Partition Type: NTFSDrive D: | 74,53 Gb Total Space | 10,19 Gb Free Space | 13,68% Space Free | Partition Type: NTFSDrive E: | 54,99 Gb Total Space | 7,08 Gb Free Space | 12,87% Space Free | Partition Type: NTFS - Z żadnego dysku nie wolno zrobić kopii zapasowej uwzględniającej ten typ plików, po formacie infekcja zostanie odtworzona z kopii zapasowej i wrócisz do punktu wyjścia. Kaspersky Rescue Disk, który o dziwo nic nie zdziałał (Tu może wina starej wersji, w najbliższym czasie przeskanuje nową). To jakąż to wersją się posługujesz? Treść sugeruje stary Kaspersky Rescue Disk 2008, w logu widać katalog Kaspersky Rescue Disk 10. A tu masz na forum spis płyt: KLIK. A tu oto pokazowany temat: KLIK. Rozważania o formacie na miejscu. PS. GrantPerms, Unlocker i podobne można sobie darować przy tej infekcji. . Odnośnik do komentarza
MrBartosz Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Pytaniem podstawowym jest: jaka jest aktualna sytuacja, czy są znajdowane zainfekowane pliki? Wpis w raporcie z OTL jest "not found", toteż pytam o diagnozę skanera, gdyż niemożność korekty tego wpisu może mieć całkiem inną przyczyną: O20 - HKLM Winlogon: UserInit - (C:\Program Files\vsojqaet\eygvbdnk.exe) -C:\Program Files\vsojqaet\eygvbdnk.exe File not found Bootowalna płyta z DrWeb Live CD z aktualną bazą wirusów znalazła mi 580 drobnych i większych infekcji, w tym usunęła to paskudztwo... Kilka godzin spokoju i nasz przyjaciel powrócił. A co do "not found" to zawsze tak było, pliczek był ukryty w tym folderze i nie dało się go zobaczyć. - Muszą zostać sformatowane wszystkie dyski, na których są pliki wykonywalne i HTML, nie tylko partycja z Windows. Spis dysków: Drive C: | 19,53 Gb Total Space | 12,14 Gb Free Space | 62,16% Space Free | Partition Type: NTFS Drive D: | 74,53 Gb Total Space | 10,19 Gb Free Space | 13,68% Space Free | Partition Type: NTFS Drive E: | 54,99 Gb Total Space | 7,08 Gb Free Space | 12,87% Space Free | Partition Type: NTFS - Z żadnego dysku nie wolno zrobić kopii zapasowej uwzględniającej ten typ plików, po formacie infekcja zostanie odtworzona z kopii zapasowej i wrócisz do punktu wyjścia. Planuje przerzucić pliki wideo oraz muzyki na partycję D(jest ona całym dyskiem fizycznym podczepionym jako drugi). A dysk mający partycję C(systemową) oraz E(pliki wykonywalne oraz html) w pełni sformatować. To jakąż to wersją się posługujesz? Treść sugeruje stary Kaspersky Rescue Disk 2008, w logu widać katalog Kaspersky Rescue Disk 10. A tu masz na forum spis płyt: KLIK. Skanowałem KRD 10, i dziwne bo nie znalazł mi tej infekcji. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Planuje przerzucić pliki wideo oraz muzyki na partycję D(jest ona całym dyskiem fizycznym podczepionym jako drugi). A dysk mający partycję C(systemową) oraz E(pliki wykonywalne oraz html) w pełni sformatować. Przeszłabym do dzieła. Nie ma sensu męczyć się i skanować w sytuacji, gdy już tyle podejść było, jest to infekcja skali usprawiedliwiającej format i szczerze mówiąc nigdy tak naprawdę nie wiadomo czy system odzyskał 100% sprawności po dezynfekcji. . Odnośnik do komentarza
MrBartosz Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 (edytowane) Jak mówiłaś tak uczyniłem, format zrobiony. Na razie jest zbyt wcześnie by potwierdzić usunięcie infekcji, ale wygląda obiecująco. PC jest czysty i nie ma ani jednego programu wykraczającego poza podstawowe Windowsa. Edytowane 13 Lutego 2012 przez picasso 13.02.2012 - Upłynęło trochę czasu, brak dodatkowych komentarzy, temat uznaję za ukończony. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi