izzo Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Witam ; Mam pewne problemy z komputerem, otóż objawem tego jest przekierowanie stron np imageshack, dobreprogramy na kompletnie inne witryny najczęściej : hxxp://95p.com/?search=imageshack&subid=150&key=e82df15b38e290a499e0 Zrobiłem skan programem MAM i taki był rezultat http://imageshack.us/photo/my-images/189/beztytuuhvw.jpg/ Podczas próby usunięcia pragram się zawiesił . W załączniku przesyłam wymagane logi : Proszę o pomoc. gmer.txt Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Ciężka infekcja, rootkit ZeroAccess. Pobierz i zgodnie ze wskazówkami uruchom Webroot AntiZeroAccess. Przedstaw log wynikowy z działania. Odnośnik do komentarza
izzo Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Skan poszedł bardzo szybko i obyło się bez restartu chyba coś poszło nie tak ... ? Wynik działania Webroot: Webroot AntiZeroAccess 0.8 Log File Execution time: 13/01/2012 - 22:37 Host operation System: Windows Xp X86 version 5.1.2600 Dodatek Service Pack 3 22:37:08 - CheckSystem - Begin to check system... 22:37:08 - OpenRootDrive - Opening system root volume and physical drive.... 22:37:08 - C Root Drive: Disk number: 0 Start sector: 0x0000003F Partition Size: 0x02711637 sectors. 22:37:08 - PrevX Main driver extracted in "C:\WINDOWS\system32\drivers\ZeroAccess.sys". 22:37:09 - InstallAndStartDriver - Main driver was installed and now is running. 22:37:09 - CheckSystem - Warning! Disk class driver is INFECTED. 22:37:09 - CheckFile - Internal consistence error: Sector buffer is not of a PE file! 22:37:11 - CheckFile - Unable to send FSCTL_GET_RETRIEVAL_POINTERS to file object. DeviceIoControl last error: 5 22:37:11 - CheckFile - Unable to send FSCTL_GET_RETRIEVAL_POINTERS to file object. DeviceIoControl last error: 5 22:37:11 - CheckFile - Unable to send FSCTL_GET_RETRIEVAL_POINTERS to file object. DeviceIoControl last error: 5 22:37:11 - CheckFile - Unable to send FSCTL_GET_RETRIEVAL_POINTERS to file object. DeviceIoControl last error: 5 22:37:14 - StopAndRemoveDriver - AntiZeroAccess Driver is stopped and removed. 22:37:14 - StopAndRemoveDriver - File "ZeroAccess.sys" was deleted! 22:37:14 - Execution Ended! Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Brak znaków wykonania dezynfekcji. Czy na pewno w narzędziu dobrałeś akcję czyszczenia? Są tu owszem i błędy w poborze danych. Zmieńmy narzędzie, uruchom Kaspersky TDSSKiller, wszystkim wynikom przyznaj akcję Skip i przedstaw raport co widzi na temat infekcji. . Odnośnik do komentarza
izzo Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Działanie TDSSKiller : edit: post poprawiony, log w załączniku. TDSSKiller.2.7.1.0_13.01.2012_22.47.46_log.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Logi proszę wstawiaj jako Załączniki, nie używaj tagu CODE do ich zakreślania. Tu są dwa typy rootkitów. 1. Uruchom Kaspersky TDSSKiller ponownie i dla wyniku Virus.Win32.Rloader.a dobierz akcję Cure. Zresetuj system. 2. Uruchom zgodnie ze wskazówkami ComboFix i przedstaw raport z jego działania. . Odnośnik do komentarza
izzo Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Po użyciu ComboFixa i zresetowaniu komputera zareagował kaspersky (alert) mam nadzieje, że to nie wpłyneło na działanie Combo : ComboFix.txt TDSSKiller.2.7.1.0_13.01.2012_23.02.40_log.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Po użyciu ComboFixa i zresetowaniu komputera zareagował kaspersky (alert) mam nadzieje, że to nie wpłyneło na działanie Combo Jaka była jego treść? W TDSSKiller wybrałeś opcję Cure i log jest sprzed restartu komputera. Uruchom go ponownie i sprawdź czy na pewno już nic nie widzi, raportu bez wyników infekcji nie musisz tu załączać. Natomiast ComboFix pomyślnie usuwał komponenty rootkita ZeroAccess. Do wykonania kolejna porcja zadań: 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\Documents and Settings\admin\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\49fecd8e C:\Documents and Settings\admin\Menu Start\Programy\Autostart\Windows Updater.exe C:\WINDOWS\System32\dds_log_trash.cmd C:\WINDOWS\System32\shimg.dll C:\WINDOWS\System32\mdhcp32.dll :OTL NetSvcs: USBMN1X1 - Service key not found. File not found :Commands [emptytemp] Rozpocznij usuwanie przyciskiem Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany i otrzymasz log z wynikami usuwania. 2. Zrób nowy log z OTL z opcji Skanuj + dołącz log z wynikami usuwania pozyskany w punkcie 1. . Odnośnik do komentarza
izzo Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Jaka była jego treść 1. Wykryto wirusa: lokalizacja Combofix.exe ..... 2. Tds nic już nie wykrywa. 3. Podczas mojej nieobecności brat nie wiedząc o udzielanej tu pomocy skorzystał z pandy która coś tam pousuwała załączam log z jej działań. otl_nowy_po_wykonanym_skrypcie.txt panda.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Wykryto wirusa: lokalizacja Combofix.exe ..... Rzecz jasna to fałszywy alarm. Skaner antywirusowy musi być wyłączony podczas pracy ComboFix. Podczas mojej nieobecności brat nie wiedząc o udzielanej tu pomocy skorzystał z pandy która coś tam pousuwała załączam log z jej działań. Panda skrzyżowała się ze skryptem do OTL usuwając pliki Windows Updater.exe + mdhcp32.dll, dlatego OTL ich już nie znalazł. Niemniej mój skrypt wykonał resztę. W aktualnym logu z OTL nie widzę już żadnych oznak infekcji. Przechodzimy do części sprzątającej: 1. Drobny szczegół, uruchom Firefox i w opcjach przekonfiguruj stronę startową z www.mystart.com na dowolną wybraną przez siebie. 2. Odinstaluj w prawidłowy sposób ComboFix, co również sprowokuje czyszczenie folderów Przywracania systemu. W Start > Uruchom > wklej polecenie: "C:\Documents and Settings\admin\Pulpit\ComboFix.exe" /uninstall Gdy zadanie ukończy się, możesz użyć w OTL funkcję Sprzątanie odpowiedzialną za kasowanie OTL i jego kwarantanny. TDSSKiller też zniknie. 3. Na wszelki wypadek wykonaj kompletne skanowanie za pomocą mini skanera Kaspersky Virus Removal Tool. W konfiguracji skanera zaznacz wszystkie obszary do skanowania. O ile zagrożenia zostaną wykryte, zaprezentuj je. . Edytowane 14 Lutego 2012 przez picasso 14.02.2012 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi