Bartosz123 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Witam. Piszę tutaj ponieważ mam problem z moim pendrivem.. Sytuacja jest taka sama jak w tym przypadku: https://www.fixitpc.pl/topic/6417-problem-z-pendrivem-zamiana-folderow-w-skroty/ I chciałbym się zapytać czy mam postępować krok w krok z opisanym tam wyjaśnieniem czy jakoś inaczej? Co należy wkleić, jak?... Bardzo proszę o pomoc, ponieważ na tym pendrivie znajduje się folder (Prace) w którym mam ważne dla mnie dokumenty i w sumie tylko on mnie interesuje żeby odzyskać... W załączniku zamieszczem Log z Usbfix. UsbFix.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Proszę dołączyć również obowiązkowe logi przedstawiające system: KLIK. Odnośnik do komentarza
Bartosz123 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 W załaczniku są logi OTL i Extras Niestety gdy włączam szukanie w GMER to komputer się resetuje... :/ Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Niestety gdy włączam szukanie w GMER to komputer się resetuje... :/ Niedokładnie przeczytałeś instrukcje, w opisie GMER przecież jest ostrzeżenienie. GMER wymaga, by uwolnić system od sterowników emulujących napędy, a tu proszę w Twoim systemie działa: DRV - [2011-10-31 10:36:10 | 000,443,448 | ---- | M] () [Kernel | Boot | Running] -- C:\Windows\System32\Drivers\sptd.sys -- (sptd) Ale to już daruję. Nie podejrzewam, by problem tkwił po stronie systemu. Wg OTL w systemie nie ma nic podejrzanego (będę z niego usuwać tylko szczątki rozszerzenia Babylon w Firefox), to urządzenie przenośne jest zainfekowane. Widzę na nim kilka typów infekcji, niektóre ukryte obiekty od lat musiały siedzieć na nim, tylko ich nie widziałeś ze względu na brak konfiguracji wszystkich opcji widoku. Mam jedną wątpliwość, jest taka oto seria ukrytych katalogów: [13/04/2010 - 09:44:32 | SHD ] I:\SLATKO[20/04/2010 - 15:40:46 | SHD ] I:\OSVETA[30/10/2010 - 10:50:40 | SHD ] I:\VALOVI[10/12/2010 - 12:25:50 | SHD ] I:\ivanica Te trzy pierwsze to na pewno od infekcji, ale "ivanica" mnie nieco zastanowiło. Planuję to do usuwania, ale jeśli to jakiś Twój folder, omiń ten wpis w skrypcie. Przechodząc do czyszczenia urządzenia: 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\Program Files\mozilla firefox\searchplugins\babylon.xml C:\Users\Bartek\AppData\Roaming\Babylon C:\Users\Bartek\AppData\Roaming\mozilla\Firefox\Profiles\jxrpnu1p.default\extensions\ffxtlbr@babylon.com I:\SLATKO I:\OSVETA I:\VALOVI I:\ivanica I:\WINDOWS.EXE I:\copy.exe I:\host.exe I:\folder.htt I:\desktop.ini I:\`.vbs I:\*.lnk attrib /d /s -s -h I:\* /C Rozpocznij usuwanie przyciskiem Wykonaj skrypt. Otrzymasz log z wynikami usuwania. 2. Do oceny: ów log z wynikami usuwania + nowy log z USBFix z opcji Listing. . Odnośnik do komentarza
Bartosz123 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Tak, tak wiem... przeczytałem później dopiero instrukcje GMER, ale mimo po późniejszym uzunięciu sptd, program podczas szukania zacina się.... Wykonałem wszystko tak jak w poleceniu, w załączniku jest log z UsbFix i z OTL (1). OK!! Już mam foldery na pendrive!!! Odzyskałem te co potrzebowałem.. Uf... Reszte formatuje bo nie potrzebuje już go.. Więc nic już nie musimy robić Zatem naprawdę BARDZO CI DZIĘKUJE:))) NAPRAWDE.... UsbFix1.txt 1.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 (edytowane) Zadanie wykonane, spożyj opcję Sprzątanie w OTL oraz skasuj z urządzenia ręcznie przez SHIFT+DEL te dwa pliki TMP (pierwszy wygląda na plik tymczasowy Worda, ten drugi kojarzy się z infekcją): [24/11/2011 - 22:27:32 | N | 25600] I:\~WRL0001.tmp[12/07/2011 - 16:37:40 | A | 8272] I:\trzE8BB.tmp Zabezpiecz urządzenie pod kątem wykonywania infekcji z plików autorun.inf, posiłkując się Panda USB Vaccine i opcją USB Vaccination. Ta procedura utworzy niekasowalny plik autorun.inf na urządzeniu. Niestety to nie zabezpieczy przed infekcją typu LNK. EDIT Reszte formatuje bo nie potrzebuje już go.. Więc nic już nie musimy robić Format urządzenia to tylko jego wypróżnianie. Urządzenie należy także zabezpieczyć i Panda USB Vaccine nadal aktualna, sformatuj urządzenie + zabezpiecz Pandą. . Edytowane 29 Lutego 2012 przez picasso 29.02.2012 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi