Mendieta Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość odblokowania na mojej płycie głównej 4 rdzenia lub w ostateczności podkręcenia procka. Jeżeli jest taka możliwość proszę o podpowiedz co i jak mam ustawić .Mój sprzęt poniżej.. Procesor: Amd Athlon 445 x3 3.1 Płyta główna : Gigabyte GA - MA770T-UD3 Karta graficzna : Radeon 6850 1gb Zasilacz: Modecom feel 400w ram : 4gb 1333mhz Z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 W biosie masz opcję ACC więc próbuj, gwarancji nie masz na to że się i rdzenie i L3 odblokuje, a nawet jeśli to czy będzie stabilny. Może być konieczne podniesienie napięcia i wyłączenie C'n'Q i C1E. Spróbować nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza
Mendieta Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Niestety gdy ustawiam ACC , zapisuje i podczas uruchamiania restartuje się komp jak wczytuje windowsa. w biosie mi pokazuje AMD Phenom x4. Odnośnik do komentarza
Mikouaj Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Prawdopodobnie nic z tego nie będzie. Swoją drogą mając taki zasilacz, to strach cokolwiek robić z tym kompem. Nawet jeśli jest to Feel III, któremu jednak jeszcze trochę brakuje do markowych zasilaczy. Odnośnik do komentarza
switch48 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Może tutaj znajdziesz jakieś wskazówki => http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/2__4,_czyli_wszystko_o_odblokowywaniu_procesorow_AMD-2959.html Odnośnik do komentarza
Mendieta Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Czyli [Filtr wulgaryzmów] z odblokowaniem rdzenia i pamięci;] . A mam pytanie jakbym zmienił na jakiś markowy zasilacz ile by dało rade podkręcić procka na chłodzeniu boxowym? Odnośnik do komentarza
Mikouaj Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Wróżek niestety nie ma. Kupisz, podkręcisz, zrobisz test stabilności i będziesz wiedzieć, gdzie leży jego granica. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 @Mendieta - a co z sugestiami po kropce w poscie #2 ? Odnośnik do komentarza
Mendieta Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zrobiłem tak jak mówiłeś , wszystkie sposoby oprócz wyłączenia C'n'Q i C1E ( nie wiem gdzie to się znajduje u mnie). A mam jeszcze takie pytanie.. czy stary bios może być przyczyną że nie można odblokować rdzenia? W biosie pokazuje AMD Phoen x4 3.1 B45 ale niestety nie odpala przy ładowaniu systemu się restartuje. Obecnie posiadam Bios: F7 DATA 07/09/2010 Czy wgranie nowego zmieniło by coś? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Tak, zaktualizuj bios do ostatniego najnowszego ( bios F10). Zrobiłem tak jak mówiłeś co zrobiłeś i o ile?wszystkie sposoby oprócz wyłączenia C'n'Q i C1E znaczy, że nie bardzo wiesz gdzie co w biosie "leży" ? Spróbuj, wszystko ręcznie poustawiać (napięcia, częstotliwości szyn). Odnośnik do komentarza
Mendieta Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zwiększyłem napięcie do 1.4 bawiłem się w tym ACC próbowałem wyłączyć rdzeń żeby chociaż pamięć była ale niestety też nie odpala. A skąd mogę ściągnać bios f10 ? i jak zainstalować? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 A skąd mogę ściągnać bios f10 a jaką masz płytę? Kto jest producentem? Podstawowych rzeczy nie wiesz, a za odblokowanie i OC się bierzesz? http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-ma770t-ud3_11/download/bios Odnośnik do komentarza
Mendieta Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 No dokładnie taką mam płytę , podałem w 1 poście. Jest możliwość wgrania biosu za pomoc pen drive? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 aktualizacja biosu: http://www.youtube.com/watch?v=U7x2B8epyio może najpierw naucz się korzystać z wyszukiwarek internetowych. No dokładnie taką mam płytę , podałem w 1 poście. no i jak ja znalazłem gdzie jest bios dla ciebie? http://lmgtfy.com/?q=gigabyte Odnośnik do komentarza
Mendieta Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Ok , zrobiłem tak jak trzeba , aktualizowałem bios , wchodzę a tam 1 opcji nie ma Advanced Clock Calibration i nie ma jak próbować. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Wiesz co, wróć do ustawień default w biosie, a zabawy z odblokowaniem rdzenia i OC zacznij od wymiany zasiłki najpierw. Efekt może być taki, że prócz zasilacza połowa kompa pójdzie do krainy wiecznych elektronów, ja nie chcę mieć twojego kompa na sumieniu. Odnośnik do komentarza
Mendieta Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 a czy Corsair ( jakoś tak) 400W starczy? bo leży w szafce po tym jak zmieniałem kompa. Odnośnik do komentarza
Mikouaj Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Masz Corsaira, a siedzisz na tym, za przeproszeniem, dziadostwie ? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 a czy Corsair ( jakoś tak) 400W starczy? bo leży w szafce po tym jak zmieniałem kompa. :lol: bez komentarza. Wklej do posta zdjęcie naklejki tego corsarza. Odnośnik do komentarza
Mendieta Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Panowie jednak ten Corsair jest zjechany w ogóle komp nie odpala na nim , popracował 5lat i nie wiem co się mogło stać. Teraz pytanie jaki najlepiej kupić zasilacz do 200 zł? Tak żeby można było próbować odblokować 4 rdzeń lub OC. A dlaczego po wgraniu najnowszego biosu nie mam opcji Advanced Clock Calibration? Czy jest sens w ogóle kupywać zasilacz żeby można było odpalić? Jeżeli nie da rady to zostaje na modecom. Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Nie ma sensu kupowanie zasilacza. Podlacz plyte pod 220Volt i zatrybi. Zostan na modecom, krec ile wlezie i nie zaprzataj sobie glowy. Takie artykuly http://www.elektroda...pic1509551.html pisza dewianci komputerowi. Posty na sieci o spaleniu podzespolow przez zasilaczopodobne go...na to propaganda, a zasilacze jako takie zostaly wymyslone bezpodstawnie i Tobie wystarczy zasilacz od kolejki HO. Odnośnik do komentarza
Mendieta Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Czytaj ze zrozumieniem ja nie powiedziałem że chce kręcić itp na tym modecomie ( fakt wcześniej o tym myślałem ale po waszych opiniach zrezygnowałem) tylko jeżeli kupie dobry zasilacz czy da mi to coś przy odblokowaniu rdzenia? przy podkręcaniu napewno pomoże ale mi chodzi o odblokowanie lub pamieć . Nie odpowiedziałeś na moje pytanie dlaczego nie widnieje w biosie adventure po update. Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Daj na poczatek zakladke -system summary- oraz loga z -report- z programu HWinfo. http://www.hwinfo.com/ Co ma markowy zasilacz do odblokowania rdzenia? nic. Nie odpowiedziałeś na moje pytanie dlaczego nie widnieje w biosie adventure po update. nie wiem daj zdjecie tej zakladki BIOS-u. Odnośnik do komentarza
Mendieta Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 o to chodziło? http://iv.pl/images/12862885171426830603.jpg a z biosu wrzucę jutro zdjęcie , to mnie właśnie ciekawi. Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Nie potrzebuje zdjecia na teraz. Nie daje gwarancji, ze sie uda odblokowac rdzen. Moge jedynie zapewnic, ze napisze jak sie da najprosciej i prosze Ciebie o wykonanie tego jak sie da najdokladniej. Nikt nie lubi tracic czasu na daremnie. Nie placa tu nikomu za pomoc. Potrzebujesz jej to zejdz na ziemie. Jaka jest rev. (rewizja) Twojej plyty ? 1. Masz Bios nr F8. Powinienes miec F10. Nie rozumiem co poszlo nie tak.? 2.Nie prosilem o scrina z zakladki -procesor- tylko loga z -save report- moze byc jako HTML (nie rob teraz tylko po UP BIOS-u do F10) 3.Aktualizacja BIOS-u tylko i wylacznie na ustawieniach standardowych. Zrob reset biosu jesli cokolwiek probowales wczesniej podkrecac. 4.Gdybys uwaznie przeczytal linka jaki zostal Ci juz podany http://www.benchmark...w_AMD-2959.html to zobaczyl bys ,ze odblokowanie Athalona zmienia jego nazwe na Phenom-a. Probuj aktualizowac BIOS, ale wczesniej podaj jaka to rev. plyty glownej. Jakie masz szanse na odblokowanie ?. Male wg. tego Jak widać są przypadki gdzie w procesorze z zablokowanym rdzeniem oraz teoretycznie pamięciom L3, odblokujemy tylko rdzeń. Tak się dzieje w przypadku Athlonów II X3. Jedne są oparte na rdzeniu Propus - te z odblokowanym tylko rdzeniem, inne na Denebie - z odblokowanym rdzeniem i pamięciom L3, a jeszcze inne to "czysta" Rana - bez możliwości odblokowania. Pomimo wskazania przez CPU-Z, że procesor jest na rdzeniu Deneb, to nie musi być to Deneb - jak wiemy programy się często mylą. Czytales to jak mniemam (wg. programu masz taki rdzen), ale .... zawsze mozna sprobowac. To tez nie napawa optymizmem. http://imageshack.us/photo/my-images/3/amdx3n.jpg/ Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi