picasso Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Co to za model komputera, skąd te sterowniki zostały pobrane, jaka była poprzednia ich wersja? Na wszelki wypadek sprawdź czy nie jest nałożony jakiś filtr sprzętowy. Zdaję sobie sprawę, że nawigacja klawiaturą będzie ciężka. W Menedżerze urządzeń pobierz Właściwości myszy, wejdź do karty Szczegóły i z menu rozwijanego sprawdź co się pokaże w sekcjach "Upper filters" i "Lower filters" (Fitry wysokie / niskie klasy). Jako Upper powinno być tylko systemowe mouclass. . Odnośnik do komentarza
PierreNik Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Sterownik ten został pobrany i zainstalowany poprzez program DriverMax (chyba ma swoją bazę tych sterowników, ale raczej oryginalnych). Jeśli chodzi o model komputera to jest to płyta główna MSI 865PE Neo2 CoreCell Chip, FSB800, DDR400, AGP 8X, SATA. Ten sam komputer, który od początku występuje w tym wątku. Są tam dwa sterowniki: mouclass.sys mouhid.sys Jednak nie mam rozróżnienia na Upper i Lower Filters Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Sterownik ten został pobrany i zainstalowany poprzez program DriverMax (chyba ma swoją bazę tych sterowników, ale raczej oryginalnych). Wyraziłam tu już swą opinię o automatach. Są tam dwa sterowniki:mouclass.sys mouhid.sys Jednak nie mam rozróżnienia na Upper i Lower Filters Wygląda na to, że oglądasz złą kartę, tzn. Sterownik a nie Szczegóły. Sprawdź to dokładnie. . Odnośnik do komentarza
PierreNik Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Rzeczywiście, oglądałem nie to co trzeba. Filtry wyższej klasy: mouclass Przy reszcie filtrów puste pole A może to ten program DriverMax powoduje, że mysz nie działa? On ciągle jest włączony w tle, nie wiem jak wyłączyć jego proces samą klawiaturą. Ten program robi backup sterowników, jednak jest nieobsługiwalny poprzez samą klawiaturę. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Wg danych z menedżera myszy chodzą na sterownikach Microsoftu i żadnego zbędnego filtra tam nie ma. W jaki sposób deinstalowałeś owe sterowniki "Synaptic"? Spróbuj odinstalować wszystko co związane z myszami za pomocą narzędzia USBDeview. Odłącz urządzenia, zmieć programem co należy, restart systemu. . Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 A ta mysz wymaga w ogóle sterów specjalistycznych? Tu masz stery do swojej płyty http://pl.msi.com/product/mb/865PE-Neo2-S--LS--FIS2R.html#/?div=Driver&os=All Odnośnik do komentarza
PierreNik Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 OK, czy da się tym programem usuwać za pomocą samej klawiatury? Niestety, nie mogę do tego dojść TABem . Nie, te myszki nie wymagają sterowników. Zawsze je dołączałem i instalowały się same w XPeku. Dodatkowe info: dołączyłem pendrive'a i system informuje o problemie - "urządzenie może nie działać właściwie". Ale tylko tyle, bo pendrive działa dobrze. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 OK, czy da się tym programem usuwać za pomocą samej klawiatury? Niestety, nie mogę do tego dojść TABem Narzędzie dobrałam celowo, wczytaj się w opis. Jest powiedziane, że może być obsługiwane z linii komend ("Disable/Enable/Remove Command-Line Options") i są hurtowe zadania do usuwania wszystkich niepodłączonych + wszystkich podłączonych USB via parametry: /remove_all_connected /remove_all_disconnected Linię komend zdołasz wywołać (klawisz z flagą Windows + R i wklep cmd) i z klawiatury wpisać co należy. . Odnośnik do komentarza
PierreNik Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zrobiłem tak. Niestety to samo (bez zmian). Podłączam myszkę, ona instaluje swój Synaptics Human Device HID, lecz myszka nie działa. Tak samo dzieje się z myszką innej firmy: instaluje się, system windows twierdzi, że jest gotowa do użycia, lecz nie działa. Dziś mam strasznie pechowy dzień.... Mogę screena zrobić folderu z Backupami sterowników, które robił chyba ten MaxDriver. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Sprobuj w trybie awaryjnym. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 To jest system przed instalacją SP3? Zmierzam do tego, że instalacja SP3 aktualizuje systemowe sterowniki USB i może to by coś pomogło w celu odkręcenia szkód po DriverMax. . Odnośnik do komentarza
PierreNik Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Niestety, w międzyczasie już zainstalowałem SP3 - choć co jakiś czas jeszcze pojawia się kolejna aktualizacja z jakimiś Office'ami czy IE8. Myszkę straciłem momentalnie, zaraz po instalacji Synaptics USB (nie po restarcie). Jednak od tamtego momentu żadna inna myszka nie działa (innej firmy). No nic. Na dziś chyba koniec, bo już się zmęczyłem tą klawiaturą i dzisiejszym dniem. Dziękuję za pomoc i liczę na dalsze porady - może jutro się uda Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 To może podaj skan na wersje plików aktualnie zlokalizowane w systemie. Uruchom OTL, o ile zdołasz przestaw wszystkie opcje na Brak+Żadne, w oknie wpisz co poniżej i Skanuj. C:\Windows\system32\drivers\*.* /md5 Porównam pliki systemowe ze swoją maszyną wirtualną. . Odnośnik do komentarza
PierreNik Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 (edytowane) Zalaczam raport (z innego PC, bo sama klawiatura ciezko jest zalaczyc plik ) otl_skan.Txt Edytowane 24 Stycznia 2012 przez PierreNik Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Profilaktycznie zanim log zostanie sprawdzony, wejdź do biosu i zobacz czy masz ustawienia USB Legacy Support na Enabled Odnośnik do komentarza
PierreNik Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Witaj, Mam tam Disabled. Inne opcje to: - Mouse & Keyboard - All Devices Zmieniłem na All Devices i bez zmian, więc powróciłem do Disabled. Czy mam coś tu zmieniać? Zauważyłem w BIOS, że jeszcze coś takiego jak PCI BusMaster jest także Disabled. A pamiętam, że aktualizowałem też sterownik mający w nazwie SMBus Master czy jakoś tak. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Mam tam Disabled. Inne opcje to: Masz mieć na Enabled. Zmien to. Przy ustawieniach domyślnych funkcjonuje mysz na PS2 a nie na USB Odnośnik do komentarza
PierreNik Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Problem taki, że nie mam tam opcji Enabled Są tylko 3 opcje: - Disabled - Mouse & Keyboard - All Devices Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 To ustaw Mouse & keyboard a jak nie da rady to ustaw All Devices Odnośnik do komentarza
PierreNik Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Ustawiłem Mouse & keyboard. Niestety, bez zmian. Jakby co informuję, że samą klawiature mam na stary wtyk (PS2 chyba właśnie). Ona działa na każdej z tych 3 opcji. Myszki USB na żadnej z nich, choć są widoczne dla systemu (po dołączeniu do wcześniej nieużywanego do myszki gniazdka USB wykrywa, instaluje się i zgłasza gotowość do użycia). Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Myszki USB na żadnej z nich. Zatwierdziłeś zmiany w Biosie klawiszem F10? Pozycz od kogoś mysz na PS2 Odnośnik do komentarza
PierreNik Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Jeszcze nie wiem dlaczego, jakąkolwiek myszkę USB podłączę to wyskakują takie dymki: - Znaleziono nowy sprzęt - NAZWA MYSZKI - Synaptics USB Human Interface <-- ZAWSZE - Urządzenie jest gotowe do użycia Mimo że go usuwałem to on pojawia się z każdą myszką, lecz nie wiem co to za firma Synaptics. Nie mam myszki z takiej firmy i nie wiem czy ten driver jest potrzebny. Wygląda to tak jakby nie dało się go całkowicie usunąć lub instalował się z powrotem przy każdym dołączeniu jakiejkolwiek myszki USB. Tak, oczywiście w obu przypadkach zmian nie zapomniałem o zapisaniu zmian i wyjściu przez F10 Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 W logu jest sterownik od Synaptics. I wygląda to na driver od Touchpada (stary jak świat) Jeśli zdołasz go usunąć to proszę bardzo tu ścieżka [2004-03-05 11:55:34 | 000,180,064 | ---- | M] (Synaptics, Inc.) MD5=2CA8FF24419D591D8B79A680B8A771DA -- C:\Windows\system32\drivers\SynTP.sys Odnośnik do komentarza
PierreNik Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Tak zrobiłem - usunąłem ten plik. Po dołączeniu myszki ten plik znów powstał . Data modyfikacji ta sama z 2004, lecz utworzenia dzisiejsza. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Jeszcze nie wiem dlaczego, jakąkolwiek myszkę USB podłączę to wyskakują takie dymki:- Znaleziono nowy sprzęt - NAZWA MYSZKI - Synaptics USB Human Interface - Urządzenie jest gotowe do użycia Mimo że go usuwałem to on pojawia się z każdą myszką, lecz nie wiem co to za firma Synaptics. Nie mam myszki z takiej firmy i nie wiem czy ten driver jest potrzebny. Wygląda to tak jakby nie dało się go całkowicie usunąć lub instalował się z powrotem przy każdym dołączeniu jakiejkolwiek myszki USB. (...) Tak zrobiłem - usunąłem ten plik. Po dołączeniu myszki ten plik znów powstał Tu nie wystarczy usunąć tylko plik *.sys, musi być też usunięty reinstalator oem*.inf mający definicję Synaptic. 1. Zdefiniuj który plik to nosi. Uruchom cmd i wklep komendę: FINDSTR /I /C:"SynTP" C:\WINDOWS\INF\*.INF > C:\LOG.TXT Otwórz plik LOG.TXT i popatrz który plik oem*.inf wskazuje. Plik ten usuń z C:\Windows\inf (również pasujący do niego *.pnf). Po tym załatw ten C:\Windows\system32\drivers\SynTP.sys. 2. Za pomocą USBDeview usuń urządzenia. 3. Restart systemu. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi