EsCuDo Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Witam, na liście procesów ma proces svchost.exe 13 razy. Posiadam Windows 7 x64 Professional. Avast! Free Edition 6.0. Czy to może być infekcja? Odnośnik do komentarza
browarek Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Ja mam 12x w/w proces i na 100% nie mam żadnej infekcji,także nie ma raczej powodów do obaw,ale poczekaj na wypowiedź specjalistów od infekcji. Odnośnik do komentarza
switch48 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Na HP Pavilion g6 przy Windows 7 HP x64 + SP1 też naliczyłem 12x wystąpień tego procesu. System jest czysty. Odnośnik do komentarza
giant66 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Nie ma się czym przejmować, pewnie jakaś usługa działa. Ja mam 11 Win7 Et 64 Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Opis svchost.exe wyjaśnia o co chodzi "Proces hosta dla usług systemu Windows". Jest zwielokrotniony, gdyż każde wystąpienie to proces inaczej uruchomiony, tzn. sterujący inną grupą usług. Podział na grupy jest sprecyzowany w kluczu: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Svchost Na systemie 64-bit jest dodatkowo klucz 32-bitowych wystąpień: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Svchost Co hostuje dany svchost.exe można sprawdzić na wiele sposobów: - W Menedżerze zadań z prawokliku na svchost.exe i opcja "Przejdź do usług", co otworzy kartę Usługi z podświetlonymi usługami. - W linii komend polecenie tasklist /svc - Za pomocą różnych zewnętrznych przeglądarek procesów, np.: Svchost Viewer czy Process Explorer. Liczba wystąpień procesu może być zmienna, zależnie od ilości startujących usług. Sami mówicie: 11, 12, 13 ... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi