czaru5 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Witam na wstępie chciałbym napisać że na forum pc lab mi nie pomogli więc tu się zwracam o pomoc. Listę operacji można zobaczyć w tym temacie, ponieważ tego trochę było nie chcę od nowa pisać. http://forum.pclab.pl/topic/761787-Zawieszanie-si%C4%99-pulpitu/page__pid__10154346__st__0entry10154346 Miałem 2 tematy w tym UP jest link do 2. Bardzo proszę o pomoc i przejrzenie całej zawartości obydwu tematów. Z góry dziękuję za pomoc. W razie kontaktu moje gg: 2592483. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Proszę podać robione teraz bieżące logi z OTL (opcja "Rejestr - skan dodatkowy" ustawiona na "Użyj filtrowania", by pozyskać log Extras). . Odnośnik do komentarza
czaru5 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Log OTL: http://wklej.org/id/675442/ Extras: http://wklej.org/id/675443/ Proszę Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 W Dzienniku zdarzeń zwracają uwagę dwa błędy: Error - 2012-01-22 11:30:44 | Computer Name = U-DC8400471FF44 | Source = Service Control Manager | ID = 7022Description = Usługa Usługa Pomocnik IPv6 zawiesiła się podczas uruchamiania. Usługa Pomocnik IPv6 zawiesza się, co prawdopodobnie jest przyczyną wolnego wczytywania Pulpitu. Odinstaluj protokół IPv6. Start > Uruchom > cmd i wpisz komendę ipv6 uninstall Error - 2012-01-22 11:30:44 | Computer Name = U-DC8400471FF44 | Source = Service Control Manager | ID = 7026Description = Nie można załadować następujących sterowników startu rozruchowego lub systemowego: sptd Error - 2012-01-22 14:58:29 | Computer Name = U-DC8400471FF44 | Source = sptd | ID = 262148Description = Sterownik wykrył błąd wewnętrzny w swoich strukturach danych dla . vs. DRV - [2010-10-09 11:27:20 | 000,691,696 | ---- | M] (Duplex Secure Ltd.) [Kernel | Boot | Stopped] -- C:\WINDOWS\System32\Drivers\sptd.sys -- (sptd) To sterownik programów tworzących wirtualne napędy (Alcohol / DAEMON Tools). Usuń aktualny sterownik za pomocą narzędzia SPTDinst: KLIK. Jeżeli jest program z niego korzystający, po deinstalacji tym samym narzędziem zainstalujesz nową wersję sterownika. . Odnośnik do komentarza
czaru5 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Odinstalowałem ipv6 i deamon tools lite Wielkie dzięki pomogło z tym wolnym wczytywaniem pulpitu znacznie szybciej teraz jest Tylko jest jeszcze mam problem z tą białą kreską na czarnym tle jak się komputer włącza wcześniej może z sekundę widać ją było, teraz jest dłużej. Mam to odkąd zainstalowałem na komputerze Wise Registry Cleaner, Wise Disk Cleaner, Smart Defrag. Poużywałem, dobra, ustawiłem w Smart defrag boot defrag (ze startem komputera defragmentacja). Za pierwszym razem się wczytywało 2 minuty, potem po 30 sekund. Więc odinstalowałem, ale dalej tak jest ;/ Był podobny problem z Ashampoo Win Optimizer ustawiłem defragmentację ze startem, nawet jak wyłączyłem ją to ciągle się włączała, w autoruns też odznaczyłem, nic aż wreszcie odinstalowałem i był tylko komunikat jakiś że nie może znaleźć pliku odpowiedzialnego za defragmentację. Jakoś zbytnio nie przeszkadzało, teraz zamiast tego jest ta biała kreska ;/ Pomożesz? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Odinstalowałem ipv6 i deamon tools lite Ale czy na pewno odmontowałeś sterownik SPTD indywidualnie? Deinstalacja DAEMON Tools nie usuwa tego sterownika i należy go ręcznie skosić narzędziem SPTDinst. Tylko jest jeszcze mam problem z tą białą kreską na czarnym tle jak się komputer włącza wcześniej może z sekundę widać ją było, teraz jest dłużej.Mam to odkąd zainstalowałem na komputerze Wise Registry Cleaner, Wise Disk Cleaner, Smart Defrag. Poużywałem, dobra, ustawiłem w Smart defrag boot defrag (ze startem komputera defragmentacja). Za pierwszym razem się wczytywało 2 minuty, potem po 30 sekund. Więc odinstalowałem, ale dalej tak jest ;/ Był podobny problem z Ashampoo Win Optimizer ustawiłem defragmentację ze startem, nawet jak wyłączyłem ją to ciągle się włączała, w autoruns też odznaczyłem, nic aż wreszcie odinstalowałem i był tylko komunikat jakiś że nie może znaleźć pliku odpowiedzialnego za defragmentację. Powątpiewam w zbieżność wystąpienia objawu z owymi aplikacjami, gdyż to nie ta faza startowa. Ta "kreska" (o ile ją dobrze plasuję, tzn. przed ekranem z logo Windows) to jest wczesny etap startowy i podejrzeniem są objęte: bootujące urządzenia oraz obszar rozruchu dysku twardego. Kto wie czy "kreska" nie wynika właśnie z modyfikacji boot.ini. Na tamtym forum polecano modyfikację: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /3GB /USERVA=2990 Ty zaś powiedziałeś "Kumpel informatyk podesłał swój boot.ini i teraz maxmem jest puste a numproc = 1 ". Następnie "Dobra zrobiłem ten numproc=2 i teraz w bootini jest 2 zamiast 1." = To w ogóle nie jest potrzebne w boot.ini. Sterowanie parametrem /numproc to jest ustawienie diagnostyczne (KB833721), przy braku tej specyfikacji system domyślnie bierze całość i nic nie limituje. Pokaż zawartość aktualnego pliku boot.ini.... . Odnośnik do komentarza
czaru5 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Na pewno odinstalowałem sterowniki SPTD Bo po odinstalowaniu w panelu sterowania wszedłem jeszcze w program. Boot ini: [boot loader] timeout=3 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /numproc=2 /noguiboot Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Na temat Twojego boot.ini, usuń z pliku te dwa parametry: [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /numproc=2 /noguiboot /noguiboot oznacza ukrywanie ekranu startowego z logo Windows, być może dlatego widzisz dłuższą "kreskę", bo zamiast ekranu z logo system w tym miejscu pokazuje ciemnicę. /numproc=2 kompletnie zbędne, system nie musi mieć ustawienia na max, bo max jest domyślny. Za to ten system (XP SP3) nie ma w boot.ini parametru DEP (domyślnie jest to /noexecute=optin). Boot.ini zedytujesz w sposób: Start > Uruchom > sysdm.cpl, w karcie Zaawansowane w sekcji "Odzyskiwanie i uruchamianie" klik w Ustawienia, następnie klik w Edytuj, po wykonaniu zmian zapisz zmiany w pliku. Zresetuj system i podaj rezultaty co się dzieje podczas startu. Na pewno odinstalowałem sterowniki SPTD Bo po odinstalowaniu w panelu sterowania wszedłem jeszcze w program. Co masz na myśli z "w panelu sterowania wszedłem jeszcze w program"? Co to ma wspólnego z SPTD? . Odnośnik do komentarza
czaru5 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Usunąłem i teraz widać logo Windows zamiast tej kreski Zrobiłem wszystko co polecane na początku i pulpit gdzieś w 1,5 sekundy załadowywał się, ale potem pousuwałem jakieś zbędne pliki CCleanerem i czymś jeszcze w rezultacie czcionka jest teraz inna i w 5-6 sekund pulpit się ładuje ;/ Gdy włącza się komputer po tym logo Windows jest autocheck DfSDKBb - not found skipping bo jak wcześniej pisałem pracowałem z Ashampoo win Optimizer. Dodam iż w autoruns jest to zaznaczone. Chodziło mi, że w SPTD nie mogłem nacisnąć uninstall czyli chyba tych plików już nie ma? Dodaje najnowszy OTL log i Extras: http://wklej.org/id/677210/ Extras: http://wklej.org/id/677211/ Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Koryguję formę Twojego posta. Nie musisz cytować wszystkich wypowiedzi (a zamiast znacznika bold używa się do tego quote). ale potem pousuwałem jakieś zbędne pliki CCleanerem i czymś jeszcze w rezultacie czcionka jest teraz inna i w 5-6 sekund pulpit się ładuje Gdzie ta czcionka się zmieniła? Pokaż na obrazku o co chodzi. Natomiast kilka sekund (nie minut) więcej przy ładowaniu Pulpitu, to ja tu nie widzę problemu... Gdy włącza się komputer po tym logo Windows jest autocheck DfSDKBb - not found skipping bo jak wcześniej pisałem pracowałem z Ashampoo win Optimizer. Widziałam to już w logach wcześniej: O34 - HKLM BootExecute: (autocheck autochk *)O34 - HKLM BootExecute: (autocheck DfSDKBt) Wystarczy doprowadzić wartość BootExecute do postaci domyślnej, czyli autocheck autochk *. Sposobów multum, od edycji rejestru poprzez menedżer startowy. Podkreślasz, że posiadasz Autoruns, toteż w nim usuń wpis autocheck DfSDKBt (nie ruszaj jednak autocheck autochk *). Zresetuj system, komunikat się już nie ujawni. Chodziło mi, że w SPTD nie mogłem nacisnąć uninstall czyli chyba tych plików już nie ma? Sterownik nadal jest, martwy (nieuruchomiony, zresztą poprzednio też nie startował tworząc błędy): DRV - [2010-10-09 11:27:20 | 000,691,696 | ---- | M] (Duplex Secure Ltd.) [Kernel | Boot | Stopped] -- C:\WINDOWS\System32\Drivers\sptd.sys -- (sptd) Błędy w Dzienniku zdarzeń te same: Error - 2012-01-28 08:08:49 | Computer Name = U-DC8400471FF44 | Source = Service Control Manager | ID = 7026Description = Nie można załadować następujących sterowników startu rozruchowego lub systemowego: sptd 1. Uruchom program MiniRegTool. W oknie wklej: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\sptd\cfg HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\sptd Zaznacz opcję Delete Keys/Values including Locked/Null embedded i klik w Go. 2. Następnie skasuj z dysku plik C:\WINDOWS\System32\Drivers\sptd.sys. . Odnośnik do komentarza
czaru5 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Wszystko wykonałem jak pisałaś. Sorki mój błąd, nie chciałem cię urazić (jeżeli uraziłem). Najnowsze logi OTL i Extras: http://wklej.org/id/677917/ Extras: http://wklej.org/id/677918/ Z tą czcionką jest tak, że wcześniej była lepiej widoczna i wyrazista tak jakby pogrubiona a teraz jest cieńsza oraz mniejsza. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Z tą czcionką jest tak, że wcześniej była lepiej widoczna i wyrazista tak jakby pogrubiona a teraz jest cieńsza oraz mniejsza. Opis sugeruje, że został wyłączony typ ClearType. Włącz to sobie: KB306527. PS. Apropos pisałeś > pisałam. . Odnośnik do komentarza
czaru5 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Czcionka dalej taka sama jak chciałem włączyć to to już było włączone. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 To spróbuj przestawić na opcję przeciwną i zatwierdzić, następnie ponownie zaznaczyć ClearType. CCleaner czyści cache czcionek (pliki FNTCACHE.DAT + GDIPFONTCACHEV1.DAT), więc może coś się zaburzyło.... . Odnośnik do komentarza
czaru5 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Dobra odznaczyłem ten Clear Type i cienie pod menu, czcionka teraz lepiej wygląda Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi