Punisher2010 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Witam. W Windows 7 niby wbudowany jest PowerShell 2.0. To dlaczego mi pisze że to wersja 1.0 ?? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Przedstaw jak to sprawdzasz, którą "jedynką" się sugerujesz. Wersję zainstalowanego PowerShell potwierdza się w następujący sposób: KLIK. W kluczu: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\PowerShell\1\PowerShellEngine Wartość PowerShellVersion równa 2.0 = PowerShell w wersji 2. . Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Faktycznie rejestr mówi o wersji 2.0 i o kompatybilnej wersji wstecznej 1.0 W PowerShell jak wpisałem get-host to faktycznie pokazuje 2.0 Wcześniej sprawdzałem w właściwościach plików wykonywalnych - tam pisze mylące 1.0 W PowerShell Modules też coś marudzi o 1.0 ale że nie może załadować bo niby jest przez system bloknięte No i ścieżka samego PowerShella prowadzi do folderu 1.0 :/ Co mnie bardzo zdziwiło skoro to wersja 2.0 Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 No i ścieżka samego PowerShella prowadzi do folderu 1.0 :/ Podejrzewałam, że tym się sugerujesz. Nazwa folderu owszem 1.0, ale to nie jest równoznaczne z rzeczywistą wersją silnika PowerShell. Tu dyskusja na ten temat: KLIK. W PowerShell Modules też coś marudzi o 1.0 ale że nie może załadować bo niby jest przez system bloknięte Bez związku. To jest standardowe zachowanie. W pierwszej kolejności należy przekonfigurować politykę skryptów: KLIK. . Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 A dlaczego system się tak zachowuje? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Nie wiem co masz na myśli. Odpowiedź przecież już padła. Chodzi o ten komunikat w oknie PowerShell Modules? To jest standardowe ustawienie na wszystkich instalacjach domyślnych PowerShell, uruchamianie skryptów jest rozmyślnie ograniczone dla bezpieczeństwa, co można sobie przekonfigurować wedle kroków już podanych. I komunikat mówił gdzie masz nabyć wiedzę o tym: informacyjne polecenie get-help about_signing. . Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Przekonfigurowałem sobie, chodziło mi właśnie o ten komunikat Temat do zamknięcia Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi