jareo Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Hellow. Mam komputer znajomego, który zrobił reinstalację windowsa XP Home z płyty, która miała serwis paka 2 a Windows serwis paka 3. Teraz podczas logowania do pulpitu wywala komunikat, że wersja windowsa jest niezarejestrowana i należy to zrobić natychmiast. Ale jak zgadzam się na jej aktywację to komunikat znika i pojawia się pulpit, ale bez ikon i nic się nie dzieje. W trybie awaryjnym jest to samo. Może ktoś spotkał się z was już z takim problemem i rozwiązał go bez konieczności robienia formatu? Bo wydaje mi się że jest to tylko jakaś kolizja na plikach systemowych. Ps. Ponowna reinstalacja nic nie dała jak i chkdsk /r z konsoli. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Teraz podczas logowania do pulpitu wywala komunikat, że wersja windowsa jest niezarejestrowana i należy to zrobić natychmiast. Reperacja degraduje aktywację. Przed reperacją należało zrobić kopię zapasową plików WPA, by tego uniknąć. Ale jak zgadzam się na jej aktywację to komunikat znika i pojawia się pulpit, ale bez ikon i nic się nie dzieje. W trybie awaryjnym jest to samo. Wygląda na problem z explorer.exe. Zainstaluj SP3, który nadpisze pliki ponownie, m.in. wymieniając i explorer.exe. . Odnośnik do komentarza
jareo Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 No dobrze ale jak mam uruchomić instalator serwis paka 3 jeżeli nie mogę wejść do systemu? Czy wcześniej jeżeli expandem podmienię plik explorer.exe to będę mógł to zrobic? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 No dobrze ale jak mam uruchomić instalator serwis paka 3 jeżeli nie mogę wejść do systemu? CTRL+ALT+DEL i z poziomu Menedżera zadań uruchom ręcznie C:\Windows\explorer.exe, na czas pobierania i rozpoczęcia instalacji SP3. . Odnośnik do komentarza
jareo Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udało mi się w końcu dostać w awaryjnym i teraz moje pewnie już ostatnie pytanie: czy w trybie awaryjnym zainstaluję SP3? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Tak, instalacja SP3 w Trybie awaryjnym jest możliwa na XP. Odnośnik do komentarza
jareo Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zainstalowałem SP3 ale problem jest nadal. Tryb awaryjny mozna włączyć tylko bez obsługi sieci bo jeżeli uruchomie go z kartą sieciową to rząda aktywowania systemu a w awaryjnym nie da się tego zrobic Błędne koło. Na dysku są dość warzne programy i jeżeli przegrał bym cały Program Files (tam znajdują się wszystkie programy), zrobił kopie rejestru, zformatował dysk i po przeżuceniu danych z powrotem ca C:\ oraz podmienieniu rejestru działały by mi one bez ponownego instalowania ich? No chyba że masz jeszcze jakiś pomysł picasso Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zainstalowałem SP3 ale problem jest nadal. Tryb awaryjny mozna włączyć tylko bez obsługi sieci bo jeżeli uruchomie go z kartą sieciową to rząda aktywowania systemu a w awaryjnym nie da się tego zrobic Błędne koło. To może to jest coś w ten deseń: KLIK. Czy przed Reperacją figurował IE8? Reperacja cofa do stanu IE6, co mniej więcej równa się uszkodzeniu instalacji IE oraz tworzy problem z dialogiem aktywacji. Jeżeli tak było, to pobierz instalator IE8 i spróbuj go uruchomić, by nadpisać aktualny stan. Na dysku są dość warzne programy i jeżeli przegrał bym cały Program Files (tam znajdują się wszystkie programy), zrobił kopie rejestru, zformatował dysk i po przeżuceniu danych z powrotem ca C:\ oraz podmienieniu rejestru działały by mi one bez ponownego instalowania ich? Nawet nie myśl o wstawianiu pełnej kopii rejestru z systemu przed formatem po formacie. Co najwyżej można zrobić kopię zapasową ustawień programów z folderów "Dane aplikacji", a po formacie programy zainstalować od nowa i podstawić im częściowo stare ustawienia. Ale pełna kopia rejestru odpada, konfiguracja sprzętowa czy stan aktualizacji Windows nie będą się zgadzać.... . Odnośnik do komentarza
jareo Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Nie wiem jaka była poprzednia ver. IE ale instalacja IE8 pomogła i pokazało się okienko z możliwością aktywacji windy. Tak że wszystko jest OK i bardzo dziękuję za pomoc. Oraz chylę czoło za wiedzę jaką posiadasz z informatyki . Jak by w Polsce politycy mieli taką wiedzę o normalnym rzadzeniu jaką ty posiadasz o systemach itp. to by się żyło jak w niebie . Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi