Tivan Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Witam, chciałem się zapytać czy dało by radę zrobić OC na lapku emachines E730G, niżej parametry. Chodzi mi też o kartę graficzną przy której jest napisane, że udostępnione 731MB, a można mieć 1243MB. Jeśli chodzi o RAMY to w poniedziałek powinny mi dojść 4GB SAMSUNGA 1333HZ więc trochę szybciej będzie chodził Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Podkręcanie laptopów jest ogólnie rzecz biorąc trudne i często nie przynosi widocznych efektów. W przypadku tego laptopa procesor jest mocny i jego podkręcanie nic nie da a karta graficzna jest powiedzmy średnia http://www.notebookcheck.pl/ATI-Mobility-Radeon-HD-5470.45926.0.html gry pójdą na low nawet po podkręceniu. Ta "Całkowita dostępna pamięć graficzna" to RAM karty (VRAM) plus pożyczony ogólny RAM. Zmiana tego może być możliwa w BIOS-ie ale tutaj również zmiana nie da zbyt wiele. Odnośnik do komentarza
Tivan Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Jest mały problem, otóż przyszły mi te 4GB ram'u ale system pokazuje, że Zainstalowano pamięć RAM 6,00GB (dostępne 2,49 GB) czemu nie są dostępne te 6 GB ? Nie wiem czemu ale nie mogę dodać zdjęć więc cały album wkładam tu: http://imageshack.us/g/638/59172513.jpg/ Odnośnik do komentarza
SoundWave Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Odpowiedź masz na pierwszym zdjęciu pod czerwoną ramką, czyli 32-bitowy system operacyjny. Kość 2 GB możesz wyjąć i sprzedać lub zostawić na czarną godzinę w razie awarii. Odnośnik do komentarza
Tivan Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Sorrka ale ja się nie znam na tym i nie rozumiem twojego przekazu, tak samo się dzieje gdy włożyłem tylko te 4gb to pisze, że dostępne 2,49GB ;// Odnośnik do komentarza
SoundWave Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Najprościej pisząc chodzi o to, że 32-bitowe systemy operacyjne mają ograniczenie "obsługi" do 4GB RAMu a i tak nawet w pełni tych 4 nie wykorzystują. Ja w swoim laptopie mam Windows 7 32-bit oraz 4 GB RAMu a system wykorzystuje tylko 2,99 GB, czyli 1 GB jest w ogóle nie używany. To jest normalne, takie jest po prostu ograniczenie architektury 32-bitowych systemów operacyjnych, dlatego w twoim przypadku masz dwie opcje 1) instalujesz system 64-bitowy i on ci wykorzysta całe 6 GB RAMu, 2) zostawiasz tylko kość 4 GB a tą drugą 2 GB zostawiasz w szufladzie na czarną godzinę. Odnośnik do komentarza
Tivan Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 aha, to troche lipton, nie chciałem mieć win7 64 bit poniważ dużo programów na nim nie działa ; / Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Jakie programy Ci nie działają na Win7 x64? Mi działają bez problemu aplikacje x86 (32-bit). Odnośnik do komentarza
Tivan Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 No w tym problem, że większość aplikacji do modyfikacji urządzeń (telefonów) itd, wymaga x86 ale na lapka wgram sobie x64, a na zwykłym PC pozostawie sobie x86 i będzie śmigać; ) Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi