jfk74 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 witam, nie bardzo wiem gdzie umieścić ten post problem pojawił się po tym jak skanowałem partycję systemową i zostaly naprawione jakies błedy. dodatkowo uruchomiany był program czyszczący błedy w rejestrze, dokonywalem też zmian w uruchomianiu usług windows. nie wiem czy to ma związek ale teraz po uruchomieniu komputera (laptop asus N53SV) i starcie windows 7 pojawia sie blue screen (.....) BAD_SYSTEM_CONFIG_INFO (...) STOP: 0x00000074 (0x0000000000000002, 0xFFFFF880032309E0, 0x0000000000000002, 0xFFFFFFFFC000009A) i restart próbowałem uruchomic z opcją napraw komputer...pojawiła sie komentarz ze jeden z dyskow wymaga sprawdzenia spójności. sprawdzenie przebiegło pomyślnie a potem komentarz ze wystapił nieoczekiwany bląd i powrót do tego jak na wstępie nie da się uruchomić w trybie awaryjnym , wiersz poleceń itp. (wczytuje pliki po czym blue screen i znów restart) dodatkowo nie bootuje z żadnej płyty windows7 (płyta działa na innym kompie) zaktualizowałem bios przez easy flash nie pomogło. priorytet bootowania prawidlowo ustawiony dysk jest widoczny. można przeglądac pliki po podłączeniu przez usb do innego kompa próbowałem wstawic inny dysk i zainstalowac nowy system ale nie uruchamia płyty z windowsem7 ani vistą pokazując komentarz "reboot and select proper boot device" proszę o pomoc bo nie wiem nawet czy to jest prblem hardware'u (laptop jest na gwarancji) czy softu dziekuje pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 problem pojawił się po tym jak skanowałem partycję systemową i zostaly naprawione jakies błedy czym skanowales i po co? dodatkowo uruchomiany był program czyszczący błedy w rejestrze jaki program dodatkowo nie bootuje z żadnej płyty windows7 to jest bardzo dziwne w polaczeniu z ta informacja pokazując komentarz "reboot and select proper boot device" sam blad moze wskazywac na problem z RAM-em, ale pewnosci byc nie moze Podaj czym tam mieszales przed awaria. Wiecej szczegolow. Czy zatwierdzasz zmiany w BIOS-ie po wyborze botujacego nosnika? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Czy w biosie urządzenia są widoczne (dysk, ram, procesor)? Odnośnik do komentarza
jfk74 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Czy w biosie urządzenia są widoczne (dysk, ram, procesor)? w biosie wszystko widać. procesor, pamieć cały rozmiar tzn w zakładce "main" nie ma wyszczególnionych dysku i napedu. nie wiem czy powinny być jest tylko w sekcji boot boot option1- P2; Simply type BD E DS4E1S boot option 2- P0; ST9500420AS co odpowiada napędowi i dyskowi jak rozumiem dodatkowo dysk podłączony przez usb do innego kompa pokazuje trzy partycje (tak jak byl podzielony) i jeszcze partycje "zastrzeżone przez system": gdzie jest plik bootmgr i sh4ldr zmiany w biosie potwierdzałem oczywiście czym skanowales i po co? Programem auslogics boostspeed gdzie jest opcja skanuj w poszukiwaniu błedow (i był komentarz ze jakis błąd usunieto) jak i czyszczenie rejestru i inne Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 1. Przywróć w biosie ustawienia domyślne. To zapewne przestawi opcję napedu CD/DVD na pozycję drugą. 2. Odłacz zasilacz i baterię na kilka minut. 3. Podłacz zasilanie i ustaw w biosie bootowanie z CD 4. Spróbuj odpalić płytkę z Windowsem. 5. Czy próbowałeś live CD Linuxa? Sprawdź w biosie sekcję Advanced > Sata moze tryb pracy dysku został przestawiony z AHCI na IDE? Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 pokazując komentarz "reboot and select proper boot device" Wydaje mi się że to oznacza że samo ustawienie bootowania nie zawsze zadziała, niektóre komputery tak mają, trzeba po uruchomieniu wcisnąć klawisz funkcyjny np. F11 lub F12 w zależności od specyfikacji i wybrać z czego ma startować. I wydaje mi się że może trzeba dysk przeskanować chekdiskiem. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi