darek Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Witam. W "Menedżerze urządzeń" mnożą się pozycje jak na obrazku: Są to - informacje wygrzebałem w Internecie - urządzenia tworzone przez Security Essentials, nowe po każdej aktualizacji definicji wirusów, generowane jest z nową końcówką nazwy a stare urządzenie nie jest usuwane. Pytanie jest natomiast takie - czy można się tego nawisu bezpiecznie pozbyć? W rejestrze urządzenia te wisza w kilku miejscach, są to: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet002\Enum\Root\ HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet002\services\ HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\Root\ Czy usunięcie wpisów z tych gałęzi rejestru wystarczy na pozbycie się nawisu? Za podpowiedzi z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Microsoft Security Essentials bodajże posiadał bug powielania tych sterowników kernel, zamiast usuwania starszych przy wykonywaniu aktualizacji. Zweryfikuj którą wersję MSSE posiadasz. Tak, wszystkie nadwyżkowe urządzenia możesz odinstalować. W rejestrze urządzenia te wisza w kilku miejscach, są to: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet002\Enum\Root\ HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet002\services\ HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\Root\ CurrentControlSet to bieżąca konfiguracja gałązki sprzętowej. Jest ona linkiem symbolicznym do jednej z gałęzi ControlSet001, stąd edycja w jednym miejscu ma odbicie w dwóch. W puli ControlSet00X jest: bieżąca, ostatnia dobra konfiguracja, ostatnia niezaładowana poprawnie. A która konfiguracja jest bieżąca podpatrzysz w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Select w wartości Current. Dla przykładu: Current równa 1 oznacza CurrentControlSet = ControlSet001. . Odnośnik do komentarza
darek Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Wszystko o wersji, którą miałem zainstalowaną: Wersja programu Security Essentials: 2.1.1116.0 Wersja klienta wykrywającego złośliwe oprogramowanie: 3.0.8402.0 Wersja aparatu: 1.1.8001.0 Definicja antywirusowa: 1.119.111.0 Definicja ochrony przed oprogramowaniem szpiegującym: 1.119.111.0 Wersja aparatu systemu inspekcji sieci: 2.0.7707.0 Wersja definicji systemu inspekcji sieci: 10.7.0.0 Na stronach MS nie znalazłem informacji o najnowszej wersji więc odinstalowałem starą, posprzątałem i zainstalowałem świeżo pobrany program. Nic się nie zmieniło, poprzednia wersja okazała się aktualna. Za to teraz okaże się czy urządzenia nadal będą się mnożyć. Dziękuję Picasso za podpowiedzi i pozdrawiam PS Po kilku aktualizacjach MSE urządzenia nie namnażają się już. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi