bpm Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Witam, płyta główna Gigabyte GA-M61PME-S2. Po włączeniu czarny ekran i słychać w kółko ciągły długi sygnał. Karta post pokazuje błąd C1 i wygląda to na błąd pamięci lub grafiki. Natomiast sama kość DDR2 wymieniana była jakieś 3 tygodnie temu z 1GB PC5300 na 1GB PC6400 - płyta obsługuje oba typy. Podmieniałem pamięć, grafikę, zasilacz, odpinałem podzespoły, kable, również tak, że została sama płyta z procesorem, resetowałem BIOS, podmieniałem bateryjkę, a sygnał jaki był taki jest ciągle. Została jeszcze podmiana płyty na inną. Pytanie jest zasadnicze takie. Bawić się jeszcze i sprawdzać cokolwiek, czy dać sobie spokój? Co sugerujecie jeszcze? Dzięki z góry. Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Może to oznaczać że jest przegrzany procesor, sprawdź czy jest dobrze podłączony wiatrak i czy jest dobre chłodzenie, może radiator ma słaby styk z procesorem. Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Sugeruje opisac problem. - czy pracowal normalnie do czasu awari - w jakich okolicznosciach sie to stalo , w czasie gry , ogladania filmu , wymiany sterownikow, wlaczenia po dluzszym nie uzywaniu ......itd - zostalo Ci sprawdzenie pinow i samego CPU - przypalenia, zasniedzenia, a przy okazji jak wyzej - chlodzenie - C1 to zdecydowanie RAM, ale.....moze byc wiele ale Odnośnik do komentarza
bpm Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Sugeruje opisac problem. - czy pracowal normalnie do czasu awari - w jakich okolicznosciach sie to stalo , w czasie gry , ogladania filmu , wymiany sterownikow, wlaczenia po dluzszym nie uzywaniu ......itd - zostalo Ci sprawdzenie pinow i samego CPU - przypalenia, zasniedzenia, a przy okazji jak wyzej - chlodzenie - C1 to zdecydowanie RAM, ale.....moze byc wiele ale A no właśnie, ale może być wiele. Co do CPU, zapomiałem dodać, że też sprawdziłem, wyjąłem, obejrzałem, obwąchałem, nic nie przypalone czy zaśniedziałe. Nałożyłem nową pastę i wyczyściłem wiatrak z radiatorem. Stało się to podobno tak: komp został wyłączony i się już nie włączył. Nikt też podobno nic nie grzebał. Jednak 100% pewności nie mogę mieć, że to prawda. Zostaje chyba jutro przełożenie wszystkiego na nową płytę i uruchomienie. Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Oraz lupa i kontrola organoleptyczna calej powierzchni. Moze przez przypadek cos wyluskasz. Odnośnik do komentarza
bpm Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 (edytowane) Jak patrzyłem na kondensatory to wszystkie wyglądają cało, ale faktycznie może przez lupę coś więcej się zobaczy. A tak przy okazji, zastanawiam się co odpowiedzieć klientowi, a raczej jego mamusi, skąd mu się to wzięło, jak jeszcze 3 tyg temu działało EDIT: Panowie dziwna sprawa. Podpiąłem wszystko do innej płyty - efekt: czarny ekran, zmieniłałem kości pamięci na te które mam (3 szt.) - efekt: za każdym razem wystartował bezproblemowo. Pytania jakie tym razem się pojawiły są następujące. 1. Możliwe to, żeby płyta za każdym razem uwalała pamięć? Ta zmieniona 3 tyg temu była nowiutka - prosto z opakowania, a zmieniona była tylko dlatego, że przy włożonej "starej" - czarny ekran, przy zmianie na "nową" - normalny start. Teraz jest to samo, tyle że płyta nie startuje już z żadną pamięcią tylko piszczy. 2. Jeżeli płyta uwaliła pamięć - dlaczego tak się stało? Wina zasilacza (CODEGEN - czarna lista)? 3. Natomiast sam BIOS na zmienionej płycie wydaje 3 sygnały, tzn 1- normalny taki jak przy uruchomieniu, 2 - bardzo króciutki, 3 - znów normalny. To wygląda jakoś tak: PI-PIK-PI, po czym normalnie się uruchamia, karta POST pokazuje AA - display configuration. Normalne to jest, te 3 sygnały podczas startu? Edytowane 16 Marca 2012 przez picasso 16.03.2012 - Temat zostaje zamknięty. Wygasła jego żywotność ustalona zasadami. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi