tsk Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Witam, Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu takiego problemu. Chodzi mi o sposób na zablokowanie przychodzących połączeń z określonego ip ale żeby jednocześnie były akceptowane połączenia wychodzące do tego ip. Sposób ten powinien być trasparentny dla firewall-a który działa w systemie tzn. powinien TYLKO blokować to ip i tylko to JEDNO ip bez ingerencji w pozostałe pakiety, nie może to być także inny firewall ponieważ jeden już funkcjonuje i niestety jego konfiguracja nie pozwala na prawidłowe funkcjonowanie internetu przy opcji blokowania tego ip a jest świetny w rozwiązywaniu inego problemu (nie wnikając chodzi tu ogólnie o ataki DOS). Nie chcę korzystać także z rozwiązań typu "wipf" "pktfilter" "ipsec" czy "netsh firewall". Nie pomaga tu także "protowall" czy "peerblock" ponieważ nie można w nich blokować tylko połączeń przychodzących. Najlepszym rozwiązaniem byłby tu darmowy, niewielki program/sterownik który można w miarę szybko uruchomić. System operacyjny to Windows XP Home Edition. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Nie chcę korzystać także z rozwiązań typu "wipf" "pktfilter" "ipsec" czy "netsh firewall". Dlaczego? Odnośnik do komentarza
tsk Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Dlaczego? Ponieważ: 1 - nie wiem jaką dają odpowiedź w rezultacie blokady: "unreachable"/"timeout" 2 - z nieokreślonych (? konfiguracyjnych systemu) powodów nie działają w tym systemie Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Za dużo niewiadomych: daj logi z OTL-a i Net-log: https://www.fixitpc.pl/topic/61-diagnostyka-ogolne-raporty-systemowe/ https://www.fixitpc.pl/topic/2394-diagnostyka-ogolny-raport-konfiguracji-sieci/ Nie wiem, co Ty na tym komputerze masz. Normalnie powiedziałbym po prostu iptables, ale że to jest Windows... Odnośnik do komentarza
tsk Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Normalnie powiedziałbym po prostu iptables, ale że to jest Windows... Dlatego szukam takiego narzędzia. Nie wiem, co Ty na tym komputerze masz. Pod względem wirusów itd. mam na 100% czysto więc nie ma sensu dawanie logów. Konfigurację sieci też dobrą. Pewne jest także to że na moje ip i całej podsieci przeprowadzane są ataki DOS - ale "administratorów"/"serwisantów" to wali tudzież wali i udają że nie widzą. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Pewne jest także to że na moje ip i całej podsieci przeprowadzane są ataki DOS - ale "administratorów"/"serwisantów" to wali tudzież wali i udają że nie widzą. No to tylko firewall sprzętowy z prawdziwego zdarzenia. Software'owy Ci się "zajeździ". Odnośnik do komentarza
tommyktlab Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Ale po co chcesz to blokować? skoro coś z tego IP chcesz? Jak chcesz zablokować to wpisz ip w plik hosts w windows albo zablokuj to na routerze, albo FW windowsa. Odnośnik do komentarza
tsk Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Ale po co chcesz to blokować? skoro coś z tego IP chcesz? Ponieważ to ip jest niezbędne do funkcjonowania sieci, a z drugiej strony atakujący wykorzystuje je do odpytywania o obecność mojego komputera w sieci. Jest też tak że w normalnych warunkach to ip nigdy samo pierwsze nie nawiązuje ze mną połączenia i tak właściwie jego pakiety zwrotne/odpowiedzi (icmp) mogę swobodnie ignorować/odrzucać. Plik hosts nie pomoże ponieważ blokuje/zmyla tylko połączenia wychodzące. Dzisiaj rano wpadłem na pomysł że możnaby może przy pomocy polecenia route przypisać pod fałszywe ip 1.1.1.1 to ip dla wychodzących i dla niego zezwalać a jednocześnie zablokować w firewall-u przychodzące dla tego ip rzeczywistego. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Jak chcesz zablokować to wpisz ip w plik hosts w windows Skąd bierzesz takie bzdurne informacje? To nic nie da. Zwracam uwagę, do czego służy hosts (mapowanie adresów mnemonicznych na IP). Odnośnik do komentarza
tommyktlab Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Skąd bierzesz takie bzdurne informacje?To nic nie da. Zwracam uwagę, do czego służy hosts (mapowanie adresów mnemonicznych na IP). Z doświadczenia, ale pewnie ty wiesz lepiej więc ci nie przeszkadzam Ponieważ to ip jest niezbędne do funkcjonowania sieci, a z drugiej strony atakujący wykorzystuje je do odpytywania o obecność mojego komputera w sieci.Jest też tak że w normalnych warunkach to ip nigdy samo pierwsze nie nawiązuje ze mną połączenia i tak właściwie jego pakiety zwrotne/odpowiedzi (icmp) mogę swobodnie ignorować/odrzucać. Jak masz router z NAT to żadne połączenie nie jest nawiązywane z zewnątrz jeśli ty go nie zainicjiujesz ze swojego komputera. Poszukaj jeszcze w routerze wyłączenie/zablokowanie ping na wejściu WAN, coś koło tego: Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Chodzi mi o to, że w przypadku hosts blokowanie następuje tylko w przypadku wykorzystywania adresów słownych, np. google.pl. Ale jak wpiszesz w przeglądarkę 173.194.69.94 to i tak tam wejdziesz. Co więcej, hosts "blokuje", a właściwiej podstawia trefny adres dla żądań wychodzących. Taka mała prośba do wszystkich: proszę o sprawdzanie w praktyce podawanych informacji. PS Mam dzisiaj zły dzień. Odnośnik do komentarza
tommyktlab Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 No to nie ma problemu. Proszę wpisać blokowanie IP na routerze aka IP Filtering/Domain Filtering Tylko jest mała niedogodność, że jeśli chce sie skorzystać z tego adresu to trzebo wejśc na router i skasowac go/usunąć/restart. Ale dalej mam zagwozdkę, co autor posta ma na myśli jeśli chce korzystać z tego IP, a nie chce zezwalac na przychodzące? Nie pomaga tu także "protowall" czy "peerblock" ponieważ nie można w nich blokować tylko połączeń przychodzących. Autor postu sie za nadto bunkruje, peerblock? po co? Jak ma torrenta to niech w nim stosuje filter do blokowania np ipfilterX/X2 Sprawdzałem kiedyś jak to działa i jest tak, że choć włączony np. utorrent i nie włączone żadne zadania to peerblock pokazuje, ze coś tam blokuje, pewnie autorowi chodzi o to Wrzuć tylko ipfiler do utorrenta i nie martw się zanadto. Sposób ten powinien być trasparentny dla firewall-a który działa w systemie Hmm, ale o co chodzi? Wiesz co to znaczy transparentny? Odnośnik do komentarza
tsk Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Nie pomaga tu także "protowall" czy "peerblock" "Nie pomaga" oznacza że nie pomoże w takiej sytuacji. Wiem co mam na myśli - """"proste"""" ataki DOS. Co do znaczenia słowa transparentny też nikt mnie nie musi uczyć - rozwiąząnie miało (bo jak na razie nikt mi nie pomógł oprócz siebie samego) być niezauważalne "przejrzyste - transparentne" dla innych programów i systemu. Co do routera to jakbym chciał zrobić w taki sosób to zrobiłbym to wcześniej - zresztą co tu da byle router jeżeli nawet routery bramy domyślne pseudo-usługodawcy wymiękają. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi