zielonyy52 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 witam. problem jak w tytule tj. nie dawno miałem format kompa (toshiba satellite L500- 1-GF) win 7 64, oraz zmieniłem internet z play'a na netię. problem jest tego typu że po włączeniu kompa internet pokazuje brak dostępu do internetu lecz połączono gdy próbuje zdiagnozować problem dochodzę do momentu w którym wyskakuje mi mianowicie taki komunikat jak w załączonym screenie. sam restart routera nie pomaga a nawet jeżeli to nie satysfakcjonowało by mnie abym musiał za każdym razem restartować router. np miałem dostęp do sieci z tp w której nie było zabezpieczeń i łączyło się bez problemu tak samo z play'a. znalazłem jeden sposób na połączenie się z moim internetem tj. kiedy jest wyłączony komp robię restart routera kiedy się już zapali biała dioda czyli wszystko już ok i wtedy włączę kompa to się połączy z netem ale gdy wyłączę i włączę ponownie to już się nie połączy. nie chce przed każdym uruchomieniem kompa restartować routera. problem jest typowo z moim kompem ponieważ u siory wszystko działa bez problemu. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 https://www.fixitpc.pl/topic/2394-diagnostyka-ogolny-raport-konfiguracji-sieci/ Odnośnik do komentarza
zielonyy52 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 zrobiłem 2 logi -jeden zrobiony kiedy komp nie połączył się z internetem -kiedy komp był wyłączony zrestartowałem router dopiero wtedy włączyłem kompa i 2-gi log został zrobiony przy normalnym włączeniu się internetu wraz ze startem systemu net-log.txt net-log dobry.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Wchodzisz w Panel sterowania, potem w Centrum sieci i udostępniania. Wybierz z listy zadań "Zarządzaj połączeniami sieciowymi". Wybierz z listy połączenie, które Cię interesuje, kliknij na jego ikonkę prawym przyciskiem myszy i z menu rozwijanego wybierz "Właściwości". Z listy składników z zakładki "Ogólne" wybierz "Protokół internetowy w wersji 4 (TCP/IPv4). Zaznacz go i kliknij "Właściwości". Zaznacz "Uzyskaj automatycznie adres IP" oraz "Automatycznie uzyskaj adres serwera DNS". Potem zrestartuj komputer. Masz dostęp do strony konfiguracyjnej routera? Odnośnik do komentarza
zielonyy52 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 właściwości są tak ustawione bez względu czy się połączę z internetem czy nie. jutro będę miał dostęp do routera to sprawdzę jaki to model i czy da rade z tą stroną konfiguracyjną. Odnośnik do komentarza
zielonyy52 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 znalazłem adres stronki routera. generalnie to co jest na niej napisane nic mi nie mówiło ale skorzystałem z opcji diagnostyka i zrestartowałem router z poziomu właśnie stronki. od tej pory bez problemu po włączeniu komp łączy się z internetem. wychodzi na to że problem rozwiązany. gdyby coś nawaliło z pewnością dam znać. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi