tomulusss Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Cześć.Od jakiegoś dłuszego czasu interesuję się ruchem w sieci i próuję zrozumieć zasady jakie żadzą tym róchem.Duzo czytam nw necie,udało mi się ściągnąć książke w PDFie TCP-IP Biblia wydawnictwa Helion.Mimo tak prostego przełorzenia problemu wciąż mam dużo pytań i tak sobie pomyślałem że otwirze temat na forum i jakby ktoś potrafił i miał czas podyskutować na ten temat i na moje pytania to byłbym wdzięczny.I mam pytanie .Nagłówek każdej warstwy to poprostu informacja opisująca formatowanie pakietu danych.Nagłówek jest odbierany w odpowiedniej warstwie u klijenta,każda warstwa komunikuje się z warstwami(7warstw) sasiednimi.Czy to ozn że ten protokół ICMPv6(wklejiłem dla pokazu ze Wiresharka) był zainicjowany z najwyszej warstwy(aplokacji)? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Owszem. Jak wszystko. Odnośnik do komentarza
tomulusss Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Jak wszystko?Nie bardzo rozumiem bo wszystko nie przechodzi przez najwyższą warstwe. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Ale jest przez nią (bezpośrednio lub nie) inicjowane. Odnośnik do komentarza
tomulusss Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Wstawiam tutaj format nagłówka tcp i przechwycony tcp za pomocą Wiresharka.I prośba jest taka czy mogłby ktoś mi pomóc w zrozumieniu tego?Może jakiś opis co gdzie jest albo pobranie pliku i edycja ze strzałeczkami Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Ale z czym Ty masz problem? Przecież zrozumienie tego wymaga tylko podstawowej znajomości angielskiego i orientowania się, do czego mniej więcej służy Internet. http://pl.wikipedia.org/wiki/Transmission_Control_Protocol Tu masz wszystko wytłumaczone, rozwijasz sobie plusem przy Transmission Control Protocol w Wiresharku i przeglądasz. Odnośnik do komentarza
tomulusss Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 No problem to mam taki że nie bardzo rozumiem Wiresark a co do TCP to rozumiem tą tabele,poprostu zmyliło mnie to że oznaczyłem protokół TCP w Wiresharku a na dole pojawia się Frame,Ethernet,IPv4 i TCP to tak nie pasowało do schematu a po rozwinięciu TCP już jaśniej. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi